50 kärnreaktorer på gång !

Figur 1. Oljerika Arabemiraten har byggt fyra reaktorer à 1.400 MW i Barakah

Bilden är från 2018, då sista reaktorn inte var klar. Bygget utfördes av ett företag i Korea.

Enligt World Nuclear Association finns nu 440 reaktorer i drift, 50 nya är under byggnad eller beslutade medan ytterligare 100 är planerade och c:a 300 diskuteras runt om i världen.

Figur 2. De 50 reaktorer som i maj 2021 är under byggnad eller beslutade

De är markant hur dominerande Kina är med ryska Rosenergoatom på anda plats.

Enligt FORBES har Kina nu 49 reaktorer i drift med en kapacitet på 47,5 GW och 17 reaktorer är under byggnad med kapaciteten 18,5 GW.

USA har 94 reaktorer om 96,5 GW och 2 under byggnad. Men 39 reaktorer har ställts av oftast utan tekniska skäl.

En etablerad och väl beprövad teknik

Sammantaget måste man bedöma kärnkraften som en etablerad och väl beprövad teknik. Statistiken visar också att den är säkrast av alla kraftslag, om man bortser från utvinningen av uran, som delvis bedrivs i primitiva länder.

Kina på väg mot dominans

Forbes beräknar att 2050 har Kina lyft ytterligare 600 miljoner invånare upp i medel-klassen, så att landet då dominerar världen inte bara ekonomiskt utan även militärt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “50 kärnreaktorer på gång !

  1. Christian H:

    Ringhals 1 & 2 har stängt utan anledning.
    (R2 bottenplatta var lagad men straffskatten gjorde det olönsamt att driva dom vidare – den är nu borttagen).

    Forsmark har sina 3st reaktorer kvar (Försörjer Stockholm bl.a).

    Oskarshamn 1 & 2 byggdes om och O1 startades men gick ett år (tror jag det var) innan straffskatten gjorde det olönsamt.

    02:an återstartades aldrig. Dyr uppdatering som aldrig kom till användning.
    (01 & 02 rivs invändigt)

    Barsebäck är så nerplockad att den aldrig går att återstarta.

  2. Det finns en enorm win-win för Sverige att fortsätta med gamla och säkra verk så länge som möjligt, för att sedan använda de 95-98% energi som är kvar i de “utbrända” uranstavarna i nästa generation ( G4) om en 20 år. Sannolikt kommer stavarna att kunna användas ännu fler gånger, men det är bara framtidsbonus isf….

    Det skulle inte behövas en enda “tok”-mölla till, och alla som satts upp skulle inte behöva ersättas med en ny, nu måste M/KD/SD/L steppa upp i debatten, och kasta snuttefilten!!! Det är dags för realistisk och sund energipolitik!!

  3. Ja, då borde det gå att bygga 14 reaktorer på 15 år även nu. Man kan ju börja med att återstarta de i Ringhals och Forsmark samt de i onödan nedlagda i Barsebäck. Därefter kan man bygga nya med modern teknik, som kan utnyttja resterna från tidigare producerat kärnkraftsavfall. Samtidigt bör det bli ett förbud mot nya vindkraftsparker. De är miljöförstörande och orsakar miljoner dödsfall bland fåglar och miljarder dito bland insekter. Samtidigt förfular de landskapet och orsakar skador bland såväl djur som människor p.g.a. infraljud som vi inte kan uppfatta.

  4. Sverige kunde bygga 14 reaktorer under en 15 årsperiod.
    Detta då tekniken var ny och olika systemlösningar prövades ut.

Comments are closed.