SydVästlänken är nu i drift

Svenska Kraftnät, SVK, meddelar att linjen är i drift sedan den 27/7

Notera att “Hurva” inte är det man hittar på kartorna invid E22 strax norr om Lund. Omriktarstationens Hurva ligger en dryg km väster om Lyby kyrka, en ort i Hörby kommun.

Ledningen skulle ha varit i drift 2015 ! Nu tas den i drift med effekten 2 x 600 MW, en reducering från de planerade 2 x 720 MW. Dess direkta kostnad har varit 7,3 miljarder kronor, men till det bör läggas ett ansenligt belopp för de följdkostnader den orimliga förseningen orsakat.

I Sydsvenskan förklarar projektledaren Sverker Ekehage att överföringskapaciteten från norr ökar med c:a 25 %, men han avstår från att bedöma dess verkan på elpriset i Skåne.

Något billigare bör det förstås bli vid topplast.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “SydVästlänken är nu i drift

  1. I Barsebäck är det “bara” att ansluta. Infrastruktur som el-nät etc. finns efter de nedlagda kärnkraftsreaktorerna. Det blir ett bra krafttillskott till de sydligaste elförbrukarna som f.n. är den stora “riskgruppen”.

  2. Av kartan att döma är det snarast en mittlänk med viss dragning österut. Rätt logiskt, egentligen!

  3. I Barsebäck är den enkla lösningen att beställa några CMSR från Seaborg Technologies i Köpenhamn för leverans 2027. Det blir billigt och bra.

  4. Ohoj,
    Nu behövs mera kärnkraft, utbyggd så att elnätet kan användas bäst.
    Bromsen i regeringen måste också bort i första hand MP men sannolikt även C.

  5. Fast snart ska det startas ett antal spektakulära (och förmodligen ekonomiskt vansinniga) projekt långt norrut. Då behövs elen där i stället för att skickas söderut.
    Vad Skåne behöver är minst en ny kärnreaktor. Helst I Barsebäck, där det väl borde finnas infrastruktur kvar att skicka ut elen på elnätet. Dessutom tillåter nuvarande lagstiftning bara nya reaktorer där det finns reaktorer nu eller har funnits tidigare. En lag som förhoppningsvis kan ändras efter nästa val, då MP lika förhoppningsvis har försvunnit från Riksdagen för gott.

Comments are closed.