Kina tredubblar ny kolkraft

GEM

Planer för byggande av ny kolkraft i Kina och resten av världen

Kina tredubblar sina planer som då blir fem gånger det som planeras i resten av världen.

  • Under 2020 startade Kina kolkraftverk med en total kapacitet på 38.4 GW, vilket är tre gånger så mycket som satts i drift i resten av världen: 11,9 GW. (Under 100 år har vi i Sverige byggt en sammanlagd kapacitet om c:a 25 GW.)
  • Därmed startade Kina mer än ett stort kolkraftverk varje vecka.
  • Kina lade ner ett antal gamla förorenande kolkraftverk. Kolkraftens kapacitet ökade med 29,8 GW, medan resten av världen minskade sin kolkapacitet med 17,2 GW.
  • Under 2020 inledde Kina planeringen av 73,5 GW ny kolkraft, vilket är fem gånger vad som planerades i resten av världen.
  • Kina har nu 88,1 GW kolkraft under byggnad och planering för ytterligare 158,7 GW.

Det råder således inga som helst tvivel om att världens utsläpp av koldioxid kommer att fortsätta öka.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Kina tredubblar ny kolkraft

  1. @ANT International, Peter Rudling.
    ” har doktorsutbildningar ” I vad? hur man kör stridsvagnar och mörsar ner oliktänkande i gatan? Hur man kväser sanning och demokrati? Oavsett våra politikers tillkortakommanden på den intellektuella avdelningen eller annorstädes oförmåga att kunna läsa ” Skriften på väggen” så är dom inte av den ullen som dom är i kina.
    Att använda sig av ett sådant land i som någon som helst jämförelse i någonting är så djäkla fel att det är omöjligt att göra det.

  2. Anledningen till att Kina liksom Indien bygger ut kolkraften är för att ersätta den förbränning av stenkol som idag sker i hemmen hos många fattiga vilket leder till många dödsfall – pga av dålig luft i hemmen. Totalt sett så innebär det INTE att varken Kina eller Indien ökar kolförbränningen utan den ligger kvar på samma nivå (eller kanske minskar) men sker i kolkraftverk med bättre rening. Både USA och Tyskland och många andra i-länder har betydligt högre kolförbränning per capita än Kina och Indien och det är märkligt hur vi i väst kritiserar att Kina och Indien förbättrar livsvillkoren för sin befolkning. Samtliga ledare i Kina har doktorsutbildningar till skillnad från oss i väst med regeringar med bristande utbildningar (hur är det med Torvatt och Yggeman – vad har de för utbildning??? – de verkar ju inte förstå vad tex. nätstabilitet är) . Utbildning är viktig för att ledare skall kunna lyssna på relevanta experter. Både Kina och Indien inser att de ökade koldioxidutsläppen som nu sker inte leder till någon katastrof utan tvärt om till bättre miljö (det finns hur mycket som helst skrivet om detta av seriösa miljöforskare).

  3. Tre gånger mer = trefaldiga. Tredubbla = åtta gånger mer. Det är i hastigheten lätt att dra till med tre- och mer dubbelt. Det låter ju fräsigare.

  4. Bra att Kina ersätter gamla smutsiga kolkraftverk med nya moderna kolkraftverk så att smogen minskar och kanske försvinner. Utsläppen av koldioxid blir lite mindre eftersom verkningsgraden är högre i nya kolkraftverk.

Comments are closed.