Elektricitet är livsviktig för världens fattiga

Gränsen mellan fattiga Haïti till vänster och lite mindre fattiga Dominikanska Republiken till höger.
Fattiga människor är ett av de största miljöproblemen.

De som svälter skövlar naturen för att överleva. Därför är kampen mot fattigdomen den allra viktigaste miljöfrågan. God tillgång på tillförlitlig elektricitet är en förutsättning för ett bättre liv. Därför bygger Kina och Indien nu hundratals kraftstationer för kol.

+ – + – + – +

I brist på elektricitet eldar runt en miljard fattiga i Afrika och Asien med kvistar, rötter, buskar och torkad dynga för matlagning och uppvärmning. Det bildar bl. a. giftig kolmonoxid och svart sot.  

Kolmonoxid är livsfarlig inomhus och dödade för bara några generationer sedan fattiga svenskar med vedeldning som enda värmekälla.  

Sot förs långt med vindar. Från öppna eldar i länderna söder om Himalaya täcker mörkt sot Himalayas glaciärer så att de värms av solsken och smälter på ytan trots minusgrader på hög höjd. (Vatten för bevattning kommer främst från återkommande nederbörd.) 

Med elektricitet kan de fattiga byta ut sina öppna eldar mot spisar, kylskåp, värme och belysning. Det kräver ansvarstagande regeringar som förbättrar deras ekonomi och kan producera säkert tillgänglig elektricitet.  

För sådan duger inte vind-, sol- eller bioenergi. Det blåser bara ibland och är bara solsken ibland, och odlingsmarken räcker inte för allt biobränsle som skulle behövas.  

Då återstår vatten-, kärn- och kolkraft. Få länder har nämnvärt med vattenkraft. Kärnkraft kräver stora investeringar i avancerad teknik. Enklast och billigast är kol, olja och gas, som ger 85 procent av världens befolkning bättre livsvillkor. 

Med förbränning följer också livgivande koldioxid till världens växtlighet och grödor. Koldioxid är som bekant inget gift utan växtlighetens livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre.

Därför bygger främst Kina och Indien nya kolkraftverk. Det ger nödvändig elektricitet för hushållens uppvärmning och mathållning, för företagens energiförsörjning och för samhällets sjuk- och hälsovård, skolor och transporter.

Tege Tornvall

KLIMATSANS

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Elektricitet är livsviktig för världens fattiga

  1. Beror på kvalité på ved och spisen givetvis där skorsten är av en stor betydelse. Är huset halvt fallfärdig så förklarar det en del av saken.

    Ved köptes aldrig in, men skogen rensades på små pinnar som föll ner från träden. Detta betyder att inga stora lager av ved fanns till hands så att det torkar ut ordentligt.

  2. När jag var liten hade jag släktingar som eldade vedspis året runt och lagade mat på den, men aldrig att jag var med om att det rökte in.

  3. I min barndom då jag bodde i forna Tjeckoslovakien har jag upplevt personligen vad det betyder att för första gången få elektricitet indragen. Året har varit ungefär 1962. Jag gick fortfarande inte i skolan och på sommaren har jag varit hos farmor som bodde i en liten by med ett rum med jordgolv och ett kök med vedspis. Det rökte in ofta ur vedspisen och väggarna var rökta både av den och av fotogenlampor. Glaset i dessa lampor behövdes putsas upp ofta för att fotogenen inte hade någon nämnvärt kvalité och sotade friskt.

    Så kom den dagen. Kablar drogs in och en lampa med en sockel som skulle varje svensk elektriker att se rött tändes. Jubel uppstod i rummet.
    Maten hos farmor kunde ibland vara förstörd av de enorma värmeböljorna som jag minns så väl. Antigen åt man den för att man hade knappa resurser – kroppen var härdad eller så kastade man. Med elektricitet kom så småningom kylskåpet.

    Allt detta hade jag förmånen att uppleva liksom de tämligen kalla hus som var tacksamma i värmeböljor på sommaren då temperaturen lätt befann sig på + 35 grader men totalt omöjliga att värma upp på vintern. Detta är baksidan av fattigdomen där man inte hade råd att göra ordentlig grund till huset och köpa bränt tegel.

    I Sverige hade vi många små elkraftverk som gjorde människor oberoende. Jag hade en förmån att bo i närheten av en sådan som ägdes av en förening. Staten med sina ”välmenande” skyddsåtgärder för att värna naturen gör att dessa kraftverk har svårt att klara ekonomin och många försvann. De huvudproducenter som är kvar så som vattenkraft och kärnkraft kan man lätt manipulera politiskt för att skapa elbrist i Sverige under parollen ”att rädda jordklotet”. Men detta gäller bara vanligt folk – The Deplorables. Useless Eaters – som Clinton uttryckte det och samma agenda jobbar även Frankrike efter – La foule haineuse. – . I Sverige har sossarna kallat väljare för valboskap. Politiken i Sverige pekar på att fotfolket ska kuvas och fotfolket får betala dyrt för det att de lever med en konstgjord brist på energi inpackat i ”att rädda jorden”.

    Så som jag i Tjeckoslovakien upplevde utveckling, så upplever jag i Sverige avveckling och en total politiskt mörker vad beträffar framtidsvisioner för detta vackra land.

  4. I västvärlden och Japan dras man med problemet att befolkningen minskar. Å andra sidan brottas FN och globalisterna med problemet att överbefolkningen ökar i U-länderna. Lösningen på överbefolkningen torde vara att skapa förutsättningar för U-länderna att bli I-länder, då lär befolkningsminskningen gå per automatik. För det krävs tillgång till billig energi. Den enda billiga energi som finns att tillgå är just de s.k. fossila bränslena. Kanske är därför nedmonteringen av västvärldens levnadsstandard är aktuell, för att vända den negativa befolkningsökningen.

    Ur miljösynpunkt borde vi följa Kinas exempel, att hjälpa till med infrastruktursatsningar, kraftverk och andra livskvalité-höjande åtgärder i främst Afrika som skulle lösa många av de problem som grasserar där.

  5. “I brist på elektricitet eldar runt en miljard fattiga i Afrika och Asien med kvistar, rötter, buskar och torkad dynga för matlagning och uppvärmning.”

    I Indien eldar de fattig upp sina sopor. De slänger soporna på tomten och sedan eldar de bara upp dem. Hur mycket gifter som helst sprids till dem själva och grannar.

    Här har vi en utmaning för svenska entreprenörer. Går det att ta hand om dessa sopor och elda upp dem i kraftverk i stället och distribuera el till invånarna på ett ekonomiskt sätt?

Comments are closed.