Kaliforniens bränder beror mest på politik

Skogen brinner i Kalifornien. Lägg märke till att det brinner mest på marken

Det är alltså viktigt att hålla marken fri från torrt gräs, ris och spill, som underhåller elden.

Miljöaktivister har varit snabba att lägga skulden för skogsbränderna på ”klimatförändringarna”, men de bär själva det största ansvaret och då särskilt deras guvernör Jerry Brown, son till en tidigare guvernör, båda demokrater. Den uppväxten tycks ha avskärmat honom från mycket av livet för ”vanligt folk” och deras erfarenheter.

Han har drivit igenom lagar och regler vars följder han inte förstått, liksom den ”miljömedvetna” delen av väljarkåren. Aktivisterna har kämpat för att begränsa den mänskliga påverkan på naturen, vilket är en viktig orsak till bränderna.

Men först några fakta kring elden som förstörde den lilla staden Paradise. Den är omgiven av högre terräng. Där uppe är luftens tryck något lägre, så att den håller mindre fukt. När den luften blåser ner i dalen, ökar trycket, så att den blir varmare och därmed torrare. Erfarenheten visar att den då kan torka vått klent ris så att det blir lättantändligt på bara två timmar och klena grenar på tio timmar.

Under hösten har det regnat ganska normalt i norra Kalifornien, men vindens torkande effekt har ändå gjort ris och skräp lättantändligt.

Marken är till 44 % privatägd, någon procent ägs av delstaten och resten, mer än hälften, ägs federalt. Delstaten har infört så besvärliga regler för tillstånd att avverka skogen att skogsbruket nästan upphört.  Förr var det regelbunden trafik i skogen för avverkning och nyplantering, varvid ris och spill rensades bort. Det sker inte lika noggrant längre. Det ligger kvar och utgör bränslet, som håller igång skogsbränder. De grova stammarna tar inte eld så lätt.

Indianerna brukade tända på riset, så att grenarna på de nedersta 6 meterna brändes bort. Då blev landskapet mera attraktivt för boskap och bytesdjur. Då var marken rensad från ”bränsle”, så att bränder inte startade så lätt. Om en eld uppstod på marken, kunde den inte antända de grova stammarna och den nådde inte upp till trädens klena grenar. Bränder spreds inte heller så lätt.  

Men då skogen inte längre röjs och gallras med omsorg, ackumuleras ”bränslet”. Träden växer och kraftgatorna för elledningarna kantas av allt högre och yvigare träd. Elbolaget hade fått varningar att kraftgatorna måste rensas, men hade underlåtit det. En högspänningsledning ramlade ner och antände riset. Det fanns så mycket bränsle på marken, att elden drevs fram av vinden. Och katastrofen växte.

Det hade regnat normalt denna höst. Vinden var de aktuella timmarna stark men inte exceptionellt stark, så ”klimatet” har ingen skuld till branden.

Mer utförlig information finns det gott om , ex.vis här, här och här.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Kaliforniens bränder beror mest på politik

  1. Konspiration eller inte. Men det ser förbaskat konstigt ut på foton över nedbrunna bostadsområden där hus har brunnit ned utan någon synbar anledning till hur de kunde börja brinna, speciellt när träden runt husen står helt intakta.

  2. Jag klassar det nog som en konspirationsteori. Om branden, som tog Paradise, vet vi att gnistor från en nedfallen kraftledning var orsaken.

  3. Bränderna i Kalifornien har medvetet startats med EMF vapen. Detta är i princip helt klarlagt och för den som inte tror på detta scenario kan ju förklara hur en skogsbrand bränner ner allting utom just skogen. Finns massor med info om detta och det finns också många videoklipp tagna med drönare som klart visar hur alla hus i ett bostadsområde är helt ödelagda men träd och skogsdungar står kvar på tomterna helt oskadade. Ett annat fenomen som också styrker detta är att metalldelar som tex. bilfälgar, badkar, stålbalkar osv. har smält medan detaljer av plast är oskadade. Det finns flera vittnen som sett hur bränderna plötsligt och utan anledning poppar upp lite var som helst. Det är tydligen också så att det finns en plan sedan många många år tillbaka för att lösa in och exploatera hela detta område som nu brunnit ner.

    De som nu genast klassar detta som konspiration kan ju själv leta fram fakta och då menar jag inte från svensk eller amerikansk etablerad sk. main stream media som konstant undanhåller sanningen och blåljuger om allt som är viktig att veta.

  4. Californien har sattsat mycket på vindkraft något som ökar avdunstningen efter verken och kan vara en orsak.

  5. Jovisst, men du vet: Tron försätter berg. Både sådana som finns och sådana som inte finns. . .

  6. Nog är det märkligt att allting dåligt som händer numera ska skyllas på klimatförändringar. Och det utan någon fundering på om det finns alternativa förklaringar och till och med utan någon kontroll om de påstådda klimatförändringarna verkligen har ägt rum.

Comments are closed.