Kina bygger kraftverk för kol med kapaciteten 4 GW !

Guodian Power

Shanghaimiao kolkraftverk, där ett block för 1.000 MW starta-des den 28/12

Anläggningen kommer att få fyra likadana block om tillsammans 4 GW kapacitet. Det motsvarar nästan fyra svenska kärnreaktorer. Den är belägen i Ordos i inre Mongoliet, där stora fyndigheter av stenkol finns. Strömmen skall levereras till provinsen Shandong vid kusten, en sträcka på 100 svenska mil fågelvägen. De anser det tydligen billigare att flytta på energin i ledningar för högspänning än med järnväg, som skulle behöva byggas.

Enligt nyhetsbyrån Reuters och tidskriften Power får anläggningen högsta tekniska standard med höggradig avgasrening. Med normalt underhåll har en sådan anläggning en livs-tid på 60 à 80 år. De är högst sannolikt att den kommer att vara i drift vid nästa sekelskifte, vilket gör dagens målsättningar om NetZero år 2060 helt osannolika. Det stärks av de planer som redovisats.

Ny kapacitet: 150 GW till 2025

För att höja invånarnas levnadsstandard planeras ytterligare 150 GW ny kapacitet fram t.o.m. 2025, mest kolkraft. Det bringar kolkraften upp till totalt 1.230 GW.

The International Energy Agency, IEA, beräknar att kolkraften under 2021 ökat med 9 % i hela världen och kommer att nå nya rekord under 2022.

Världen utanför COP26 inser att man inte kan ersätta 85 % pålitlig, fossil kraft med väderberoende och därför nyckfull s.k. “förnybar” kraft. Det är bara inte möjligt, vare sig fysiskt eller ekonomiskt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

19 thoughts on “Kina bygger kraftverk för kol med kapaciteten 4 GW !

  1. Karl W

    Om du läser mina (övr) kommentarer så förstår du att du ref till ett slarvfel (21.30, 23.30) som de flesta nog tolkar rätt ändå.

    Sjökabel resp luftledningar!

  2. Thorleif Kina använder inte kabel, man använder högspänningsledningar, och en hel del av den teknologin kommer från Sverige, Sverige är världsledande på detta. Ett problem är att de svenska kraftledningarna är gamla med gammal teknologi som inte kan uppgraderas. Sverige har länge varit ledande när det gäller kraftöverföring, men bumerang effekten av det är att även den bästa teknologin en dag blir föråldrad. Kina satsar nu stor på när-generering med torium och på längre sikt fusionskraft. Det blir nog även den bästa framtida lösningen för ett land som Sverige. Korta överföringar.

  3. Göran J. Du har rätt. Kina har inga planer på att skära ner på energitillgången och likt Sverige låta pensionärer gå hungriga och bo på gatan eller låta energipriserna galoppera, el och diesel, så landets ekonomi och jobb tar skada. I Kina kommer människornas välfärd först, aktivister långt därefter. När man bygger en sådan här anläggning, med god rening, förhindrar man samtidigt att miljoner koleldar utan rening används. Vinsten i utsläpp är omkring en faktor 5. Kina är det enda landet med en realistisk långtidsplan, utvecklingen av torium reaktorer går snabbt, inom ett par år kommer ett kärnkraftverk att kunna levereras på en vanlig lastbil, fusionskraft fungerar men behöver mer utveckling, och koldioxiden arbetar man på att använda istället för konstgödsel. Redan nu har man byggt flera växthus – 25 kvadratkilometer stora, där ingen besprutning eller konstgödsel behövs.

  4. BD-Nille

    Du håller mao med att det blir svårt att lösa pkt 1-2 ovan ( när väl mark&miljö godkänts)? Men är dessa 75 Mdr ändå nödvändig? Det sägs att vi har bristande nätfunktionalitet sedan länge? Nätföretagen har under lång tid fått höja nätavgifterna kraftigt och i förväg. Hur ser användningen ut?

    (det var tankar om nätet i allmänhet och inte bara kring de största ledningarna Nord-Syd)

  5. @Thorleif
    Jag hävdar att SVK Nord-Syd-projekt syftar till att lösa ett problem skapat av

    1) Nedläggning av kärnkraft och annan planerbar produktion i SE3 och SE4.
    2) Felaktig lokalisering av vindkraft till SE2 och SE1

    Innan de nyss nämnda felgreppen var överföringskapaciteten i Snitt 2 inget problem.

    Den beskrivning av projektet som SVK ger på sin hemsida är naturligtvis politiskt korrekt formulerat mot bakgrund av “energiomställningen”. SVK är givetvis “kidnappat” på samma sätt som Vattenfall, och går lydigt i regeringens ledband.

    Svängmassa (rotationsenergin) har slutligen inte direkt att göra med överföringskapaciteten i ledningarna, utan med Frekvensstabilitet. Läs mitt inlägg på Klimatupplysningen

    https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-384/#comment-396492

  6. Tack för reaktioner o svar. Jag tolkar investeringen i nya överföringsledningar Nord-Syd som främst ett eftersatt behov att modernisera och byggs ut ett gammalt nät. Investeringen kommer inte att lösa överföring av drastigt mer effekt pga att ökad genererad el från vk i norr inte ger den stabilitet som behövs mht frekvens (svängmassa t.ex)!!?

    Nämnda kolkraftverk i Kina ger tillräcklig svängmassa för nätdistribution även på längre avstånd (förluster till trots).

  7. @Thorleif

    Kina har elproduktion i gång över hela landet. Deras större kraftledningar har 12 feta ledningar per fas vilket gör att de kan överföra stora effekter och det i kombination med ett nätverk av ledningar som ligger som ett fisknät över landet.

    I Sverige har vi obalans i produktion mellan norr och söder, i Kina råder inte så stora procentuella obalanser och med förhållandevis lite vind o sol totalt. Dock ligger Kina nästan lika som Tyskland i förnybar kraftproduktion räknat i GW.

    Den svenska obalansen är mycket stor och utvecklingen ser ut att gå mot än större skillnad mellan norr och söder. Utöver det har vi inte lika tätt med och många ledningar som knyter ihop Sverige. Men i första hand måste vi få i gång mer elproduktion i södra delen av landet.

  8. @ Thorleif

    Det är förstås så att Kina också har förluster på grund av avståndet. Två saker får vi tänka på då. Dels att förlusterna är en kostnad som ska jämföras med att frakta kolet på järnvägen, dels hur deras system för övrigt ser ut. Finns det effekt i den mottagande regionen för att upprätthålla ‘trycket’ i systemet. Alltså det vi saknar både för ett stamnät från Norrland och Sydvästlänken för att den möjliga överföringskapaciteten ska kunna utnyttjas.

  9. #Thorleif

    Ursäkta igen, nu för min kritik mot ditt inlägg, jag varken kan eller vill bedöma nyttan av större kablar från norr, bara peka på idiotin och kortsiktigheten i den åtgärden, som jag anser händelsestyrd av den idiotiska nedstängningen av fungerande och livskraftig produktion i syd. Det tog 25 år (?) att bygga en liten brygga inom område 3 och 4, var finns realismen i att bygga mer överföring från 1 och 2. Var finns den långsiktiga analysen, är det inte bara en panikartad åtgärd, som inte ger så mycket den dag den är klar?

    Jag efterlyser långsiktig stringent planering, det är nog med förödelse i det svenska kraftnätet……

  10. Enough & Thorleif

    Det finns långtgående planer på att bygga fler ledningar Nord-Syd för att förstärka snitt 2 mellan SE2 och SE3. 75 miljarder ska det kosta. Snitt 2 var inget problem förrän man började avveckla kärnkraft + bygga stor del av vindkraften i SE2 och SE1.

    Men dessa nya 400 kV AC luftledningar kommer att möta ett massivt motstånd hos markägare, boende, miljörörelse. I Kina bygger väl staten bara utan att fråga någon om lov…

    I den bästa av världar bygger man produktionen i närheten av belastningscentra, sedan har man ett stamnät för att hålla ihop och balansera. Men vattenkraften fanns ju i norr, därför har vi ett så pass starkt stamnät nord-syd.

    https://www.svk.se/nordsyd

  11. enough

    Min fråga ställdes av nyfikenhet. Inte som kritik. Det kinesiska kolverket byggs där kolet finns och där relativt mindre energi behövs. Så mycket insåg jag också. Men teknik och el är inget jag förstår därav frågan. Har lyssnat på Jan Gällsjö och Peter Rudling m.fl som anser att kraft ska helst produceras där den behövs och att vi löser inte våra problem med en ny kabel från norr.

    Jag tyckte gårdagens redundanta energisystem funkade bra. Visserligen behöver människor i sådana system hållas alerta av politiker och andra myndigheter så att de inte “somnar in vid ratten”. Kärnkraft i omvärlden skapade rädsla och demokratin tog oss i en annan riktning. Idag är dock demokratin satt ur spel mer eller mindre.

  12. # Thorbjörn

    För det första: ge en anledning till att en massa producerad el i norra Sverige ska skickas till södra Sverige?

    För det andra: det ger såklart förluster även i Kina, fysiken tar inte hänsyn till vilket land som sätter upp långa ledningar, men de har ju gjort en beräkning, precis som beskrevs i inlägget, och funnit det bättre än att börja dra järnväg och transportera stenkol….

    För det sista: vi hade ett av världens absolut bästa energisystem, tills ignoransen fick gå in och bryta ner det. Ska en stor ledning till byggas från norr, måste man ha en mycket långsiktig plan för att den är relevant, det blir knepigt, eftersom varje landsända bör sträva efter att producera efter sina behov, det var vad 70-talets kärnkraftverk löste!!

  13. Vad är det skiljer Sverige från Kina när vissa kraftexperter i landet säger att det är tekniskt mycket svårt att distribuera väsentligt mycket mer el från norr till söder via en ny kraftigare nätkabel. Avståndet spelar roll säger man! Ändå förefaller det som om Kina är säkra på att 100 mil inte är några problem. Samma sträcka som gäller här i landet?

  14. Kina startade upp 25000 MW ny kolkraft 2020, mer än hela Sveriges elkraftsproduktion 2020. Även i världens då största massalinje 2005, sodapanna på plus 1000 MW, installerades en stor koleldad panna, det som förvånade mig var att barken inte utnyttjades, tre ångturbiner och stor elproduktion, för intern användning och leverans till nätet. Kina producerar utrustningen till västvärldens sänke, vindkraftverk, med kolbaserad el! Grattis Europa och Sverige!

  15. Att Kina inte har den minsta tanke på att minska sina utsläpp är nu ännu mera uppenbart för alla som är det minsta insatt i energifrågan.

    Det var väl förre statsministern som sa “Vi har varit naiva”.

    Den nuvarande statsministern kan nu ta över språkbruket och glatt påstå “Vi ÄR naiva”. Magdalena Andersson lovade att vända på varenda sten men eftersom Sverige numera består av en oändlig stenöken hjälper inte det att vända stenar. Den som vänder på stenen måste förstå det som finns under stenen.
    Det hjälper inte heller att gräva ned den sten man vänt på och tro att därmed är problemet löst.

    Arma land vi lever i.

  16. I Tyskland har man stängt kol- och kärnkraftverk och trott att sol och vind kunde ersätta. Men tyskarna har blivit beroende av dyr rysk gas som ökat elpriserna i södra Sverige markant. 120 öre per kWh just nu. Vindkraften producerar 1800 MW vilket inte kan ersätta den nedlagda kärnkraftens 4000 MW.

Comments are closed.