14 thoughts on “Ännu högre elpris idag !

  1. Kjell

    Tack för Din info. Samtidigt vet jag av erfarenhet från finansbranschen att “djävulen finns bland detaljerna”. Först då förstår man. Aktörerna brukar sällan vilja ge utomstående detaljkunskap och därför är också myndighetsorgan och övervakare ofta aningslösa om olika typer av marknadsförlopp etc.

  2. Det kommer att ordna sig när vår nya energi minister börjar intressera sig för detta.
    Hon är bra för vindkraften om man så säger.

  3. @Thorleif

    Jag vet inte exakt, men börsen säljer och köper dels till spotpriser just nu i varje minut och dels på timme. Sedan finns längre avtal som löper årsvis. All el måste inte handlas via Nordpool utan avtal kan tecknas vid sidan av mellan säljare och köpare. Mig veterligt finns inget krav på att en viss andel måste exporteras såvida man inte kontrakterat för det.

    Är efterfrågan hög och utbudet lågt blir priset högre än vice versa.

  4. Ni som vet, vad innebär detta i ökning i kronor och ören för en villaägare med rörligt avtal och en kommande elkonsumtion på ca 2000 kWh i december. Förra räkningen låg på ca 2800:- på ca 1600 kWh?

    dubbel räkning? mer? mindre?

  5. Kjell

    Ok. F.ö. Vet du ngt om villkoren i börsavtalen mellan producenter och Nordpool och därmed deras kunder (förbrukarna)? För att en börsmarknad ska få tillräcklig likviditet, dvs fungera, behövs volym + priser. Det brukar man avkräva de som handlar (spekulerar och hedgar) i andra syften än som slutförbrukare/förmedlare.

  6. Jag har inte längtat efter att se den, men i dag har Ericsson i Ubbhult presenterat en kurva över elprisets utveckling sedan 2018 … en äkta ”hockeystick” …
    Sedan är det fantastiskt att höra Main Stream Media spekulera över vad det kan vara för tidigare okänd faktor (vi såg det inte komma) som driver upp elpriset … allt från höga gaspriser till isbildning i älvarna och extremväder i form av obefintlig vind …
    När väl, de flesta som får två plus två till fyra konstaterar att ytterligare fyra kärnkraftverk i södra Sverige hade tryggat stabiliteten i nätet.
    Men med partier som ignorerar vikten av ett hållbart samhälle i regeringsposition så har vi inget annat att vänta oss.
    Nej, nu är det dags att tanka dieselelverket för att undvika minusgrader i sovrummet när vi på landsbygden blir urkopplade till förmån för regeringskansliet.

  7. Just nu importerar vi 298 MW, priset i södra Sverige ligger på 410€/MW alltså 4kr 23öre/kWh. VKV levererar endast 1710 MW, 17% av installerad effekt.

  8. Några som vet hur mycket som de svenska producenterna via börsavtalet är skyldiga att ställa priser till (volym)?

    Cornucopia har nämnt siffran 70%!

    Skulle det stämma kommer ju det mesta av den ökande produktionen (pga kylan t.ex) som efterfrågas tas av våra konkurrenter, dvs grannländer med högre elpris c.p. Med andra ord blir isf svårt att “spara el”????

  9. I kväll räknar Fingrid med att priset går över 400€/MWh När gör folket revolution? Det blir samma pris som för gas då man beaktar verkningsgraden vid generering av el.

  10. Jag har gjort precis tvärtom, höjt från 21 grader till 22 grader, för jag har inte för avsikt att frysa.

  11. Vi får alla betala för de misstag som gjorts och göres:
    Hushåll och samhällsservice använder mer el än industrin
    och har dessutom högre effektbehov.

    Jag går nu till min värmepump och minskar bör värdet från 20 till 19 grader.
    Det minskar min efterfrågan på el. Gör som jag-
    så ger den minskade efterfrågan lägre pris
    och vi får betala för färre kWh

  12. Dom som tror på klimathysterin får betala. CO₂ kan inte ändra någon temperatur.

Comments are closed.