Arktis havsis’ årsmax är störst sedan år 2013

Figur 1. Havsisens utbredning gårdagens datum 2019 och 2020

Notera att vit färg visar is som fanns 2019 men inte 2020, därför markeringen i Bottenviken. Den mörkare blå färgen visar is i år där ingen fanns i fjol, se läget runt Spetsbergen.

Figur 2. Isens utbredning de fem senaste åren. I år nåddes den maximala utbredningen den 5 mars, grön kurva. Den var då 15,1 miljoner km², större än alla åren sedan 2013.

Detta kan dock inte tas som indikation på en stigande trend. Kurvan har idag gått ner till samma nivå som de fyra tidigare årens kurvor.

Men det gör alla påståenden om att isen håller på att smälta bort till dåliga skämt.

Isbjörnarna mår bra

Isen är mer än tillräcklig för stammen av isbjörnar, som nu uppskattas till fler än 30.000 individer.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Arktis havsis’ årsmax är störst sedan år 2013

  1. Bäste Petter Wulff !

    Meningen med att kommentera är att man bygger vidare på egen kunskap. Sådan du kan förvärva här. Jag förstår inte hur du kunnat surfa på KLIMATSANS så länge och missa följande synnerligen grundläggande förhållanden:

    1. NSIDC ingår i de myndigheter, som förser IPCC med data. Dess ledning har varit politisk tillsatt och beroende av Politisk Korrekthet under Clintons och Obamas regimer, d.v.s. delar av verksamheten har degraderats till “Pseudovetenskap” som söker argument för “klimatkrisen”. Således väljer man toppåret 1979 som början för att beräkna utbredningens trend. Då satellitmätningarna påbörjades, 1973, var utbredningen markant mindre.

    2. Sättet att beräkna trenden avslöjar endera okunskap eller ohederlighet. Kunniga polarforskare vet att utbredningen svänger upp och ner med en period om c:a 60 år. NSIDC:s trend är alltså den naturliga minskningen under periodens avtagande fas. Jag förstår inte hur du kan ha missat den kunskapen, när du besöker denna blog så ofta. Läser du inte posterna eller glömmer du vad du läst ?

    3. Vi kan alltså bara tro på NSIDC, när de redovisar data, som vi kan jämföra med dem från andra håll ex.vis DMI och JAXA.

    4. Satellitbilderna stämmer, men inte deras sätt att presentera statistik.

  2. Jag hänvisar till samma källa som Sture tycks ha använt, nsidc.org. Tillmälena klarar jag mig bra utan.

  3. @Petter Wulff. Bevisa dina påståenden med obestridliga vetensskapligt styrkta fakta eller sluta skriv!! Är du inte så pass vuxen att du kan förstå en sådan enkel regel i ett meningsutbyte, att man BEVISAR! sina påstående med ovedersägliga bevis att det så förhåller sig.
    Kan du ej göra så, så gör du bara bort dig i vuxenvärlden!.

  4. Klimatalarmister som Petter Wulff har aldrig tittat i riktiga klimatdatabaser,och då menar jag data som inte är manipulerade…

  5. Petter W. Utveckla gärna vilken “större bild” Ni hänvisar till i er kommentar.
    Vem vet, då kanske Ni får det att framstå som att Ni är mer än ett troll som bara svamlar.
    Till skillnad mot klimathysteriker finns säkert någon som gärna diskuterar sakfrågor i olika sammanhang, utan att blanda in intetsägande påståenden om en viktig fråga.
    Skärp dig!

  6. Den större bilden är att isutbredningen minskar på ett statistiskt signifikant sätt.

Comments are closed.