Strömavbrott i Jämtland

WIKI

Strömavbrott i lördags i stora delar av Jämtland och Härjedalen

SVT rapporterar om strömavbrott med flera tusen hushåll drabbade.

Jag citerar några meningar:

Natten mot lördag har strömavbrott inträffat på flera håll i länet och tusentals hushåll har varit utan ström under lördagsmorgonen. På lördagskvällen var strömmen åter, även i södra länsdelen men där hade många elkunders elmätare slagits ut.

Orsaken till strömavbrottet i länets södra delar är att det har varit fel på det överliggande ledningsnätet, stomnätet, som sköts av Svenska Kraftnät.

På lördagskvällen uppger BTEA att strömmen är åter i samtliga områden. Men hos abon-nenterna kan det fortfarande vara fel, på grund av att elmätare har slagits ut hos många av kunderna som följd av en så kallad strömspik. Felavhjälpningen kommer att ta tid, då elmätarna måste bytas ut hos varje drabbad kund.

+ – + – + – +

“Strömspik” är såvitt jag förstår vad som kan absorberas av stora roterande massor i riktiga kraftverks synkrona generatorer men inte av vindkraftverkens mindre generatorer.

Det skall bli intressant att se hur SVK förklarar det inträffade. Om det faktiskt beror på att alltför stor del av kapaciteten inte kan hålla frekvensen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Strömavbrott i Jämtland

  1. Det blir allt mer tydligt vad Sveriges katastrofala energipolitik leder till. Så länge det är glesbygd som drabbas, kommer politikerna och stormedierna i Stockholm att strunta i det. Frågan är om de kommer att bry sig när stora delar av Stockholm drabbas en ett långt strömavbrott? Eller kommer de att skylla på något annat än energipolitiken? Som klimatförändringar?

  2. Detta kommer att gömmas undan av media precis som klimatfrågan.

Comments are closed.