SVT videos 3, 5 och 11 om större skördar, minskad svält och färre fattiga

FAO statistik över världens produktion av spannmål

Skördarna av spannmål har ökat med 40% på 20 år. Ett internationellt forskarlag under ledning av Zaichun Zhu uppskattar att 70 % av ökningen beror på den högre halten koldioxid. Sedan vet alla trädgårdsmästare att den högre temperaturen också bidrar. 

3. “Global uppvärmning är bra för matproduktionen”

Javisst, så är det !

Här talar Line Gordon, chef ör Stockholm Resilience Centre, ett av Johan Rockströms skötebarn. Det är ett oberoende institut i nära samarbete med Stockholms Universitet, grundat och finansierat av flera statliga organ, Mistra, SIDA, Vetenskapsrådet, Naturvårdsverket, Formas, Vinnova och Svenska Institutet samt ett antal privata fonder. Styrelsen har 16 ledamöter, varav 11 tycks vara anställda i institutet. Det borgar för solid enkelriktning. Antalet anställda anges till c:a 140.

Gordon börjar med att erkänna att värme och koldioxid främjar skördarna, men invänder att det bara gäller i norr.

Forskningen visar att de negativa konsekvenserna är mycket mer omfattande. Torra områden blir torrare och blöta områden blir blötare. Faktum är att även om vi klarar tvågra-dersmålet så kommer sommaren 2018 att vara som en normal svensk sommar om 80 år.

Detta är ren fabulering i Rockströms anda. Det som Gordon kallar “forskningen” torde vara de fantasier som kallas “klimatmodeller”, snarast att likna med datorspel. Hon avslöjar sin totala avsaknad av verklighetskontakt, när hon betraktar de hopgissade spådomarna om år 2100 som “Faktum”.

Verkligheten har visat att den ökade halten koldioxid tillsammans med den lilla uppvärm-ning vi haft sedan 50-talet har medfört ständigt ökade skördar, 40 % på 20 år enligt FAO. På 25 år har det lyft en FJÄRDEDEL av världens befolkning ur svält och misär enligt Världsban-ken. Dessutom har öknarna krympt såväl på norra som södra halvkloten, så att planeten blivit 13 % grönare.

Det är en skandal att sådana fabler betalas med skattemedel.

5. Varmare klimat ger bättre skördar

“Fullskaleprovet” under 60 år visar att det är korrekt !

Line Gordon repeterar samma budskap som ovan med den extra anmärkningen att hon litar till IPCC:s beräkningar avseende framtiden. Redan på 90-talet larmade de om att stigande temperatur skulle få öknarna att breda ut sig, skördarna att minska så att svälten skulle breda ut sig och söderhavsöarna skulle försvinna.

Verkligheten blev den rent motsatta ! ! Det är skeptikerna som har rätt.

År 2018 kom IPCC med en ny rapport där de upprepade samma påståenden om framtiden.

IPCC har alltså inte lärt sig av sina uppenbara misstag. Och Gordon är inte bättre.

11. Uppvärmningen har minskat hungern i världen

Line Gordon talar igen: Nej, det är ökade investeringar som ökat produktionen och det är ökad handel som gjort maten tillgänglig för fler.

Jovisst har investeringar gjorts. Men ingalunda i en takt tillräcklig för att öka produktionen med 40 % på 20 år.

Över 800 miljoner människor lägger sig idag hungriga. Världsbanken uppger 650 miljoner 2018, en skillnad som kan bero på olika bedömningsgrunder.

Det viktigaste nämner inte Gordon: År 1990 var siffran nästan 2 miljarder.

Sedan drar hon upp en rad självklarheter, som att torka leder till minskade skördar. Hon nämner inte att tidig snö och frost denna höst lett till missväxt i stora områden.

Klimatförändringarna kommer att slå hårdast mot dem som redan har det tufft. Hon uttalar sig bestämt om en framtid, som IPCC alltid haft fel om. Och verkligheten har visat att en FJÄRDEDEL AV MÄNSKLIGHETEN lyfts ur misär och svält, de som hade det tuffast.

Line Gordon är helt fel ute !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather