Solstorm över Teneriffa ?

Klipp ut tidningen “Diario de Avisos”, Teneriffa 2019-12-27

Vår gode vän Björn på Teneriffa har sänt oss bidraget nedan. Texten på bilden lyder:

Man undersöker nu om det var en solstorm som släckte ner Teneriffa.

Forskare på den nationella rymdmeteorologitjänsten i Spanien stöder, med data från det geomagnetiska observatoriet i Güimar, teorin att strömavbrottet som drabbade en miljon människor på ön i september kan ha sitt ursprung i en kraftig förstärkning av solvindarna.

Den 29 september i år var hela elnätet på Teneriffa utslaget under mer än nio timmar. Efter mer än tre månaders efterforskning har man inte lyckats finna någon teknisk förklaring till händelsen, typ bristande underhåll.

Det finns ett geomagnetiskt observatorium på ön i Güímar, som under händelsen registre-rade en kraftig solstorm. En sådan är en elektromagnetisk storm som utgår från Solen. Ett moln av materia kastas ut i riktning mot Jorden. Just denna solstorm medförde att instrument på NOAA:s satellit sattes ur funktion. År 1989 slogs elförsörjningen för Quebec ut i Kanada och i Sverige har kraftiga solstormar orsakat strömavbrott. Man har t.o.m. skådat norrsken på Hawaii och Kuba.

Men, varför skulle just Teneriffa drabbas? För att mäta förändringar i magnetfält används spolar. Elnätet på Teneriffa är ringformat. Därför tror man att förändringar i magnetfältet från Solen skulle kunnat inducera höga spänningar i detta elnät.

Elleverantören Endesa riskerar att få betala höga skadestånd, i storleksordningen 60 miljoner Euro. Trots att det tar ett dygn innan solstormen når Jorden, finns det ingen teknik för att förutspå stormen förrän 15 minuter i förväg.

Solen har just nu låg aktivitet. Det har varit 279 dagar utan solfläckar under 2019. NASA förutspår att nästa solfläckscykel kommer att bli den svagaste på 200 år. En inaktiv period är inget idealtillstånd.

Enligt Henrik Svensmarks teori orkar en svag sol inte hålla undan de kosmiska strålarna. De joniserar molekyler i atmosfären vilket gynnar molnbildningen. Molnen skymmer Solen under långa tider och ger dålig nederbörd. Resultatet blir kallare väder. IPCC påstår att de inte förstår hur molnbildningen fungerar och förkastar därför teorin.

Inför det nya året önskar jag alla fint väder och bra klimat!

Saludos/Björn

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Solstorm över Teneriffa ?

  1. Här på Teneriffa har temperaturen såväl sommar som vinter fallit sedan 2015.
    Den uppmätta kosmiska strålningen har under samma tid ökat med 18%.
    Om man inte ser att det blivit molnigare är man blind. Vissa gillar att det blivit svalare. Jag är övertygad om att molnen som bildas när det är få solfläckar beter sig annorlunda än de som bildas av solens strålar.
    Jag frågade Svensmarks hur det kan komma sig att det inte regnar med så mycket moln. Svaret var: Det beror på att det finns flera molnkondensationskärnor som resulterar i mindre molndroppar som har svårare tid att krascha och därmed bilda regndroppar. Detta innebär också att molnen lever lite längre och att det verkar mer molnigt.

  2. Molnen har både en värmande och kylande effekt. Vi vet alla att molnfria nätter blir kalla och molniga nätter mindre kalla. Lika dant på dagen. Molniga dagar svalare och molnfria dagar varmare.

    Typiskt för sommaren 2018 var bristen på moln både dag och matt. Det var varma dagar och kalla nätter. Medeltemperaturen var inte på något sätt uppseendeväckande.

    Jag skulle resonera på sådant sätt att om moln hindrar uppvärmning på dagen, då kommer moln på natten att ha mindre värme att hålla kvar. Dag för dag, borde det då successivt bli mindre värme, dvs. en minskande medeltemperatur.

    Inga moln dag och natt skulle bara innebära att medeltemperaturen över dygnet skulle vara relativt konstant.

  3. Något förvirrad blir jag av denna information . Exempelvis : att mer molnbildning ska orsaka kallare väder och att det blir dålig nederbörd ! I min verklighet tycker jag mig uppleva mer nederbörd när molnen tätar till och man inte ser solen. Dessutom tycks det bli varmare med tjocka täta moln. Det blir oftast kallare när solen kommer fram. Detta gäller under vinterhalvåret i Sverige. Under sommaren har naturligtvis molnen en avkylande effekt.

Comments are closed.