SVT om isen på Antarktis

Ett upp-och-ner-perspektiv på Antarktis. Norr är neråt. 

Till vänster en karta, där halvön Väst-Antarktis på högra sidan sträcker sig mot Argentinas sydspets. Dess bergskedja har uppstått i konfliktzonen mellan två tektoniska plattor, där den vulkaniska aktiviteten fortfarande är hög. Längs hela den sidan av kontinenten har man räknat in över 90 vulkaner, varav ett drygt dussin aktiva är markerade med rött. 

I högra bilden visas hur den vulkaniska aktiviteten höjt temperaturen i området. Det har ökat avsmältningen där, vilket således inte beror på “klimatförändringarna”.

Här SVT:s påstående nr 6:

6. Antarktis får mer is

Även detta är att betrakta som en halmgubbe. Det är ingen utbredd uppfattning att isen på Antarktis växer. Men det kommer ständiga larm om att den smälter bort. Det bemöter vi med den nyktra upplysningen att det finns fler än 90 vulkaner under isen i den lilla del av kontinenten som kallas “Väst-Antarktis”. Den avsmältning de orsakar har inget med klimatförändringar att göra. Över den större delen av kontinenten snöar det, tydligen tillräckligt för att balansera kalvningen. Något annat har vi inte sett bevisat.

“Nää, Antarktis får inte mer is” säger maringeologen Richard Gyllencreutz och anför “de senaste beräkningarna”. Alltså “beräkningar”, inte mätningar. Sådana är ju rätt omöjliga för en hel kontinent, där inga människor bor som kan rapportera vad som händer. Jag har sett beräkningar som kommit till motsatt resultat, från NASA. Så länge ingen verkan på havets nivå kan noteras, fortsätter vi att andas lugnt.

Han fortsätter med: “Havsisens utbredning hade sitt absoluta minimum 2017, som är det lägsta sedan satellitmätningarna startade 1979.”

Han agerar helt enligt regelboken för pseudovetenskapen “klimatforskning”: Han hittar ett par siffror för enstaka år, som avviker från det “normala” och använder dem för att insinuera att en katastrof är på väg. Han arbetar alltså inte med riktig “vetenskap”, att finna och förstå verkligheten, utan med “pseudovetenskap” att finna argument för propagandan.

En riktig forskare vet att “klimat” handlar om processer på minst 30 eller 60 år. Utbredningen av isen på havet svänger upp och ner med en period på 60 år. En fas om 30 år med till-växt kulminerade 2014 med ett absolut vintermaximum på drygt 20 miljoner kvadratkilometer. Det är således högst naturligt att vi nu ser en krympning.

Dessa svängningar sker i motfas med dem i norr. När havens varma strömmar går mot söder, krymper isen där och den i norr växer. När strömmarna vänder mot norr, sker det motsatta.

Riktig vetenskap går ut på att finna aktuella fakta och sammanställa dem med historiska data, för att förstå vad som verkligen sker.

Det är pseudovetenskap, alltså låssevetenskap, att leta reda på data, som man kan skrämma okunniga med och förmå politiker att satsa mera anslag på att “utforska”. 

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “SVT om isen på Antarktis

Comments are closed.