SVT:s halmgubbe om istid

Den som saknar bärande argument bygger ibland en “halmgubbe” av dumma påståenden och åsikter, som han påstår att motståndaren har yttrat eller menat, fast det inte alls är så. Han kan sedan kämpa ner halmgubben med bravur.

Detta kännetecknar de flesta debatter om klimatet. Alarmister undviker debatt om sakfrågor och fakta. När vi får in en insändare med sådant, svarar de professionella debattörerna nästan aldrig, men återkommer senare med upprepningar av sina falska påståenden. Det allvarliga är att media sällan ger oss plats, så att allmänheten ständigt översköljs med propaganda för åtgärder mot det påhittade “klimathotet”.

4. Vi är på väg mot en ny istid, så uppvärmningen spelar ingen roll

Detta är en typisk halmgubbe. Jag har följt debatten i 7 år och kan inte minnas att någon seriös debattör sagt så.

Erik Kjellström refererar till beräkningar av de astronomiska processerna, som han påstår visar att en ny istid kommer först om c:a 30.000 år. Jag har inget förtroende för hans bedömning av vilka astronomiska beräkningar som är trovärdiga.

Jag ser stor sannolikhet för att en istid kommer en dag, men jag ser inga tecken på att den infinner sig de närmsta 500 åren. Det räcker för mig.

Detta är ett sätt att vrida debatten till att handla om meningslösa frågor. 

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “SVT:s halmgubbe om istid

  1. Nils-Axel Mörner visade, när vi för många år sedan dissekerat en borrkärna från bottensedimentet från en Sörmlandstjärn, en kurva som enligt honom visade att 2040 skulle nästa köldperiod ta sin början. Om svår eller bara ett minimum kan man inte förutsäga, men tidigare interglacialer har ju tydligen hållit sig inom 8000-12000 år och nu har det ju gått 12000 år så risken finns väl att vi är på väg ner i en istid! Så elda på!

Comments are closed.