Energikrisen driver fram stor kris på kolmarknaden

Kol lastas i järnvägsvagnar

Världens största exportör av kol är Indonesien. De största kunderna är Kina, Japan och Indien, men de flesta länderna i Östasien är beroende av deras kol. Med 275 miljoner invånare är landet den största muslimska republiken, vars styrelseskick kan kallas kvasidemokrati.

Under nyårshelgen meddelade dess regering att export av kol förbjuds under januari månad. Här några lösryckta klipp och uppgifter:

+ – + – + – +

Indonesia Bans Coal Exports to Head Off Blackouts

(Indonesien stoppar export av kol för att förhindra Black-Outs)

Indonesien förbjuder kolexport för att förhindra blackouts. Det visar den politiska och ekonomiska betydelsen av kol, samt svårigheten Indonesien har att ställa om till förnybar energi.

Under helgen meddelade Indonesiens regering att den förbjuder kolexport för januari månad, sedan leveranserna till inhemska kraftverk fallit till kritiskt låga nivåer, vilket ökat risken för omfattande strömavbrott. Landet är världens största exportör av termiskt kol, efter att ha exporterat cirka 400 miljoner ton 2020. Ridwan Jamaludin, en tjänsteman vid ministeriet för energi och mineralresurser, meddelade att regeringen prioriterade lokal produktion av el.

“Det är utom vår kontroll och det är tillfälligt. Om förbudet inte upprätthålls kommer nästan 20 kraftverk med en effekt på 10 850 megawatt att stanna”, säger Ridwan i ett uttalande enligt Reuters.

“Om strategiska åtgärder inte vidtas kan det bli en omfattande blackout.”

Det statligt ägda bolaget Perusahaan Listrik Negara (PLN) har ett fullständigt monopol på överföring och distribution av kraft i Indonesien, samt äger och driver kraftverken med 70 procent av Indonesiens kapacitet. Veckans beslut togs enligt en särskild policy känd som en Domestic Market Obligation (DMO), enligt vilken kolgruvorna i Indonesien måste leverera 25 procent av produktionen till den inhemska marknaden (varav det mesta går till PLN) till ett maxpris av 70 USD per ton, långt under nuvarande marknadspriser.

Detta gör det möjligt för den indonesiska regeringen att skydda medborgarna från svängningarna på världsmarknaden och hålla låga elpriser.

2022-01-06 NTD, New Tang Dynasty

Indonesia Bans Coal Exports, China to Suffer

(Indonesien stoppar export av kol, Kina kommer att drabbas)

Som den största köparen av indonesiskt kol förväntas Kina drabbas. Asiatiska länder inklusive Kina, Indien, Japan och Sydkorea köpte tillsammans över 70 procent av Indonesiens kolexport förra året, och Kina köpte mest, enligt världens ledande analytiker av råvarudata, Kpler.

Kinas officiella statistik säger att 60 procent av Kinas kolimport under de första 11 måna-derna förra året kom från Indonesien. Den taiwanesiska ekonomen Wu Chia-lung säger att förbudet kommer att få internationella kolpriser att stiga och i sin tur skada Kina. Wu säger att Kinas el- och stålindustri kommer att få stå för kostnaderna.

Största delen av östra Kina drabbades av strömavbrott förra året.

Fabriker stängdes ner, trafikljusen slocknade och elpriserna steg.

Många tror att detta berodde på Pekings beslut att förbjuda australiensisk kolimport. Det är nu mitt i vintern i större delen av Kina, och situationen verkar inte bli bättre.

För att himlen skulle vara blå under vinter-OS, beordrade Peking många provinser att använda el för uppvärmning istället för kol. Detta gör strömbristen ännu värre.

2022-01-06 The Star

Japan urges Indonesia to end coal ban

(Japan uppmanar Indonesien enträget att upphäva med exportförbudet)

Japans ambassadör i Indonesien har uppmanat Jakarta att upphäva sitt förbud mot kolexport, som har haft en “allvarlig verkan” på världens tredje största ekonomi.

Indonesien exporterar cirka tre fjärdedelar av sin kolproduktion, med de största marknaderna Kina, Japan, Sydkorea och Indien. Men den 1 januari förbjöds exporten, vilket ledde till att de globala priserna på kol ökade, när vinterns efterfrågan på energi på norra halvklotet toppade.

Det “plötsliga exportförbudet har en allvarlig inverkan på Japans ekonomiska aktiviteter såväl som människors dagliga liv”, skrev ambassadör Kanasugi Kenji i ett brev på tisdag till Indonesiens energi- och mineralresursminister Arifin Tasrif.

Japan importerar cirka två miljoner ton kol i månaden från Indonesien, stod det i brevet och tillade att kolkvaliteten som köptes av japanska företag var högre än den som eldades av Indonesiens kraftverk. Japan var därför inte en faktor bakom Indonesiens kolbrist, sa han. “Jag vill därför begära ett omedelbart upphävande av förbudet mot kolexport till Japan”, stod det i brevet.

Det fanns få alternativa källor som Japan kunde vända sig till, stod det i brevet, som uppmanade till ett snabbt slut på förbudet för att “fortsätta och upprätthålla den hjärtliga ekonomiska relationen” mellan de två länderna.

Den indonesiska regeringen hade sagt att den skulle se över förbudet på onsdagen, men ett planerat möte med representanter för kolindustrin ägde inte rum och ingen förklaring angavs till förseningen.

Sedan förbudet har mellan 7,5 miljoner ton och 13,9 miljoner ton kol omdirigerats till inhemsk efterfrågan – enligt statens monopolföretag och rapporter i media.

+ – + – + – +

Bara början på svåra konvulsioner

Detta torde bara vara början på svåra konvulsioner runt om i världen. Många faktorer har bidragit. Vindstillan i Europa i början av september femfaldigade priserna på gas och el samt tvingade fram återstart av några kolkraftverk. Så att kolpriserna också höjdes.

Till detta kom att Kina fick problem med översvämningar, som drabbade en del kolgruvor samtidigt som vintern började tidigare än vanligt. Alla marknader reagerar på förvänt-ningar om framtiden. Därför har Tysklands stängning av tre kärnkraftverk nu och ytterligare tre om ett år bidragit till förväntningar om ökad förbrukning av gas och indirekt av kol. Även om Tyskland också stänger kolkraftverk. Det är nog lite tveksamt om de faktiskt kan lägga ner så mycket kapacitet.

Utvecklingen i Kina och Indonesien visar att även en diktatur och en kvasidemokrati inte vågar utmana sin befolkning med att lyset slocknar och uppvärmning fallerar i vinterkylan. Den nya regeringen i Tyskland kan finna att inte heller de vågar riskera Black-Outs.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Energikrisen driver fram stor kris på kolmarknaden

  1. Indonesien har även de haft problem med kolbrytningen på grund av översvämningar.
    Deras egna kollager är därför på en kritisk låg nivå. Kolproduktionen nådde inte upp till det planerade 650 mt(megaton) under 2021 utan stannade på 611mt. Sålunda råder det brist för inhemsk elproduktion. Eftersom Indonesiens ekonomi är starkt beroende av kolexporten så lär stoppet bli förhållandevis kort, man vill inte förlora exportintäkter i onödan. Exportförbudet är satt att gälla under januari månad. Exportvolymen låg på 300 mt under 2021.

Comments are closed.