Sveriges el-statistik Q2 -22

Ingvar Åkesson

SCB:s data över elproduktionen under 2:a kvartalet 2022

Det är markant att vindkraften i juni levererar bara hälften så mycket som i april. Systemets stabilitet upprätthålls av vattenkraft och kärnkraft.

I juni var exporten nära dubbelt så stor som vindkraftens produktion och nästan hälften av vattenkraftens. Det är via kablarna för export, som de astronomiska priserna på Tysklands dysfunktionella marknad kommer in till södra Sverige. Det är orimligt att deras vanskötsel av elproduktionen får påverka elpriserna här.

Det intressanta med solkraften är inte att den levererar lite. Det beror på att subventio-nerna ännu inte nått full verkan på mängden installerade paneler. Det intressanta är den stora skillnaden mellan april och juni. Fortfarande i april står Solen lågt och ännu värre är det mitt i vintern, oktober till mars.

Till januari, då vinterns kallaste dagar brukar inträffa och vi behöver mest el, levererar solpanelerna i praktiken NOLL, vare sig solen skiner eller det är molnigt.

Det framstår som så okunnigt att det verkar sinnesrubbat, att då subventionera installation av solpaneler.

Ställ den politiker du röstat på till ansvar för detta vanvett !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

30 thoughts on “Sveriges el-statistik Q2 -22

  1. Göran Åkesson

    Tack för ny info. Jag hade ingen aning om att områdesindelningen härstammar från 2011. När jag läst och hört om “reformen” fick jag klart intryck av att det är ett mycket sent påfund av SVK för att främst hantera export-kraven från EU! Samtidigt har jag undrat; Hur då? Din redogörelse gör att saken handlar i helt ny dager, tack!

    Varken ny kraft i utsatta områden eller ny verksam överföringskapacitet tycks ha etablerats under nämnda dryga 10 år vilket är skamligt och givetvis ett stort svek, låt vara av politikerna då men vad bör en “ansvarig” myndighet göra. SVK tycks ha haft långvariga “munskydd”. Svänger fram och tillbaka gör de istället på senare år.

    Så hur motiverar lagen uttaget av överföringsavgift om pengarna ligger (låg) hos Riksgälden till förmån för helt andra prioriteringar?

  2. Thorleif
    Allt kring elområdeindelning måste relateras till en situationsuppdatering år 2011, när denna indelning skedde:
    • Tyskland hade igång 14 fler kärnkraftverk plus ett antal kolkraftverk, vilka bidrog till en stabil reglerbar elförsörjning.
    • Sverige hade igång fem fler kärnkraftverk, vilka bidrog till sammaledes.
    • Avsikten med dessa elområden var internt Sverige att genom prisdifferenser, små då, ge incitament till dels utbyggnad av kraftverk i underskottsområden, dels snabb utbyggnad av elnäten mellan områdena, med tänkt resultat ‘minskande prisdifferenser’.

    Som alla vet saknas numera fysikaliska och ekonomiska stöd för den indelning som skedde 2011. Utbyggnaden av elproduktion genom vindfläktskraft ger inga bidrag till den nedmonterade reglerbara elproduktion som uppkommit genom nedläggning av kärnkraft – och kolkraftverk. I Sverige har statens åtgärder via straffskatt på kärnkraftsel och via beslut inom proxymyndigheten Vattenfall tvärt emot elområdeincitamenten förvärrat elobalansen. I samma riktning går nuvarande prioritet för vindfläktskraft i norr, som redan är välförsett i relationen elproduktion/elbehov. Överföringskapaciteten har utbyggnadsmässigt hanterats klandervärt och bidrager till att nuvarande obalanser kvarstår.

    Elöverföringsavgiften har inget berättigande idag ej heller en områdesindelning med bas i 2011. Avgiften har istället blivit en ohuldad inkomstkälla för staten utan motprestationer. Den kan endast betraktas som en integrerad del i en skattepolitik som har till syfte att skinna så många medborgare som möjligt så länge som det går.

  3. Göran Åkesson

    Det hävdas väl att SVK infört elområdesindelningen “för att lösa” problemet med att svenska elproducenter (och handlare) inte uppfyller EU-kraven på att erbjuda upp till 70% av utlandskablarnas kapacitet!?

    Den valda indelningen (gränserna) torde ha varit av central betydelse för överföringskapaciteten kan man tro. Dvs gränserna signalerar ngn form av flaskhalsar. Därför torde också Nordpool separarerat den svenska el-handeln i 4 geografiska områden eftersom vi har 4 olika priser inom landet. Därför vore det lika lätt att separera export/importhandeln.

    SVK deltar själva i handeln för att bl.a säkerställa att kapacitetsutnyttjandet “optimerar” deras ansvarsområde enligt regeringsdirektivet får man anta.

    Är elöverförings-avgiften i sin helhet motiverad?

  4. Ord och inga visor;

    https://ledarsidorna.se/2022/08/blomgren-hur-illa-kan-det-ga-med-elen-i-vinter/

    Men allt detta visste nog många av oss som följer politiken. Men som tillägg till det Jan säger vill jag få alla att förstå att från 90-talet gallrade man ut sakkunniga från t.ex Rosenbad. Det var viktigare med ideologiska “experter” (s.k ja-sägare eller rent av mindre kompetenta). Det gäller alla politiska partier men främst Moderaterna i och med deras lansering av privatiseringen inom skilda fält. Ideologi blev viktigare än erfarenhet och sakexpertis. Allt medan omvärlden häpnade!

  5. Men man måste samtidigt fråga Magda vad hon och partiet ska göra åt grundfelet som inte löses genom att subventionera priset!

  6. Valfläsket från (s) nu…,,

    Där kom sossarna ut med sin kontring genom att föreslå att SVKs “övervinster” från uttagna el-avgifter vid överföringar etc 60 Mdr ska kanaliseras tillbaka till slutförbrukarna. Ett förslag som logiskt sett är mycket bra eftersom övervinsterna för SVK är en konsekvens av att ingen tagit ansvar (dvs pga främst sossarna) för att landets elnät inte fungerar som det ska mht produktionsmålen utfärdade av regeringen.

    https://www.di.se/live/regeringen-60-miljarder-till-hushall-och-foretag-for-hoga-elpriser/

    Med sådana fläsk kan man tona ner andra kostsamma reformer som är nödvändiga idag!

  7. Efter att KD och nu SD kommit med sina valfläsk (elkostnads-lindring) yttrade sig superbroilerna Damberg idag enl DN. Sossarnas valfläsk blir intressant då SD kommit med förslaget att ta bort alla elskatterna under vintern. Vad krävs av (S) för att bräka det? Sossarna gillar ju skatt mest av allt!

  8. Det är hög korrelation mellan vindkraftens produktion och storleken på exporten. Det betyder väl inte att det är just vindkraftsel som exporteras, men att när vindkraften producerar, har Sverige el att exportera. El som förmodligen säljs med förlust. När vindkraften producerar i Sverige, lär den göra det i grannländerna också. Vilket gör att det finns massor av el som behöver köpare, så att säljarna måste sänka priserna för att bli av med elen.

  9. Thorleif
    Om Sverige får problem i vinter, brist, måste utlandsförbindelser strypas. Sverige måste gå först. Tysklands problem är deras. Redan nu bör överföringen begränsas så priset sjunker. Det här är vansinnigt.

  10. Thorleif
    Det är inte svårt att förstå för gemene man ‘att något är fel’ när elområde 4 kan hamna i en situation av effektbrist ‘och inte kan importera el från samtidiga överskott från andra elområden i Sverige’, som ger export utomlands, utan kan bli nödsakad att införa effektbegränsningsregler (via nätägarna, SVK har inget sådant ansvar) och i slutändan intermittent/cirkulär bortkoppling av enskilda abonnenter eller delområden. Elförsörjningen inom Sverige har tyvärr inget med elproduktionen inom Sverige som helhet att göra. Den är helt beroende av konstruktionen av elområden att göra. Således tillhör elområde 4 inte Sverige ur produktionssynvinkel. Det tillhör ett fiktivt, administrativt EU-beslut, att elområde 4 i Sverige effekt/produktionsmässigt tillhör området Litauen, Polen, Tyskland och elområde 2 inom Danmark.
    På samma sätt som Sverige har beslutanderätt betr. samordning eller inte inom EU, har den svenska regeringen därför också en samtidig beslutanderätt att frångå elområdesindelningen.
    Det enda rimliga ur produktions/effektsynvinkel är att Sverige som helhet anges som ett eget elområde, vare sig vi ansluter till EU-samordning eller inte. Den logiska orsaken är att Sverige har en kraftig obalans i produktionshänseende. Vattenkraften finns i norr och återstående kärnkraft i mellersta Sverige. Effektförbrukningen har en kraftig slagsida mot Sveriges södra-mellersta och södra områden.
    Tyvärr kommer ingen ändring att sker på kort sikt såvida inte 1.) allmänheten blir uppmärksam på dessa förhållande och ställer ansvariga politiker som enkom ansvariga för den uppkomna situationen och 2.) ansvariga regeringspolitiker ändrar sin inställning.
    Det sista är nödvändigt att poängtera, speciellt m.h.t. den nuvarande regeringen. Omsorgen om medborgarna kommer enligt min uppfattning i andra hand. I första hand kommer följsamhet med uppfattningen att nationalstaten är förlegad och att staten skall dra in så mycket skatt och avgifter från medborgarna för egen frihet att budgetmässigt spendera pengar efter globalistiska ‘incentives’, i syfte att internationellt framstå som ‘ledande’ i olika hänseenden.
    Det finns av ovanstående bevekelsegrunder inget självklart intresse att ändra de nuvarande tingens ordning. SVK drar genom elöverföringsavgiften på elfakturan från nätägarna nytta av obalansförhållandena effektproduktion kontra effektbehov därigenom att en avgift kan uttas. Den betalas med full moms, varvid momsen går direkt in på statens inkomstkonto medan obalansavgiften uppsamlas budgetårsmässigt på SVKs konto för överföring på statskassan. Det beräknas att SVK enbart under detta kalenderår hittills uppsamlat >35 miljarder SEK från abonnenterna från obalanssituationen, och säkert >100 miljarder SEK under de senaste fem åren. De högre genomsnittliga elområdespriserna i elområde 3 & 4 relativt desamma i elområdena 1 & 2, innebär samtidigt att statens inkomstkonto ökar proportionerligt med den fulla momsen på differensen mot att Sverige skulle betraktas som ett gemensamt elområde.

  11. Behov av elimport ska givetvis bara vara en marknadsmässig möjlighet för aktörerna att effektivisera en prisbildning. Det får ALDRIG vara en utgångspunkt för att vi kan hamna i bristsituationer. Elkraft och energi generellt är ju en basvara precis som mat. Vårt beroende av mat är avhängigt import men i detta senare fall beror det delvis på en “omvänd” produktivitetssträvan (jmf med elproduktionen) hos flera större oligopolister samt att vår produktion är eller har varit dyrare (dock ej kvalitetsjusterat i samma grad). Ifråga om el har det alltså varit tvärtom tack vare vår äldre “betalda” kärnkraft och vattenkraft.

    Nedläggningen av kärnkraften i söder har inte beaktats alls inför besluten om omställning mot fossilfri energi vilket är utgångspunkten för någon form av “impeachment” av ledande och ansvariga politiker. Initiativ måste tas av en seriös opposition. Måste det först bli allvar?

    Pararellt riskerar vi och världen matbrist i en nära framtid. Samtidigt pågår en “utsvältning” av den moderna lokale lantbrukaren där marken förvärvas av de rikaste av de rikaste. Nederländerna är ett pågående brottsligt exempel på hur “klimatalarmismen” används av politiskt korrupta ledare och byråkrater att långsamt förstöra våra samhällen. Allt medan aningslösa miljöaktivister hurrar och ser prisökningarna som en framgång (ex Bovlund). Var ska det sluta? I depression och The Great Reset! Own nothing and be happy!

  12. Per I

    Nu är SVK ute igen och försvarar en exportpolitik som gynnar högre priser i Sverige. Priserna i Tyskland stiger eller riskerar att fortsätta stiga av flera olika skäl varav deras klimatpolitik är huvudorsak. Svensk export ger sannolikt bara marginell och tillfällig positiv effekt för både tyskarna och oss. Självklart är förslaget från Göran Åkesson om omförhandling av vår egen beslutande-rätt enl EU-reglerna det allra viktigaste för att få ner våra egna priser. När vi under dagar med måttliga eller låga vindar exporterar upp till 30% av vår el så inser vi alla att något är fel eftersom SE4 riskerar att få brister som enligt påstådda uppgifter inte kan täckas av import från övr svenska elområden i norr utan SVK måste importera från utlandet. Om det kan verifieras borde ansvariga i Sverige ställas under ansvarsprövning i någon form av juridisk process eftersom det äventyrat landets säkerhet. Alltså extremt inkompetenta beslut har skapat ett säkerhetsproblem i klass med landsförräderi mht konsekvenserna. Vi vet alla att “förrädarna” stödjer sig på klimatalarmismen och Paris-överenskommelsen (klimatlagen) och nu senast Net Zero. Ageranden som på kortare sikt medvetet (nedläggning av elkraftproduktion i söder) förstör levnadsbetingelserna för befolkningen är förräderi i klass med tjänster till främmande makt etc. Hur naiva tillåts vi bli om orsak och verkan.

    Hur hamnade vi i en situation där vi säljer massor av el till konsumenter som har betydligt högre produktionskostnader än hos oss samtidigt som vi ständigt riskerar brist här hemma förutom prishöjnings-smittan?

    Förslaget om att separera handeln betr export resp nationella transaktioner måste starta omedelbart för att komma tillrätta med pris-smittan. Samtidigt omförhandla rätten att reducera exporten inför bristsituationer samt optimera förutsättningarna för att förhindra tillfälliga el-avstängningar med alla till buds stående medel.

    Varför diskuteras inte dessa frågor på politisk nivå eller i systemmedia? Varför kommer ansvariga alltid undan i detta land?

  13. Vad händer om man bygger tre reaktorer i säg Karlshamn, där finns ju elinfrastruktur. Effekten på t.ex. 3 600 MW bör väl räcka båda till EL4 och exportkablar. Vi får ju vänta några år, men Kriegers Flak är ju operativt 2028/29 först och ingen annan havspark har aviserat tidigare driftssättning.

  14. Ivar Andersson
    Bra länk och kan bara instämma i texten. Men allt handlar nu om att bygga mer vindkraft. Till varje pris. Varför? när vi vet att det inte löser några problem. Vindkraft skapar problem. Sverige dras in i nåt som Sverige bara har nackdelar av. Det sägs att vi måste vara sammankopplade, handla med el sinsemellan länder. Varför då? Vad är fördelen för Sverige? Det fungerade ju för 20 år sen och elen var billig. Ingen tänkte på elpriset då oavsett om det var vinter eller sommar. Nu är elpriset på allas läppar.
    Orsaken är egentligen att reaktorer är nedlagda. Men det vill ingen som var med och tog beslutet erkänna. Så de kan aldrig erkänna än på tio år att det är orsaken till problemen. Personbyten måste till. Frågan vid nybyggnad av elkraft om det inte är vindkraft skulle bli varför lade ni ner fungerande kärnkraft? Och vad kostade det Sverige?

  15. Per I

    Inte otänkbart men jag tror bara att “eleländet” ger politikerna ett röstverktyg inför valet. Om Annie, som f.ö inte tycks ha hämtat sig efter Jordan Peterson’s avklädning på bästa sändningstid i tv för några år sedan, mot förmodan förstår något av vad partiet är ansvariga för (Vattenfalls kompetens t.ex) när det gäller affärs-och energibesluten och konsekvenserna för svensk framtida tillväxt och säkerhet borde hon ge uttryck för det. Men det gör hon inte eftersom hon representerar marknadsfundamentalisterna som aldrig kommer att ge avbön när deras politik kör i diket, gång på gång. Man saknar i liket med övr partier inkl Rosenbad sakkunniga (från förr i tiden) som kan berätta vad som fungerar och inte. Nu är hon tidigt ute med valfläsk men S kommer att som vanligt vänta med sin valbudget-slägga (som regeringsparti) som ingen kommer att bräcka inför valdagen. S väntar strategiskt för att minimera tid för kritik bland statsvetare, ekonomer och konkurrenter.

  16. Per I

    SVK har förstås rätt i att mothandel (främst köp) bidrar till att (stor)-säljare av el (han säger inte säljare men det måste anses uppenbart) gynnas orättmätigt. Ett tips är väl utländska ägare av produktion i landet inkl E.ON som mest distribuerar etc.

    Jag skulle vilja göra jmf med Riksbankens QE, dvs kvantitativa lättnader där innehavare kan sälja stora kvantiteter långa obligationer utan att räntan stiger nämnvärt. En jättesubvention dessutom skadlig på längre sikt för hela finanssystemet (ett experiment säger många men som vanligt kopierar vi USA där oligarkin bestämmer).

    Varför har SVK ändrat sig nu?

    Jag spekulerar i att “ändamålet helgar medlen”. Ruttenheten vet nog inga gränser när inkompetensen nått ytan!

  17. Per I

    Tack för länkarna!

    Det råder ivf en miljö där regeringsmakten eller hela etablissemanget inte är intresserade av transparens.

    Mådde illa när jag lyssnar på hur partierna inkl S i täten hur de tävlar om att “älska Sverige plötsligt”.

    Javisst de e valår igen.

  18. Thorleif
    Ja, har också uppfattat motköp eller mothandel så. För att förstå det fullt ut behövs exempel och har inte sett det nånstans. SVK är väldigt sparsamma med information. Men tror kan vara så att om SVK betalar i Tyskland för att de ska öka sin produktion så kan de få överföringen minska under 70 procent. Centern har gått ut med att “SVK ska idka rejäl mothandel”. 2019 var SVK emot det. 2022 ska de försöka öka mothandeln.
    https://second-opinion.se/svenska-kraftnat-losningen-inte-mothandel/
    https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter/2022/okad-mothandel-bidrar-till-en-effektivare-elmarknad/

  19. Per I
    Att en socialdemokratisk regering på detta sätt håller en industri under armarna är otippat. Inte minst eftersom de flesta som gynnas är utländska aktörer: Amerikanska kapitalfonder, schweiziska storbanker, tillverkare i Tyskland och Danmark och kanske mest osympatiskt av allt, den kinesiska diktaturens kärnkraftsföretag som redan äger en stor del av svensk vindkraft.
    https://www.expressen.se/debatt/ar-strandhalls-plan-for–vindkraften-ens-laglig/?referrer=todays-news

  20. För att förstå hur illa det står till i landet Sverige ber jag Er lyssna till de få ljuspunkter som ibland dyker upp utan att systemmedia vill ta upp dessa.

    Här en intervju med statsvetaren Sten Widmalm som med kollega skrivit en bok om att Sverige idag ur demokratisk synvinkel är i värre skick än i USA under 50-talet under J McCarthy. Vi har länge sett hur intoleransen i landet växt ohämmat och politikerna är de som skapat detta. Socialdemokraterna sticker ut.

    https://podcasts.apple.com/se/podcast/kvartal/id1447122576?i=1000575870715

    (Kvartal kan nås på olika sätt, t.ex direkt via deras site. Se Fredagsintervjun.

    Ett oerhört viktigt inlägg i vår demokratiska utveckling som länge gått i totalitär och fascistisk/korporativ riktning.

  21. Som jag förstår agerar SVK som en nödvändig aktör i Nordpool’s handelssystem. Begreppet “produktionsordning” är centralt i hur priset per timme bestäms (alla producenter får samma pris vid varje given timme). I detta ingår som jag förstår det att SVK inte bara tjänar stora pengar (monopolaktör som “skär emellan) utan de måste helt enkelt köpa (motköp t.ex) och sälja mellan elområdena för “frekvensmodulering” och kraven på att exportvolymerna (70%) efterlevs.

  22. Ju fler utlandskablar desto mer el måste vi producera. Det är enkel matematik. 70 procent i en kabels kapacitet måste vara tillgänglig för marknaden. Sverige har billig el så den är attraktiv på kontinenten. 70 procent av nuvarande kapacitet blir 4,7 GW. Byggs fler kablar ökar förstås den påtvingade exporten. Snacka om att lägga ris på egen rygg.

  23. I april och maj exporterades ungefär lika mycket som vindkraften levererade. Det är märkligt detta med vindkraft. Utlandskablarna behövs för att den ska gå ihop ekonomiskt. Och ju mer vindkraft desto mer export. För detta behövs utlandskablar. Byggs vindkraften för Sverige egentligen kan man fråga. Trots all export eller kanske tack vare den har vi höga elpriser.
    Sen ska man komma ihåg att importen beror på obalans i nätet. April till juni har vi exporterat konstant i stora mängder. Import behövs bara lokalt för att stärka upp nätet. Exporten visar ju att vi är helt självförsörjande på el. I varje fall om inte utlandskablarna fanns där.

  24. Vilka är “våra” stora elexportörer? Varför publiceras det inte statistik?

    När kommer turen till Europa? Börjar det i östeuropa?
    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/socialist/argentina-raises-interest-rate-to-69-5/

    Jag menar inte att vi får lika höga räntor som i Argentina (en ekonomisk liten elit orsakar ständigt att Argentina blir bankrutt (6e gången på 100 år)) men som M Twain uttrycker det “historien upprepas inte men rimmar”. I länder som Argentina upprepas dock historien…..

    Tänk vad hjärntvättade byråkrater, media-folk och politiker kan åstadkomma om de har tillräckliga privatekonomiska motiv!

  25. Uniper (och Fortum) och E.ON m.fl jublar åt en ny exportkabel.

    Vi övriga är alla bundna kring masten!

  26. För att spä på el-eländet i SE4 skall SVK (Svenska Kraftnät) bygga en ny kabel till Tyskland – Hansa PowerBridge. Den skall gå från Hurva el-station i Hörby kommun i Skåne, där den nybyggda ”Sydvästlänken” slutar, till Güstrow i Tyskland. Byggstart 2024 och idrifttagning 2026. Beräknad kostnad 7,2 miljarder SEK, varav SVK:s del uppgår till 3,6 miljarder SEK.
    Överföringskapaciteten är angiven till 700 MW. Enligt gällande elmarknadsförordning måste 70% kunna överföras, d.v.s. 490 MW.
    Nu är detta inte hela sanningen, det går att omförhandla. Göran Åkesson har förklarat detta i en tidigare kommentar.
    https://klimatsans.com/2022/08/05/tysk-karnkraft-mojlig-igen/#comment-60582
    Det ankommer på den svenska regeringen att agera och ta beslut om detta. EU kommer knappast att göra det.

Comments are closed.