Vattenfalls verkställande direktör heter Anna Borg

Vattenfall

Figur 1. Vattenfalls styrelse väljer Anna Borg att efterträda Magnus Hall

Hon är koncernens finansdirektör sedan 2017 och hade olika befattningar där mellan 1999 och 2015. Därefter var hon Nordenchef på betaltjänsten Klarna.

Född 1971, man och två nästan vuxna barn, magisterexamen i ekonomi och statskunskap, se Vattenfalls presentation.

+ – + – + – +

Vattenfalls pressmeddelande: Hon har varit med att lägga fast bolagets nya strategi och är rätt person att nu ta vid och fortsätta genomförandet, säger Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström.

Enligt Dagens Industri: Nya vd:n stänger dörren för Ringhals – ”helt rätt beslut”

I DI:s video förklarar hon att strategin för “ett fossilfritt liv inom en generation” kräver att “vi agerar och får upp takten i att implementera det vi behöver för att nå målet”.

Vattenfall annonserar i många kanaler sin beslutsamhet att att nå ett “fossilfritt liv”. Det är förstås vad styrelsen och dess överordnade, politikerna, fordrar av företaget. Inför det idea-let väger företagets ekonomi lätt. Som koncernens finansdirektör har Anna Borg bokfört åratal av miljardförluster utan att protestera mot politiken, just vad politikerna önskar.

Hon kommer att köra vidare i den ekonomiska utförslöpan i förvissningen om att ett statligt företag med mängder av vattenkraft inte kan gå i konkurs. Men vi medborgare, delägare, kommer att erfara en grotesk kapitalförstöring av vår egendom.

Vad gör då styrelsen ? Den består av 15 personer, vilket är för många för att granska här. Men i ett statligt företag är det egentligen bara en person som räknas, ordföranden Lars G Nordström, som presenteras på hemsidan.

Han är jurist och har sedan 1993 haft ledande positioner inom politiskt styrda företag: Nordea Bank, Posten Norden, TeliaSonera och Kungliga Operan. ” Utan tekniska meriter är han invald i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Bolagsstämman är det viktigaste organet i organisationen.

Vattenfall

Figur 2. Årsstämman 2020: Magnus Hall, VD och koncernchef, Axel Calissendorff, advokat, Anne Gynnerstedt, chefsjurist och styrelsens sekreterare samt längst till höger, Karin Lepasoon, kommunikationsdirektör.

Men Staten äger alla aktier och Staten företräds av en enda person: Maurice Forslund:

Vattenfall

Figur 3. Den fullmakt som lägger all makt i händerna på Maurice Forslund

Vem är då Maurice Forslund ? Han har ett namn som gör det lätt att finna uppgifter om rätt person på nätet. Google länkar till ett reportage i Expressen om hans avgång som ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund i Stockholm år 2006.

Enligt Stockholms stads förtroendemannaregister är han ersättare för Kristdemokraterna i Kungsholmens Stadsdelsnämnd.

KDU

Figur 4. Maurice Forslund är aktiv för Kristdemokraterna i flera frågor.

På Vattenfalls stämma företräder han den socialdemokratiska regeringen och inte Kristdemokraternas energipolitik. Han är budbärare av beslut som redan är tagna i förhandlingar mellan regeringens socialdemokrater och miljöpartister. Förhoppningsvis efter samtal även med företagsledningen.

Bolagsstämman är alltså bara “ett spel för gallerierna”, d.v.s. en teaterföreställning med förberett manus. Om det kan man ha olika åsikter. Kanske är det ett rationellt sätt att förmedla information till de verkliga ägarna, till oss medborgare. Det förutsätter förstås att några kompetenta journalister bevakade föreställningen.

Jag undrar om jag skulle bli insläppt och om jag i så fall skulle få ställa några frågor. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Vattenfalls verkställande direktör heter Anna Borg

  1. Vattenfall är långt efter många andra länder och företag med miljövänliga energikällor.
    Att elda skogsprodukter är inte co2 fritt med alla transporter som de behöver.

    Som ett exempel har Japan har börjat använda blå ammoniak som co2 neutral energikälla i deras kraftverk:

    JAPAN: Saudi Aramco and Japan’s Institute of Energy Economics (IEEJ) announced the first shipment of blue ammonia from Saudi Arabia to Japan on Sunday.

    The shipment, which was in partnership with Saudi Basic Industries Corporation (SABIC), contained forty tons of high-grade blue ammonia, and is meant for use in zero-carbon power generation.

  2. Regeringen och samarbetspartierna kommer säkerligen att lyckas i sin strävan med att ordna partiell nedsläckning av elen i Sverige. De arbetar hårt på det.
    Nu anges inget om varför nuvarande VD:n Magnus Hall skall sluta. Men jag har läst artiklar av honom i bl.a. Nordisk Energi för ett eller två år sedan, då han bl.a. skrev om att Sverige behöver kärnkraften för att kunna balansera vindkraften. Det har säkert inte fallit i ”god jord” hos ”beslutsfattarna”.
    Lars G. Nordström kommer att få ytterligare en merit i sitt CV: ”Det var jag som säkerställde elbristen i Sverige”.
    Med den nya VD:n Anna Borg är allt hopp också ”kört” för Ringhals 1.
    Så den som inte vill frysa när elen periodvis försvinner vintertid, måste ”ta saken i egna händer” och redan idag skaffa sig ett eget bensin/diesel elverk. När det är ett faktum kommer de att försvinna i ett ”nafs” och bli ”guld värda”.
    Det kommer då inte att finnas någon ansvarig, som vill ta i frågan och förklara för svenska folket hur det kunna gå så galet.
    Själv har jag kommit en bit på vägen för att fixa egen elproduktion.

  3. Du skulle inte bli insläppt som journalist i ett företag med enbart ja-sägare och felrekryterade beslutsfattare.

  4. Nordströms meriter är ju tunga.
    Det märker man när de faller:
    Telia-massor av böter för tveksamma affärer.
    Nordea-flyr landet och misstänks för tvätt av pengar.
    Posten-med stora samordningsförluster i bagaget.
    Vattenfall som skriver av allt förre VD köpt.

    Det är väl bara Operan som går på som förväntat. (med mångmiljardstöd och utan föreställningar)

Comments are closed.