Festa på kött och njut av värmen vi har ett tag till

Gräs och kossor har fått kolet i sina vävnader från luftens koldioxid

De kan inte öka luftens halt av koldioxid. Allt de tagit ur luften går tillbaka sedan de dött.

Ändå tjatar media med varningar för att äta kött. Ofta och på alla sorters sidor: Ledare, nyheter, kultur och insändare. Därför nedanstående manus, som jag sänder till något dussin blad.

+ – + – + – +

Vi blir ofta varnade för att äta kött. Det skulle inte vara hälsosamt och dessutom driva på ”klimatkrisen”. Helt felaktiga påståenden.

Människans matsmältning liknar mer rovdjurens än gräsätarnas. Vi är beroende av vissa animala proteiner och fetter. Vi mår inte bra utan dem. Särskilt fet fisk som makrill är rik på fleromättad omega-3-fettsyra.

Nu finns klara bevis på att vegetabilierna i kosten bidrar till flera av våra vanligaste folk-sjukdomar: övervikt, diabetes och hjärtsjukdomar. Cancerceller lever på högt blodsocker, som vi får av socker och stärkelse, det vill säga potatis, bröd, ris, pasta, etc. Dessa ingredienser begränsas i hälsodieten LCHF, Low Carbohydrate High Fat.

Universitetet i Graz, Österrike, har undersökt hälsotillståndet hos veganer jämfört med dem som åt en balanserad kost.

Veganer var oftare sjuka, får oftare cancer (4,8 procent jämfört med 1,8 procent), får 1,5 gånger fler hjärtinfarkter, belastar psykvården mer och får ungefär dubbelt så mycket allergier.

Det är alltså direkt ohälsosamt att helt avstå från animalisk kost, googla ”vegetarisk nyttigare graz”.

Påståendet att kossor skadar klimatet är dubbelt felaktigt. Allt kossorna äter och kossorna själva består av kolföreningar, vars kol kommer från luftens koldioxid. De kan inte öka luftens halt av koldioxid. Den gasen är växternas viktigaste näring och förutsättningen för allt liv.

Påståendet förutsätter att mer koldioxid höjer den globala medeltemperaturen. Analyser av data från en miljon väderballonger runt om i världen under många år har visat att koldioxidens verkan på klimatet är NOLL, googla ”ronan connolly balloons”. Detta bekräftas av studier på grannplaneternas atmosfärer, googla ” tro känslor utan fakta”.

Vårt klimat styrs främst av Solens varierande aktivitet, som nu är lika exceptionellt låg som för 200 och 400 år sedan, googla ”irina solcykel 25”. Då var klimatet kallt, vilket är vad vi kan vänta de närmaste decennierna.

Vi skall njuta så mycket vi kan av den värme vi har så länge den varar !

Sture Åström, nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

20 thoughts on “Festa på kött och njut av värmen vi har ett tag till

  1. Köttätare har bättre psykisk hälsa än vegetarianer. Indiens som har låg konsumtion av kött och hög konsumtion av växter har världens mest deprimerad befolkning.

    Hong Kong, som har högst köttkonsumtion i världen, ungefär 1/2 kilo per dag, har även längst livslängd.

    Växtjordbruket står för mer än dubbelt så mycket av så kallade växthusgaser än vad köttproduktionen gör. Den som hackar på kossor bör nog äta mer kött för att rätta till den mentala statusen i hjärnan. Det är väl känt att veganer får sämre minne över tid, har svårt att sätta ihop ett längre resonemang och har sämre koncentrationsförmåga.

  2. @Petter Wulff.
    Korna är “godkända” utav evolutionen, dvs dom är anpassade utav densamma för att existera och leva i sin nisch i naturen. Så du menar att evolutionen har gjort ett fel när den “godkände” korna i Jordens habitat och miljö?

  3. Metan oxideras snabbt i atmosfären och blir koldioxid och vatten.

    Har du följt med här ett litet tag, vet du att någon “växthuseffekt” och några “växthusgaser” finns inte.

  4. Kor tillgodogör sig kol, som bundits i gräs. En del av kolet går uppenbarligen ut i luften som metan i samband med matsmältningen. Kornas kolcykel är därför antagligen inte i balans med atmosfärens kolhaltiga växthusgaser.

  5. Aase Tolstrup! Det är bara att studera grafer över konsumtionen av kolhydrater och så kallade folksjukdomar. De följer med varandra.

    Bildade läkare sätter sina diabetespatienter på diet med lite kolhydrater och mer fet och protein och i de flesta fall blir patienterna av med sin diabetes 2.

    Många tror att växter är nyttiga utan att ens ställa sig frågan om de är det? Inget levande vill bli uppätet. Djur kan springa iväg. Växter kan inte förflytta sig utan försvarar sig genom att producera gifter som ska skada den som vill äta dem.

    Ett sätt för växter att skada den som vill äta dem är att se till att den näring som finns i växten inte kan tillgodogöras av den som äter dem. Näring i växter är dessutom konstruerade för växten och ingen annan. Det finns ämnen i en del växter som kan manipulera generna i den som äter dem.

    I början av evolutionen av människan hade vi en art som hette afarensis och från den utvecklades africanus och robustus. Africanus åt kött medan robustus åt vetetabilier. Robustus dog ut och africanus levde vidare och alla arter under den åt kött i stora mängder.

    De egyptier som byggde pyramiderna hade en basföda av bröd. Studier av mumier visar att de flesta egyptier hade skelettskador på grund av kosten. Alla män hade mer eller mindre bröst och alla egyptier stora uppsvällda magar, vilket är effekten av kosten. Alla mumier har trasiga tänder.

    Med andra ord. Desto mer animalisk föda och desto mindre vegetariskt föda, desto bättre mår man både fysiskt och psykiskt.

  6. Forskning och Framstegs påståenden om kan är i dignitet med ISPs löften om upp till

  7. 2018 hade skriften “Forskning och Framsteg” i sin utgåva nr 5 en artikel “Svagare Golfström kan ge värmeböljor”.
    Det var en summering från en publicerad artikel från “Nature Communications”, där svenska forskare gjort en redovisning.
    De har konstaterat att Golfströmmen har försvagats och är nu svagare i Nordatlanten än den varit på 1600 år. Det förväntas leda till kallare vintrar och värmeböljor på sommaren.
    De har jämfört med vad som hände när Golfströmmen försvagade för 12 000 år sedan. Då gick Europa in i en tusenårig period med kalla vintrar och torra, varma somrar. Detta ledde till att skogarna i norra Europa försvann.

  8. Jonas 2020/06/25 at 18:05
    Vargar ska äta kött från vilda djur men inte från tamdjur. Bonden sätter upp stängsel för att de tama djuren inte ska ta sig från betesmarken. Vargkramarna ska sätta upp och bekosta stängsel så att vargarna inte kan ta sig in till tamdjuren.

  9. Och ja, Anders Bergmark vi kan rycka på axlarna åt att det blir lite varmare i norra Sverige, vi kan ändå inte göra något åt det så det är bra att slappna av och släppa taget. Vi bör koncentrera oss på det vi faktiskt kan påverka, miljöförstöring med giftutsläpp, kemikalier och mediciner i avloppsvattnet, det är saker vi kan påverka.

  10. @Anders Bergmark
    Från 1910 till 1940 steg temperaturerna så kraftigt att det skrevs spaltkilometrar om avsmältande glaciärer och isfria vatten runt Svalbard. Både Norges och Sveriges glaciärer hotades av total avsmältning. Efter 1940 sjönk medeltemperaturen ånyo fram till 1979 så pass mycket att en i princip enad forskarkår ansåg att risken var stor för en annalkande ny istid. Därefter började medeltemperaturen åter att stiga fram till 1998 varefter den planat ut till 2015 och sedan stigit ytterligare lite.

    Att medeltemperaturerna rör sig uppåt och neråt med 40-60 års intervall är naturliga variationer. Att norra Sverige och Sibirien får det lite varmare är inget att oroa sig för och det är samma med havsisens utbredning och glaciärernas storlek.

    Nu är det havens värmeinnehåll och havsströmmarna som är detta “någonting” som tar lång tid att kyla av, betydligt längre tid än att kyla av luften. Att vi fått det lite varmare efter Lilla Istiden har enbart varit av godo för oss människor och för livet i övrigt. Den något ökande CO2 halten har medfört mer mat, krympande öknar och en grönare planet.

    En ny kallperiod som Lilla Istiden skulle vara förödande för oss med svält och massdöd av människor framförallt i de tempererade zonerna medan tropikerna sannolikt klarar sig bäst.

    Kylan är står redan i farstun, de två senaste vintrarna har USA och Kanada fått erfara betydligt strängare vintrar med mer snö och kortare odlingssäsong. Fortsätter det de närmsta åren lär även vi få en släng av sleven när Golfströmmen saktar ned och viker av söderut innan vi får njuta av dess värme.

  11. Temperaturen stiger. I Sibirien, i Sverige (framförallt i norra delen). Ska vi bara rycka på axlarna åt det? För mig skulle det vara extra allvarligt om det är sant att solcyklerna entydigt pekar på kallare klimat och temperaturen ändå stiger. Dvs ”någonting” sätter solcykelinverkan ur spel. Hittills har jag på Klimatssans bara läst om vad detta ”någonting” inte är. Ser fram emot en noggrann analys av vad ”någonting” KAN vara. Eller stiger temperaturen egentligen inte?

  12. Jag tror att det framförallt är äldre vita män som inte ska äta kött. Speciellt inte om de har en SUV.

    Vargar får äta kött.

    Så har jag förstått MP-logiken. Rätta mig gärna om jag har fel.

  13. Vargen är ett rovdjur som äter kött. Ska vargen utrotas?

  14. Jag gissar att alarmisterna menar att det ska vara färre kor. Problemet är ju inte att vi äter upp dom, utan det faktum att de finns och har en ämnesomsättning.

    Våra “miljövänner” har alltså nått den fantastiska slutsatsen att gräsätande djur är ett hot mot planetens framtid. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta… man kanske kan göra både och (medans man äter sin grillade hamburgare)

  15. Kött är, sen urminnes tider, en naturlig del av kosten för människan. Kroppen är anpassad för det. Normalt räcker ca 80 – 100 g/dag för normala levnadsförhållanden. Det behövs inga stora “Cordon blues”.
    Kroppen kan i vissa fall ha svårare att ta till sig “näringsämnena” om dessa skall ersättas med vegetabiliska. Stor/omfattande kunskap behövs, vilket mycket få personer besitter.
    Så fortsätt och njut av köttbiten. Den har ingenting med klimatförändringarna att göra. Det “fixar” solen och jordens förhållande till den, utan mänsklig inblandning.
    Man kan av andra orsaker vilja undvika kött, men det ställer då krav på kunskap för att inte få bristsjukdomar.

  16. Det är väl kossornas matsmältnings metanproduktion som miljöaktivisterna är rädda för. Metan påstås vara betydligt potentare än koldioxid som växthusgas. Nu finns det dock betydligt mindre av metan (CH4) 1,8 ppm mot koldioxidens (CO2) 415 ppm. Dock är det så att metan bryts ner i atmosfären, det oxiderar med syret och bildar vatten (H2O) och koldioxid (CO2).

    Så fortsätt å njut av kött helst naturbetat och ekologiska grönsaker så minskar risken för metabola sjukdomar. De växtoljor som numera marknadsförs som “naturliga” som majsolja, solrosolja, margariner är inte naturliga för vår metabolism. Våra kroppar är vana vid kokosolja, olivolja, smör, grädde det som använts av oss människor genom evolutionen. Allt fabricerat i matfabriker ger inflammationer, diabetes och cancer.

  17. Det är förstås ett förenklat synsätt. Folksjukdomarna kan förknippas med ökad andel vegetabiliska ingredienser i kosten, kolhydrater och oljor. Smör är hälsosammare än margarin.
    Se “Den metabola pandemin“.

  18. Er nysgerrig. Har du en kilde til påstanden om at vegetabilier øger forekomsten af folkesygdomme?

Comments are closed.