BarriärRevet är rekordstort

KR

Figur 1. Stora Barriär Revet befinner sig nu i högönsklig välmåga

Då och då upprepas larmen om Stora Barriär Revets undergång: “Hälften av korallerna har dött”. Det är en så stor nyhet att den går i alla kanaler.

Men vår kämpe Peter Ridd fann dessa rapporter grovt överdrivna. Och han blev därför avskedad från James Cook University, som oftast var källan till larmen. Nu har han ställt samman officiella data från AIMS, the Australian Institute of Marine Science:

Ridd

Figur 2. Den procentuella utbredningen av korallerna i Stora Barriär Revet

I en ny rapport visar AIMS att korallerna återhämtat sig snabbt. Det är vad nyktra forskare påstått i alla tider. Korallerna har ju överlevt 600 miljoner år av klimatförändringar med en havsnivå som gått mer än 100 meter ner och upp igen. Flera gånger.

Det aktuella rekordet visar att det har aldrig varit någon katastrof på Revet. Den enda katastrofen är kvaliteten på forskningen.

Data visar att det har ägt rum tre tillfällen av mer omfattande blekning, men de har inträffat i vitt skilda regioner.

Grovt räknat har Revet haft ett tillfälle av omfattande blekning på 15 år. De flesta korallerna blektes inte och de som blektes dog inte. Det är inte alls förvånande att Revet nu befinner sig i gott skick.

De som kallar sig forskare har blivit insnärjda i sitt eget bedrägeri. De har överdrivit blekningen – som vanligt. Lyckligtvis har vi AIMS långsiktiga övervakning av korallerna, vilken görs professionellt med protokoll av god kvalitet, för att visa revets tillstånd.

Den dåliga nyheten är att den rekordhöga utbredningen nu innebär att det är troligt att den kommer att minska under de närmaste åren.

Vi måste förbereda oss på rubriker som årterigen larmar om att revet har tappat mycket av sina koraller, vilket är ett tecken på klimatförändringar och föroreningar från jordbruket.

Och revet kommer att förutspås vara borta 2050 – eller när som helst.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “BarriärRevet är rekordstort

  1. Utöver Peter Ridd så har Jennifer Marohasy protesterat mot att Stora Barriärrevet är döende och gjort flera egna expeditioner där hon själv dykt och filmat välmående koraller. Googla, intressant och vackert.
    En ”klimatforskare” som larmat flög över revet (30 mil tror jag) i ett flygplan och påstod att vita koraller var döda. Det finns dock levande vita koraller.

  2. Den enda katastrofen är kvaliteten på forskningen. Forskarna söker nya anslag för att studera allehanda tänkbara hot och skriver alarmerande rapporter och söker åter nya anslag. Utan anslag har de inget levebröd.

Comments are closed.