FN:s larm om fördubblade naturkatastrofer okunnigt

Figur 1. Stort larm i alla media runt hela världen

Så här ser larmet ut:

Globalt har 7.348 naturkatastrofer inträffat de senaste två decennierna, en dramatisk ökning jämfört med den föregående tjugoårsperioden då antalet var 4.212.

Förändringen beror till stor del på att antalet klimatrelaterade katastrofer har ökat kraftigt, från 3.656 under perioden 1980–1999 till 6.681 under perioden 2000–2019. 

Avslöjar FN:s bottenlösa inkompetens

Med ögonmått konstaterar vi att några så dramatiska förändringar av klimatet känner vi inte till. Det gjorde inte heller Pasi Autio i Finland, varför han satte sig att analysera de ursprungliga data från den respekterade databasen EM-DAT. Han kom fram till denna graf:

Pasi Autio

Figur 2. Antal naturkatastrofer rapporterade från olika källor

Den snabba ökningen kommer från den gröna kurvan: Specialized agencies, vilka utgöres av organisationer som WFP, UN World Food Programme, (som fick årets Fredspris), WHO, the World Health Organization, eller NOAA, the US National Oceanic and Atmospheric Administration.

Dessa har uppenbarligen börjat tillämpa nya rutiner för sin rapportering.

Pasi Autio

Figur 3. Antalet rapporterade naturkatastrofer i Kina

Under den oreda som rått i Kina innan 1980 har det tydligen inte varit någon ordning på rapporteringen av naturkatastrofer. Frågan är om några värden innan år 2000 kan jämföras med dem därefter.

Pasi Autio

Figur 4. Antalet rapporterade naturkatastrofer i USA

Innan 1980 var rapporteringen inte mycket bättre än i Kina. Autio visar på liknande diskrepanser på flera sätt och jämför med annan statistik, ex.vis över antalet tyfoner, orkaner och tornados.

Konklusionen är att man kan bara jämföra data efter år 2000 med varandra. De kan tydas som en svagt avtagande trend, vilket är vad som gäller för vissa typer av katastrofer som följts noga under lång tid, ex.vis tyfoner, orkaner, tornados och skogsbränder.

Verkligheten är den rakt motsatta mot FN:s larm.

Detta är så skriande galet att man måste ifrågasätta inte bara FN:s kompetens utan även dess hederlighet. MEN, vad kan man vänta sig av en organisation, där världens diktatorer har en kvalificerad majoritet ? ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “FN:s larm om fördubblade naturkatastrofer okunnigt

  1. Den globala utvecklingen redovisas bara fram till 2002. Av den kan man inte säga mycket om tendensen de senaste 20 åren.

  2. Det är vanligt att använda databasen EM-DAT. Som får allt sämre täckning av naturkatastroferna ju längre tillbaka i tiden man går. Förmodligen blev täckningen 100 % först omkring år 2000. Om ens då. Sedan 2000 har naturkatastrofer orsakade av extremväder en fallande trend. De har alltså blivit ovanligare, och inte vanligare.
    Vad jag vet, finns ingen bättre databas när det gäller extremväder i allmänhet. För vissa typer finns det bättre, som kraftfulla orkaner på norra Atlanten. Sådana kunde knappast missas ens i mitten av 1800-talet, med tanke på vilka följder de har. De har heller ingen ökande trend, utan bara halvperiodiska svängningar.

  3. Hur skiljer man på en tyfon/orkan som orsakas av klimatförändringar och en som beror på normalt väder? Och då speciella klimatförändringar som beror på mänskliga utsläpp av koldioxid?

    Saxat ur Ole Humlums sida Climate4you gällande september:

    “KORT SAMMANFATTNING AV OBSERVATIONER

    1: Observerad genomsnittlig global lufttemperaturförändring de senaste 30 åren är cirka + 0,15°C per decennium. Om denna förändringshastighet förblir stabil kommer ytterligare genomsnittlig global lufttemperaturökning till år 2100 att vara cirka + 1,2°C.

    2: Tidvattensmätare längs kusterna indikerar en typisk global havsnivåökning på cirka 1-2 mm / år. Förändringshastigheten vid kusterna de senaste 100 åren har i stort sett varit stabil utan någon acceleration den senaste tiden. Om förändringshastigheten förblir stabil, kommer den globala havsnivån vid kusterna normalt att öka med 8-16 cm år 2100, även om många platser i regioner som drabbats av inlandsisar för 20 000 sedan, kommer att uppleva en relativt sjunkande nivå.

    3: Sedan 2004 har de oceanerna över 1900 m djup i genomsnitt värms upp cirka 0,07°C. Den maximala uppvärmningen (cirka 0,2 °C, 0-100 m djup) påverkar främst hav nära ekvatorn, där den inkommande solstrålningen är högst.

    4: Förändringar i atmosfärisk CO2 följer förändringar i global lufttemperatur. Förändringar i global lufttemperatur följer förändringar i havets yttemperatur.

    5: Det finns ingen märkbar effekt på atmosfärisk CO2 på grund av det COVID19-relaterade minskningen av växthusgasutsläpp. Naturliga sänkor och källor för atmosfärisk koldioxid överväger långt mänskliga bidrag.

    Vetenskapens hela poäng är att ifrågasätta en accepterad dogm. Freeman Dyson.”

    Så med ledning av gjorda observationer finns det inget onormalt med vare sig väder eller klimat att oroa sig över. Naturkatastrofer har inträffat under hela vår evolution och långt före det. Under vissa perioder fler och andra mindre.

Comments are closed.