Grönland värms nerifrån

Schema över strömmarna av magma under Grönland

  • Plume = Ström av magma (jag är inte hemma på nomenklaturen för vulkaner, så det finns kanske ett mer korrekt uttryck).
  • MAR = Den midatlantiska åsen, Mid Atlantic Ridge.
  • Vp = P-vågens hastighet, som mäts i en ny teknik för “seismisk tomografi”.
  • MTZ = Mantelns övergångszon (på djupet 410-660 km).
  • CMB = Gränsen mellan kärnan och manteln på ett djup av 2889 km.

(Källa: Tohoku University)

+ – + – + – +

På hemsidan för l’Association des Climato-Réalistes fann jag en intressant studie av vulkanismen under Grönland med angränsande Island och Spetsbergen/Svalbard. Det var ett referat av en japansk rapport på engelska, men jag fann bara en kort resumé av den. Med lite hjälp av Google gör jag några utdrag ur den franska sidan.

Dr Genti Toyokuni hade hvudansvaret för rapporten. Han menar att man upptäckt ett system av heta magmaströmmar i regionens djup, som skulle kunna öka avsmältningen av Grönlands istäcke. Jag finner inga tecken på att någon ökad uppvärmning kunnat konstateras, varför jag tar referensen till accelererad avsmältning som ett politiskt betingat antagande avsett att förlösa anslag till forskning. Något liknande finns i de flesta rapporter om klimatet.

Regionen i norra Atlanten är känd förr betydande geotermisk aktivitet. Tidigare forskning har visat att Island och Jan Mayen, en norsk ö mellan Norge och Grönland, var och en hade aktiva vulkaner med sina egna strömmar av magma. Även Svalbard anses vara ett geotermiskt område där ett högt värmeflöde värmer grundvattnet.

Forskarna fann att under Grönland stiger en ström av magma upp från gränsen mellan Jordens mantel och kärna till mantelns övergångszon. Denna ström har två grenar i den nedre manteln som matar värme till aktiva regioner på Island, Jan Mayen och Svalbards geotermiska område.

Jorden består av en skorpa, därunder en mantel ner till gränsen till kärnan. Manteln är uppdelad i en övre och nedre mantel. Däremellan ligger en övergångszon på cirka 410 till 660 kilometers djup.

Dr Genti Toyokunis team gjorde 3D-seismiska strukturmätningar av skorpan och hela manteln under dessa regioner. Han installerade seismografer på Grönlands istäcke som en del av dess nätverk för att övervaka istäcket som inrättades 2009. Denna metod, seismisk tomografi, gör det möjligt att skapa tredimensionella modeller som avslöjar jordskorpans storskaliga struktur.

För framtiden hoppas dr Toyokuni kunna utforska den termiska processen mer detaljerat. ”Denna studie avslöjade helheten. Att undersöka magmans flöden på en mer lokal nivå kommer att avslöja mer information,” avslutar han.

+ – + – + – +

Utsläppen KAN INTE orsaka oroande höjning av haven

Denna studie har en dramatisk verkan på debatten om utsläppen av koldioxid. Den värsta faran med dem är en stigande havsnivå på flera meter. Debatten utgår från idel felaktiga antaganden:

  1. Utsläpp av koldioxid leder till stigande global temperatur. (Det är helt fel. Dess icke-verkan är bevisad på flera sätt. Vilket alarmister inte låtsas om.)
  2. Den högre temperaturen kommer att smälta istäcket på Grönland. (OM luftens temperatur stiger ett par grader, kan den ändå inte smälta istäcket på ovansidan, eftersom där är 10 à 20 grader kallare än vid havets nivå. Avsmältningen sker bara längs marken vid fronten i söder. Där når den smältande zonen högre upp på fronten, som är mer än en kilometer hög.)
  3. Då smälter så mycket is att havens nivå stiger, vilket kan bli så mycket som 1 meter eller 7 meter. Det är alltså ett påstående utan grund i mätbara fakta.

Toyokunis resultat visar följande:

  • A. Dagens avsmältning sker till betydande del underifrån. Man har gjort uppskatt-ningar av mängden smältvatten idag. Höjd temperatur på luften ökar den areal i fronten, som töar. Utgående från uppskattningarna kan man proportionera hur mycket dagens avsmältning ökar. MEN om kanske hälften av smältvattnet beror på jordvärmen, blir den beräknade ökningen bara hälften så stor.
  • B. Den vulkaniska aktiviteten kan givetvis både öka och minska så att avsmältningen påverkas. Det har dock ingen som helst koppling till halten koldioxid i luften !

Man kan se ett visst samband mellan låg aktivitet hos Solen och ökad vulkanisk aktivitet. Då den är extremt passiv nu, är en ökad avsmältning möjlig, men denna har då inget att göra med utsläppen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Grönland värms nerifrån

  1. Liknande fenomen finns ju även under Antarktis med omgivningar, särskilt åt nordväst. Nästan alla som påstår sig komma till Arktis kommer i själva verket till Svalbard, drygt 150 mil söder om Nordpolen. Nästan alla som påstår sig komma till Antarktis kommer i själva verket till den nordliga delen av antarktiska halvön, 250-300 mil från Sydpolen.

  2. Per I
    Just processen att smälta och återbilda is gör att mer energi kan lämna vattnet under isen.
    Dels när isen skall smälta oavsett varifrån värmen tas och dels innan och under isläggningen.
    Allt tal om solens värme på mörka hav har jag svårt att ta in , speciellt när man ser hur solen överger det öppna havet då minimum inträffar i september.

  3. Är det någon här som vet vad Centre for Studies of Climate Change Denialism och Martin Hultman har kommit fram till till dags dato?? Finns det fog för att brunsmeta klimatförnekare eller klimatrealister?

  4. Intressant att läsa och jag har sparat länkar så att jag får läsa mer när jag har tid pga måste översätta språk..

  5. Även om det smälter mer p.g.a. klimatförändringar så nybildas is på vinterhalvåret. Bidraget till havsnivån blir väl nettot av isbildning och smältning. Oavsett så det kommer dröja väldigt länge innan det blir märkbart att Grönland smälter. Och hittills syns inget alarmerande. Men det är inte fakta som driver alarmister utan känslor. Alarmism måste bero på nån slags instängd ångest hos de som drabbas. De får utlopp för den och det tillsammans med andra i samma situation. Ett gemensamt primalskrik. Det borde Chalmers utreda istället. Att koppla ihop “klimatförnekare” med högernationalister handlar om att de vill kunna förminska kritiska röster utan att behöva argumentera. Detta är så galet så man baxnar. :
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forskningsprojket-om-klimatfornekelse-far-bas-i-goteborg

Comments are closed.