Tesla filmar även parkerad

Tesla Model 3 med åtta kameror

Lars i Schweiz tipsar om en intressant artikel i tidningen “Tiderna”

2021-01-17 Le Temps

En Suisse, les Tesla sont bien trop curieuses

(I Schweiz är Teslas bilar alldeles för nyfikna.)

Schweiz är en gyllene marknad för Tesla. Förra veckan gratulerade den amerikanska tillverkaren sig till att ha sålt totalt mer än 10 000 modell 3. Och förra året var denna modell den näst mest köpta i Schweiz, efter Skoda Octavia.

Men denna passion för Tesla är inte utan problem, vilket avslöjades i en intressant undersökning som publicerades i början av januari. Eftersom dessa bilar är försedda med sensorer, som inte bara är alltför nyfikna, utan dessutom skickar data till USA.

Det största problemet kommer från de kameror som Tesla är utrustade med. Det finns åtta totalt, främst avsedda att underlätta körning. De har en räckvidd på upp till 250 meter, för att upptäcka färgen på trafikljusen och närvaron av andra bilar och lastbilar.

Kamerorna fungerar också när Tesla är parkerad. I så kallat vaktläge upptäcker bilen alla personer som passerar och filmar dem. Att även passivt filma på detta sätt andra trafikanter och till och med fotgängare hela tiden när din bil är parkerad, är uppenbarligen inte lagligt. Det federala dataskyddsombudet som tillfrågats, anser att detta driftläge bör inaktiveras.

Till detta kommer ett annat problem: vissa av inspelningarna från dessa bilar skickas sannolikt automatiskt av Tesla till USA. Föraren av fordonet vet inte exakt vilka sekvenser som skickas. Om föraren försöker begränsa denna överföring av data, kanske han inte längre får programuppdateringar för sin bil . . .

+ – + – + – +

Rättelse

Lasse har tillgång till den officiella statistiken och sände in följande:

Den officiella försäljningsstatistiken över sålda personvagnar i CH 2020 visar att Tesla kommer först på 15:e plats vad gäller de mest sålda märkena. (Nummer 14 var Dacia).

Det behöver inte vara så dumt, då de bara säljer elbilar.

Man sålde (= inreg. ) 6.045 st. 2020  (alla modeller). Det var bara 16 bilar färre än 2019 på en ”corona vikande marknad”. Totala försäljningen i Schweiz stannade på 236.828  = ./.  24%.

Om vi bara tittar på elbilsmarknaden ser det dock inte roligt ut för Tesla.

Försäljningen totalt ökade från 13.165 till 19.504 = 48,2 %.

Tesla däremot stagnerade. 2019 var T’s marknadsandel i CH = 46,0 %, 2020 sjönk den till 31,0 % ! ! !

Kul att notera är att Audi sålde fler elbilar än Tesla 2020 !

Volvo var en av de få vilka klarade sig skapligt. Siffrorna för Volvo var 8.437 (8.858) ./. 4,75%. Man ökade sin marknadsandel från 2,8 till 3,6 %.

Ettan VW tappade från 34.445 till 26.417  ./. 23,3 %.

Vi vet ju sedan länge att Tesla är duktiga på pressmeddelanden, så jag tror att vi bör vara lite försiktiga vad gäller nyheter ifrån/ om det bolaget.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Tesla filmar även parkerad

  1. Detta är bara början, 5G väntar bakom hörnet.
    Vilka är det som kräver 5G, medborgarna? När företag investerar i något är det inte något som är gratis. Det är Du som betalar i slutändan.

Comments are closed.