Global uppvärmning har räddat cirka 100.000 liv/år

Bjørn Lomborg leder Copenhagen Consensus Center och anlitas i många stora medier

2021-07-20 FINANCIAL POST

Climate change and deaths from extreme heat and cold

I den kanadensiska tidningen redovisar Lomborg rapporter som visar hur snedvriden medias rapportering är. Det är naturligtvis toppaktuellt i Kanada efter den intensiva värmeböljan i landets västra provinser. Därifrån rapporterar medierna dödsfall, som tillskrivs värmen. Men dödsfall orsakade av kyla får inte liknande uppmärksamhet, trots att de är många gånger fler.

Hans under-rubrik lyder:

For now, global warming reduces more deaths than it causes, saving possibly 100,000 lives each year

(För närvarande minskar den globala uppvärmningen fler dödsfall än vad den orsakar, vilket möjligen sparar 100.000 liv varje år)

Här refererar jag några få avsnitt i hans artikel:

Värmen orsakar fler dödsfall än vad medierna rapporterar.

De aktuella rubrikerna handlar om de hundratals dödsfall som inträffat under värmeböl-jorna i västra Kanada och nordvästra USA. Utan undantag skyller man dem på “klimatför-ändringarna” och tar dem som anledning att påskynda kampen mot dessa. Men de avslöjar främst hur ensidig den alarmistiska rapporteringen är och hur den lämnar oss gravt felinformerade.

Värme dödar fler än vad nyheterna ger intryck av. De flesta dödsfallen inträffar utan att någon journalist finns in närheten. Studier visar att i USA och Kanada kan storleksord-ningen 4.500 dödsfall om året tillskrivas värme.

Kyla orsakar 40 ggr fler dödsfall

Vad som helt ignoreras av media och politiker är att uppvärmningen reducerar förekom-sten av köldknäppar och antalet dödsfall orsakade av kyla. Då man fryser minskar det blodflöde som håller kroppen varm. Blodtrycket stiger, risken för stroke, hjärtattack och lungsjukdom ökar.

Men dessa dödsfall passar inte in i historien om klimatkatastrofen, så de rapporteras mycket sällan. Om de vore undantag, kunde likgiltigheten försvaras. Men så är det inte. Varje år dör fler än 100.000 av kyla i USA och 13.000 i Kanada. Det är mer än 40 ggr så många som dör av värme.

I global skala överträffar antalet som dör av kyla många gånger antalet som dör av värme. Det gäller inte bara i kalla länder som Kanada, utan även i varma länder som USA, Spanien och Brasilien. Till och med i Indien dör sju gånger så många av kyla som av värme.

Globalt dör varje år c:a 300.000 av värme, men närmare 1,7 miljoner av kyla ! En brett refererad studie visar att högre temperatur är orsaken till c:a 100.000 av dödsfallen orsaka-de av värme. Men författarna ignorerade dödsfall på grund av kyla. En epokgörande studie i tidskriften the Lancet visar i alla regioner har uppvärmningen de senaste decennierna minskat antalet dödsfall av kyla mer än den ökat dem av värme. I medeltal är minskningen dubbelt så stor , vilket kan betyda 200.000 färre dödsfall av kyla varje år.

Hjälp mot värmedöden

Nyheterna nämner inte att värmen minskar dödsfallen orsakade av kyla, men dessutom trycker den på nödvändigheten att minska utsläppen, vilket leder till några av de minst effektiva sätten att hjälp offren för värmeböljor. Men vi känner redan till enklare och mycket mer effektiva sätt att hjälpa.

I allmänhet minskar dödsfallen på grund av värme i länder med bra statistik, därför att de kan tacklas med förtid varningar, brett tillgänglig luftkonditionering, offentliga bassänger och genom att uppmuntra folk att använda fläktar och dricka mycket vatten.

Detta är mycket tydligt för USA, där antalet varma dagar har ökat sedan 1960 och har påverkat en växande befolkning. Ändå har antalet dödsfall i USA halverats. Resten av världen behöver tillgång till samma enkla tekniker, för att drastiskt minska dödsfallen på grund av värme.

Hjälp mot döden av kyla

Att hantera dödsfallen på grund av kyla visar sig vara mycket svårare, eftersom det kräver väl uppvärmda hem under veckor och månader. Dessutom ökar en kraftfull klimatpolitik kostnaderna för uppvärmning, så att dödsfallen blir ännu vanligare. Forskare har studerat det naturliga experimentet i USA sedan 2010, eftersom fracking har gett en dramatisk minskning av kostnaden för naturgas. Detta gjorde gasuppvärmda hem varmare och säkrare, eftersom i synnerhet fattigare hushåll fick råd med bättre uppvärmning. Studien uppskattade att dessa lägre energipriser sparar cirka 11 000 amerikaners liv varje vinter. Det är fyra gånger antalet liv förlorade på grund v värme i Nordmerika. Om klimatpolitiken ska fungera måste den höja energipriset för att minska förbrukningen. En klimatpolitik som driver upp gaspriserna igen innebär att färre människor kommer att ha råd att värma sina hem tillräckligt. Som en konsekvens kommer dödsfallen att öka igen.

Felinformerade

Dagens nyhetsrapportering lämnar oss grovt felinformerade. Därmed fokuseras politiken på de kostsammaste och minst effektiva sätten att reducera dödsfallen. Dessutom berättar den helt enkelt en vilseledande historia om värmedöd, och ignorerar det mycket större antalet undvikta dödsfallen på grund av kyla.

För närvarande minskar den globala uppvärmningen fler dödsfall än vad den orsakar, vilket möjligen sparar 100.000 liv varje år.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Global uppvärmning har räddat cirka 100.000 liv/år

  1. I Rapport påstår man hurtigt att Sibirien håller på att brinna upp av skogsbränder som ju är vanliga där p g a värmen och torkan på somrarna! Man säger att ca 1 miljon hektar brinner i Jakutien och angränsande republiker vilket säkert kan stämma och för en oinvigd låter det mycket men området är lika stort som Indien till ytan! 1 miljon hektar är i praktiken ett ganska litet område och det stora problemet är att det brinner nära städer där röken väller in.

  2. Det är med värme vs. kyla som med flyg vs. biltrafik. Det förstnämnda i respektive par dödar många människor på kort tid under någon tillfällig händelse. Vilket leder till stora rubriker i tidningarna. Det sistnämnda i respektive par dödar några stycken lite då och då, vilket på sin höjd leder till någon notis långt in i tidningen.
    Medierna har ändå varit rätt bra på att påpeka att flyga är mycket säkrare än åka bil. Till exempel att det är större risk att åka bil till eller från flygplatsen än att flyga mellan flygplatserna. De har varit urusla på att påpeka att kyla dödar många fler varje år än vad värmeböljorna gör.

  3. Någon gång framöver, kommer klimatalarmismen att klinga av, men skam den som ger sig, alarmister kommer såklart att hitta något nytt att ropa om, var så säkra. VAd det kommer att handla om är oklart ( för mig), men knappast om den verkliga elefanten i rummet, en galet ökande befolkning på jorden.

    En kvalificerad gissning är att det kommer att handla om pandemier, vilka framöver med naturlagen kommer att öka och bli allt mer resande bland allt fler människor, eller?

Comments are closed.