Extremväder har minskat under 1900- o 2000-talen

Extremväder ingår normalt i vårt naturliga klimat

I sin betraktelse av det gångna året i tidningen “Norra Skåne” skrev Katarina Erlingson:

Att klimatfrågorna är viktiga för allt fler, inte minst tack vare Greta Thunbergs enorma genomslag och det extremväder världen fått, är positivt

Detta föranledde Ernst Herslow till nedanstående insändarmanus. Det är inte infört i tidningen, men finns på nätet.

Det är en felaktig uppgift som upprepats ständigt och jämt i alla media, så att de flesta i allmänheten, och tydligen även journalister, trott på den. Därför måste vi tjata om den även här:

+ – + – + – +

Katarina Erlingsons text i Norra Skåne 31 december utgör ett hisnande exempel på fake news. Hon påstår att klimatfrågorna är viktiga tack vare det ”extremväder världen fått”.

Väderrelaterade naturkatastrofer har minskat i antal under hela 2000-talet (Klimatupplys-ningen.se 20190418). Kostnaden för väderrelaterade skador har sjunkit sedan 1990-talet (R. Pielke).  IPCC skriver: ingen trend vare sig uppåt eller neråt för översvämningar, tornados och torka.
Är man fortfarande tveksam kan nedanstående sammanfattning av 25 vetenskapliga rapporter vara till hjälp (notrickszone.com 20160908):

  • Forskarna har också funnit att frekvensen av stormar och tsunamier har minskat under de 20: e och 21:a århundradena; frekvens av och intensitet hos orkaner har minskat under de senaste årtiondena; och det inträffar betydligt färre skogsbränder i dag än under de senaste århundradena. Dessutom har forskare inte funnit några signifikanta trender i extrem nederbörd under de senaste decennierna jämfört med tidigare århundraden; frekvensen och intensiteten av torka är stabil eller sjunkande; tornadofrekvensen har varit stabil eller minskat sedan 1950; och ett varmare klimat innebär ett jämnare klimat.

Det finns med andra ord inga vetenskapliga belägg för fler eller intensivare extremväder.

Hur kan då KE häva ur sig en sådan uppenbar felaktighet? Antingen har hon en agenda som går ut på att via påstådda klimathot torgföra en center- och miljöpartistisk önskevärld utan tillväxt och utveckling, eller så är hon oförmögen att ta till sig fakta (och är därmed mycket olämplig som journalist). Bägge alternativen är lika förfärliga.

Att KE därutöver i sin text hänför valen av Trump och Brexit till odemokratiska fenomen ökar inte hennes trovärdighet.

Ernst Herslow

Hästveda

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Extremväder har minskat under 1900- o 2000-talen

  1. “Sådan är Ka-pi-tal-ismen, ingen hööör, en fattigs bön, ty de……”…… 🙂 🙂

    Vänsterblivna hjärnor kan du glömma att vända på, de är “settled”, precis som US president Ubama sa om “klimathotet”, så släpp vänsterhjärnorna och försök övertyga “vanligt” folk, det ger klirr i valkassan!!!

  2. Göteborgsposten har en medarbetare, som tidigare har arbetat på SVT. En gång såg jag henne skriva att orkaner har blivit vanligare över USA. Jag mejlade henne, påpekade att påståendet är fel och länkade till sidor som visar på fakta, alltså data från verkligheten. Hon vägrade att tro på det! Hon hade minsann fått veta av några forskare att orkaner har blivit vanligare och att det beror på global uppvärmning. Hon menade att jag har rätt till vilka åsikter jag vill, men att hon inte tänker låta sig påverkas av det.
    Då hade alltså jag presenterat fakta, medan hon ägnar sig åt att ha åsikter som inte stämmer. Hon är antagligen inte ensam inom journalistkåren att förväxla fakta och åsikter.

  3. Det är sorgligt att följa utvecklingen i Sverige.
    Svenska media är det mest EXTREMA man kan råka ut för. Den politiska korrektheten styr de flesta media, speciellt när det handlar om klimat.
    Det är bara två svenska radioprogram jag aktivt lyssnar på, Plånboken och Språket. Efter att ha lyssnat på Plånboken idag, inser jag att det var den sista gången.
    Vad vi behöver är en balanserad debatt där båda sidor får en plats i rummet.

Comments are closed.