Utvecklingen av “Blykalla” får 99 mio till Oskarshamn

Uniper

Figur 1. Genomskärning av den blykylda minireaktorn “Blykalla”

2022-02-15 Pressmeddelande:

Energimyndigheten har beviljat stöd till två innovativa projekt som kan få betydelse för framtidens energisystem, såväl nationellt som internationellt.

Swedish Modular Reactors AB har beviljats drygt 99 miljoner kronor i stöd för att demonstrera en mindre blykyld reaktor.

Solkompaniet Sverige AB har beviljats 14,4 miljoner kronor i stöd för att demonstrera en smart solelpark.

Båda satsningarna stödjer innovativa lösningar, som genom att de demonstreras och utvärderas ökar möjligheten att de kan skalas upp och spridas för att snabba på energiomställningen.

Blykylda reaktorer

I projektet Solstice ska en elektriskt uppvärmd pilotanläggning i skala 1:56 av SEALER, en liten modulär reaktor som kyls med bly, testas och demonstreras i Oskarshamn. Tekniken kan på sikt utvecklas till att bli en kostnadseffektiv fossilfri baskraft och på så vis bidra till att underlätta elektrifieringen för en omställning till ett fossilfritt samhälle, inte minst på global nivå.

Projektet är ett samarbete mellan Swedish Modular Reactors, Blykalla Reaktorer Stockholm AB, Sydkraft Nuclear Power AB/Uniper och forskare från KTH.

Energi Erik Nylund

Figur 2. Funktionen av reaktorn Blykalla nedsänkt under jord

Serietillverkade småskaliga kärnreaktorer (SMR, Small Modular Reactor) kan producera en hel del i framtidens energisystem om tekniken blir bärkraftig. Det svenska bolaget Blykalla ligger i frontlinjen.

Det som karaktäriserar SMR är just småskaligheten i kombination med ett nytt säkerhets-system, så kallad passiv säkerhet som innebär att reaktorn kan kyla sig själv vid eventuella incidenter. I Blykalla är det just bly som utgör kylmediet.

Funktionens princip beskrivs i Tidningen ENERGI.

Smarta solelparker

Genom reglerbara växelriktare, batterier och ultrakondensatorer kopplat till innovativa AI-drivna reglersystem skapar Solkompaniet, tillsammans med Krafthem AB och Solgrid AS, en smart solelpark. Komponenterna finns idag men de har inte konfigurerats, testats och demonstrerats i en solelpark i större skala tidigare. Blir demonstrationen lyckad kan det möjliggöra en ökad mängd solel i både Sverige och andra delar av världen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Utvecklingen av “Blykalla” får 99 mio till Oskarshamn

  1. Små reaktorer finns ju redan i u-båtar och hangarfartyg. Vad är problemet med att bara ställa en sådan på land??

  2. SMR-tekniken passar alldeles utmärkt även till bl.a. fartyg. Med en egen reaktor klarar de sig kanske i 20 – 30 år innan bränslet måste bytas. Batteridrift för fartyg får betraktas som en “återvändsgränd”.
    Sealer:s (Swedish Advanced Lead Reactor) är en “3-10 MWe lead-cooled fast reactor” även benämnd Blykalla, som redan finns i drift, i arktiska Kanada för el-försörjning till gruvor.
    Deras affärsidé är att producera och sälja 100 enheter i Kanada.
    Sverige har hamnat på efterkälken.

  3. Rättelse * 2

    Källan stavar sitt efternamn “Lina”
    samt istf Ryssland borde jag skrivit f.d Sovjetunionen eller möjligen den Ryska Federationen. Unionen upplöstes 1991 tror jag.

  4. OT: apropå kärnkraft

    Var det delar till ny rysk kk-teknik inkl bränsle som Sveriges regering ELLER estnisk dito transporterat ut från det sönderfallande Ryssland? Alltså med Estonia. Sannolikt isf pua Anglo-Amerikanska intressen. Det är iaf uppenbart att man försöker dölja sanningen och att inga etablerade medier varit riktigt sugna på att undersöka.

    Äntligen lite ny info med J Linna. Logiskt att styra upp fartyget i vind för att dumpa mht sjön men varför “sådan tur” att fordonen som ev dumpades fanns närmast porten! Eller var det så gott om plats på bildäck att utrymme för flyttning till akterporten var möjlig?

    Om det var sant att GRU-personal följt med Estonia för att sänka lasten så var det sannolikt också så att de tvingat bryggan att gå upp i vind för dumpning.

    Att samtliga inblandade länder har motiv att mörka det hela tycks isf uppenbart.

    När ska grustippnings-platsen undersökas? Byråkratin avslår möjligheterna? Nja allt är hemligstämplat 100 år. Det säger allt fast ändå inte!

    I USA fastslog en domstol att Pfizer och FDA inte har rätt att hemligstämpla Pfizer-data en livstid. Tänk att efterlevande i förlisningen inte får samma rättigheter. USAs grundlagar är genomtänkta och det finns tydligen domstolar som vågar upprätthålla lag&ordning.

  5. # Magma

    Alltså, det vore ju helt optimalt om fordon kunde förses med små kärnreaktorer, då kunde de kanske pumpa in energi i t.ex. elsystemet när de stod stilla. Det är nog mycket långt fram i tiden, men en trolig utveckling bort från batteribilar, den som lever ( länge) får se 🙂

    Det finns ju reaktordrivna ubåtar, någon som vet vad reaktorn producerar när det inte behövs kraft för framdrivning, kanske vätgas och eller syrgas, eller bara bortkylning i havet?

  6. SMR låter högintressant, inte nödvändigtvis som enda alternativ av kärnkraft. Jag har lärt att det ena inte utesluter det andra.
    Vid knutpunkterna i försörjningssystemet av elektricitet borde man fortsatt satsa på verk med högre effekt – läs i första hand Oskarshamn och Ringhals – det bidrar till att effektivt stabilisera systemet på ett naturligt sätt.
    SMR placeras lämpligen ut där effektbehovet är stort, som ett alternativ när nätkapaciteten annars hade behövt stärkas – eller som ett bra alternativ när det är dags att ersätta väderkvarnsparker som börjar närma sig sin tekniska livstid.
    Själv ser jag fram emot en Ultra SMR till bilen – ”tankas” innan den lämnar fabriken och ”tankas ur” 15 år senare när kaross och chassi nått sin tekniska livslängd.
    Visst låter det som en utopi – men lek med tanken att ett sådant projekt skulle få lika mycket i bidrag som man lägger på batteri-hypen … vilket av projekten har störst chans att först bli praktiskt användbart?
    Solparkens 14 miljoner kan tjäna som en eftergift till de klimatreligiösa – kanske kommer man fram till något positivt med solpaneler – eller så kommer man fram till att de ger för låg återbäring …

  7. “Serietillverkade småskaliga kärnreaktorer (SMR, Small Modular Reactor) kan producera en hel del i framtidens energisystem om tekniken blir bärkraftig.”

    Detta leder mina tankar till slaget om vilket elsystem som skulle bli det dominerande på 1900-talet och framåt, Teslas växelströmssystem eller Edisons likströmssystem. En av nackdelarna med likström är (var?) ju att den inte kan transformeras och därför inte heller transporteras längre sträckor och därför såg politikerna ett likströmskraftverk i varje kvarter och det ville de ju inte ha. Med SMR är vi där lik förbannat med mindre kraftverk lite varstans i vår närmiljö. Inte nödvändigtvis negativt men lite komiskt.

  8. 8.000 miljoner SEK till “gröna klimatfonder” perioden 2020-23 motsvarar ca 800 kr per svensk medborgare och 1.500-2.000 kr per svenskt hushåll.Hur många vet det?

  9. Fredrik J
    Troligen är det smarta att panelerna ”följer solen” och ev att de har någon form av kylning då solceller ska ha så kallt som möjligt!

  10. Vari ligger det smarta i solelsparken? Att den inte behöver enorma utrymmen, som. 2-3 hektar per megawatt eller att den har en livslängd som är betydligt längre än 25 år?

    Eller ser den till att solen lyser längre på parken och levererar 50 % av installerad effekt istället för 10 %? Nej, vänta. Då blir det ju varmare och det vill vi inte.

  11. Skalan verkar vara baserad på annat än linjäritet.
    1/56 del i volym blir ca 1:4 vad gäller längd.
    Gissar att skalan avser volym eller effekt?

  12. Alla varningsklockor ringer när jag läser “Smarta” solelparker.
    Med smarta elmätare kan elleverantören koppla bort dig och mig från elnätet när elproduktionen inte räcker till.

  13. Visst, 14,4 miljoner är bättre än ingenting. Sverige är världens största givare per capita till klimatfonderna. Bidraget till Gröna klimatfonder uppgår till 8.000 miljoner kronor för perioden 2020-2023. Vad får skattebetalarna för dessa pengar?

  14. Detta är ett bra första steg mot en ny era i kärnkraften. För att förtydliga, reaktorerna kan användas som Gen 4 också, men då måste kostnadsbilden hanteras.

    Seaborg har en Gen 4 som beräknas kommersialiseras inom några år, 2025 nämns som ett datum. Tanken är att sätta anläggningen på en pråm och där ha 2 – 8 reaktorer som vardera är på 100 MWe. De använder smält salt och har integrerat bränslet i saltet.

    I DN finns en artikel från Carl-Åke Utterström, har en del kommentarer också.

    https://www.dn.se/insandare/bygg-ny-karnkraft-for-att-skapa-stabila-elpriser/

Comments are closed.