Ofattbar tysk inkompetens negligerade varningar i tid

KS

När politikens stora ser en tonåring som oraklet i tidens allra viktigaste fråga kan resultatet bara bli katastrofalt

2021-07-18 The Sunday Times

Ett ”monumentalt fel i varningssystemet”

Nedan en Google-översättning av delar av artikeln med valda justeringar.

+ – + – + – +

Väderforskare säger att ett ”monumentalt misslyckande i systemet” är den direkta orsaken till döden och förödelsen den gångna veckan. En månads regn på två dagar avslöjade att Tysklands beredskap var helt otillräcklig, förklarade Hannah Cloke, en av de experter som byggt Europas sofistikerade modell för att förutsäga översvämningar. Hon är professor i hy-drologi vid Reading University, och sa att ett “monumentalt misslyckande i systemet” hade lett till en av Tysklands dödligaste naturkatastrofer efter krigen. I går kväll hade de tagit minst 133 liv sedan onsdag och lämnat hundratals människor saknade. Minst ytterligare 24 personer var döda på andra sidan gränsen till Belgien, en siffra som av landets nationella kriscenter förväntades stiga. I Nederländerna tvingade regnet tusentals från sina hem.

En månads regn på 48 timmar

På tisdag och onsdag fick delar av Tyskland mer än en månads regn på 48 timmar. Några bifloder från Rhen svällde till rekordnivåer, förvandlade städer till lersjöar, svepte bort byggnader och broar och dränkte dussintals människor i sina hem.

“När jag vaknade [på torsdag] morgon och såg hur många människor som hade dött, tänkte jag bara: du kan göra något bättre än det här”, säger Cloke. ”Jag är besviken över att särskilt i städerna blev folk bortsvepta. Det betyder att många saker gått fel”.

”Folket borde ha fått varningar; de borde ha förstått varningarna. Det går inte att ha massiva datormodeller som förutsäger vad som kommer att hända, om folk inte vet vad de ska göra i en översvämning. ” Istället fortsatte den överväldigande majoriteten i deras vardag, omedvetna om faran, när vattnet började stiga.

Den tyska regeringen står nu inför frågor om hur många liv som kunde ha räddats, om den evakuerat riskzonerna i tid och förmedlat allvaret av den kommande krisen till allmänhe-ten. Som Bild, landets bästsäljande tidning, uttryckte det: “Misslyckades BBK, Bundes-amt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe, vår myndighet med ansvar för katastrofberedskap?”

I början av 2000-talet utformade Cloke och två kollegor European Flood Awareness System (Efas) med en sådan katastrof i åtanke. Efter de katastrofala översvämningarna över Central- och Östeuropa 2002, som krävde minst 110 liv i nio länder, bestämde de sig för att offren skulle vara förberedda nästa gång. “Med tanke på antalet dödsfall och mängden skada hade vi idén att vi aldrig skulle låta detta hända igen”, sa Cloke.

Algoritmerna kombinerar observationer från Europeiska unionens Copernicus-satelliter på 800 km höjd med hydrografiska register och avläsningar av flodnivåer, för att ge nationella myndigheter upp till tio dagar att förbereda sig på det värsta. Under 2014 gjorde varningar och kartor från Efas det möjligt för myndigheterna i Serbien, Bosnien och Kroatien att finjustera sitt agerande inför kolossala översvämningar på Balkan. Den här gången fann Efas dock att de spelade rollen som Cassandra, den grekiska profetissa, som kunde förutse framtiden men aldrig blev trodd.

Larm fyra dagar i förväg

Efas larmade den 10 juli – fyra dagar innan de första översvämningarna – med varningar till de tyska och belgiska regeringarna om den höga risken för översvämningar i Rhen- och Meuse-dalarna. Under de närmaste dagarna därefter producerade de minutiöst detaljera-de diagram som korrekt förutspådde de flesta av de områden som skulle drabbas av störst skada. Dess tyska partnerbyrå begärde specifik analys av flera floder inklusive Ahr, längs vars banker åtminstone 93 personer senare dog och 618 skadades. Cloke sa att en del av översvämningarna skulle ha varit svåra att förutse i detalj, men det var “säkert tid” att förbereda större städer med varningar och evakueringar.

“Det faktum att människorna inte evakuerades eller fick varningarna antyder att något gått fel”, sa Cloke. ”Om du har lite information om vilken risk du är utsatt för och du kan förstå den, kan du vidta åtgärder för att skydda dig själv. Dessa översvämningar var enorma. Förmodligen var de som en fantasi eller en slags science-fiction-film för de flesta. ”

Tekniken fungerade inte

Ett bakomliggande problem är Tysklands larmsystem. I september förra året höll BBK en nationell ”varningsdag”, då man över hela landet skulle väckas med öronbedövande sirener och samtidigt översvämmas av varningsmeddelanden i en simulerad naturkata-strof. Det blev ett totalt fiasko: Det mesta av tekniken fungerade inte.

+ – + – + – +

GWPF: Tyskland avslöjar dårskapen i Net-Zero politiken

London den 19 juli: Global Warming Policy Forum, GWPF, uppmanar den brittiska regeringen att lära sig den viktigaste läxan från den tyska översvämningskatastrofen och anta en politik som prioriterar effektivt och relativt billigt skydd mot översvämningar framför mycket dyra och ineffektiva mål för förnybar energi.

Med tanke på de brittiska regeringarnas vanliga misslyckanden med att förebygga och lindra stora översvämningar tidigare riktar GWPF en uppmaning till nr 10 Downing Street att lära av Tysklands sorgliga exempel och genomföra en radikal ombalansering av anpassning och lindring i Storbritanniens klimatpolitik.

£ 50 miljarder till “förnybart” = SEK 625 miljarder

Sedan 2002 har Storbritannien spenderat allt större summor på att minska klimatföränd-ringarna, främst genom subventioner till förnybara energikällor. Mellan 2017 och idag har Storbritannien spenderat nästan 30 miljarder pund i subventioner till investerare i förnybar energi. OBR, Office for Budget Responsibility, beräknar att Storbritannien under de närmaste fyra åren (2021 till 2025) kommer att spendera nästan 50 miljarder pund på dessa subventioner.

En bråkdel av dessa astronomiska belopp skulle ge kraftigt förbättrade system för förebyg-gande av översvämningar, för skyddsvallar och återuppbyggnad efter katastrofer. Liknande belopp skulle göra Storbritannien mycket motståndskraftigt mot naturkatastrofer. De tyska och brittiska regeringarna har tydligen helt fel balans mellan anpassning och mildring.

Dessa åtgärder är mycket effektiva och ger utdelning omedelbart. De skyddar medborgar-na mot översvämningar och andra naturkatastrofer oavsett om dessa är relaterade till klimatförändringar eller inte.

Klimatpolitik hjälper inte mot översvämningar

Dr Benny Peiser, GWPF: s direktör, sa: “Den tyska regeringens astronomiskt dyra politik för att nå låga koldioxidutsläpp har inte inneburit någon lättnad för de samhällen som drabbats av översvämningar. Storbritannien har ännu inte sett en katastrof i tysk skala, men det bakomliggande problemet är identiskt. ”

Även om Storbritannien någonsin skulle uppnå sitt mål för nollutsläpp skulle städer och samhällen fortfarande behöva hantera översvämningar och andra extrema väderhändelser som inte kommer att försvinna bara för att regeringen lägger hundratals miljarder på vind- och solenergi.

+ – + – + – +

Skyfall har förekommit i alla tider

Några exempel ges i följande poster:

I Rom var översvämningar vanliga visar tidens konst !

Politikens oförmåga gjorde katastroferna mycket värre

Översvämningar som miljöpolitik

Falska profeter: Skyfallen orsakades av våra utsläpp

Normala naturkatastrofer !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Ofattbar tysk inkompetens negligerade varningar i tid

  1. Allra bäste Petter !

    Detta är ett forum för kommentarer med “fakta” som kompletterar de uppgifter som redan finns här. Dina personliga åsikter får du lufta i andra fora.

    Här visar du åter att du behöver hjälp med ordförståelsen och uppfattningen av sammanhangen. Kom ihåg att “tänka efter” innan du skriver.

    Beträffande “tonåring” har du dubbelt fel. Greta är född 3/1 2003 och har alltså fyllt 18 men inte 20. Hon är således fortfarande tonåring. Men du har helt missuppfattat den kritik som ligger i bilderna: De kritiserar inte Greta utan de föregivet mäktiga politiker som tävlar om att synas tillsammans med henne. Det har de gjort sedan hon fyllde 15.

    Det är ytterligt genant för dem att de haft omdömet att låta sig bli utskällda av ett okunnigt barn och gratulera henne för det.

    Det verkliga problemet är förstås medias djupgående förljugenhet och bländande inkompetens, som hållit allmänheten så felinformerad att den tror Greta om att förmedla något vetande. Denna falska information tycks även du ha svalt utan eftertanke.

    Ansträng dig att försöka förstå skillnaden på åsikter och fakta samt sammanhanget innan du skriver nästa gång.

  2. Hänvisningen till ”en tonåring” i rubriken är fel. Dels är hon inget orakel, dels har de flesta länder gjort väldigt mycket mindre än vad hon ville de skulle göra.

  3. Kommunalt finns beslutsfattande personer som rätt förstår de beskrivna sammanhangen.
    Man är sträng beträffande tillståndsgivning av asfaltering.
    Man är väldigt aktiv när det gäller att skapa regnupptagande stora områden mot översvämningar.
    Man har omskapat bäckar och åar från raka avrinningar till Meanderformer.
    Man stöder ekonomiskt villaägare att låta stuprören rinna ut i trädgården i stället för avloppssystemen.
    m.m….m.m.
    Allt detta i motsats till önskedrömmarna och villfarelserna i toppen av ” klimat-politiken”

  4. Alldeles nyss upplevde London skyfall med dålig avrinning från permanentade ytor. Motsvarande kan hända vilken som helst större modern stad.

Comments are closed.