Kolhandeln byter mönster efter EU:s ryska sanktioner

IEA

IEA visar rutterna för exporten av kol 2019, där Indonesien och Australien dominerar

I de små rektanglarna med vit bakgrund visas volymen i miljoner ton för 2018 och för 2019 med färgad bakgrund. Dessa år hade Kina blockerat importen från Australien, varför dess volym hade minskat betydligt.

Sedan EU nu återstartat kolkraftverk, men utfärdat sanktioner mot importen från Ryssland, har mönstret för handeln ändrats. Det ryska kolet köps av Indien och dess grannländer, medan EU tar kol från Australien, som så ökar volymer och intäkter.

Reuters rapporterade den 4/10 att Australiens departement för industri, vetenskap och naturtillgångar i sin kvartalsrapport förväntar sig att exportintäkterna för termiskt kol, sådant som är bäst för kraftverk, skall öka med 35 % innevarande budgetår, d.v.s. fram till och med juni.

Även naturgas

Exportintäkterna för LNG förväntas öka 29 %, huvudsakligen med export till EU. Observera, siffrorna för intäkterna gäller inte i förhållande till uppgifterna för 2019.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Kolhandeln byter mönster efter EU:s ryska sanktioner

  1. Jonas Haag

    Mutor kanske?

    Mest handlar det om politik och politiker ska inte sitta i bolag. I varje fall inte i strategiska bolag och i andra länder. Kalle Bildt likaså. Men vi lever i den sista finansliberala cykeln före sammanbrottet där moralens pris är mycket lågt.

    Visst var det ok att avtala om billig energi med Ryssland men att välja bort nationell energisäkerhet är naivt. Att skylla på demokratin går inte heller eftersom partierna väljer själva om makten går före folket och nationens väl. Det är inte så enkelt som att bara skylla på Die Grune heller. Ansvarsfulla politiker tar gemensamt ansvar för vissa grundtryggheter i sitt land. Jag vet inte vad vi ska kalla denna katastrof? Inkompetens och girighet är väl det som till slut står ensamt kvar.

    Våra politiker brukar sina postmoderna uttryck då och då typ “Vi har varit naiva”. Inte alls så naturligtvis.

  2. Thorleif, Helt spot on. Se bara tex så sitter Gerhard Schröder i styrelsen för Gazprom.. Mutor…

  3. Bara så ni förstår min syn. Jag är inte pro-Ryssland. Jag är pro-business med respekt. Tyskland kan förstås köpa billig energi från Ryssland och göra det tyska ingenjörer är bäst på, i Ryssland för allas utveckling. Men tyskarna missade pga Merkel och die Grune att först och främst sätta sin egen energisäkerhet främst. Precis som t.ex Sverige. Nu driver vi Ryssland mot Kina för första gången i militära samarbeten.

    Finns ingen anledning att gå med NATO och deras kommande krigsäventyr mot Kina. Världsekonomin och vår egen ekonomi blir lidande. Inte drabbas av framtida sanktioner av USA som idag. Glöm inte att Nato har som uppgift att flytta österut mot Asien. Va fan ska Sverige vara med på det? Bättre att ha en öppen handel. Kina kommer att bli den ledande nationen i framtiden och krig är inte vår uppgift för att USA är dömda att tappa makt. Tyvärr är Nato-politiken en grogrund för svensk militarism också bland politiker. Vårt försvar måste stärkas och vägen dit måste dock inte nödvändigtvis ske genom Nato. Att Kina däremot under Xi’s ledning går mot större totalitär politik är tydligt men den sker också pga deras upplevda hot. Risken är mycket stor att väst tappar och blir mer och mer isolerade från den nya världens samarbeten inkl Brics. Europa är den största förloraren under USAs styre vilket tyvärr förstärks av EUs underdånighet med Tyskland i spetsen. Går tyskt näringsliv under drabbas vi hårt liksom övr Europa om storbolagen flyttar till USA t.ex. Det ser onekligen pessimistiskt ut. Hoppas jag får fel!

  4. Göran

    Spot on….svenskar är otroligt mesiga. Fick en kommentar om just det i min hemort av en rysk kvinna för ett par år sedan.

    Biden’s politik är väl uppenbar. Krigshetsarna bakom honom tvingar han att stänga all energiproduktion av fossiler hemma och sedan när opinionssiffrorna och verkligheten dyker upp står han med mössan i hand hos diktatorerna i Saudi och Venezuela. Vilken patetisk man! Men det är folket bakom honom som använder klimatpolitiken för att försöka slå ut Ryssland för att senare försöka komma över deras råvarutillgångar (som 1991-2000). Men man kommer att få storstryk i Ukraina och det är därför galningarna i Washington nu hotar med taktiska pre-emtive kärnvapen om man ser ut att torska. Den amerikanska militären är oerhört kritiska till dessa sjuka neocons.

    Svenska vasaller dansar med. Precis som till psykopaterna med Fauci i spetsen. Systemmedia måste ni sluta följa.

  5. Det är lite lustigt att just Vänsterpartiet är det enda parti i riksdagen som har uttryckt hur dagens elpriser kan sänkas till en normal nivå.

    Det är jätteenkelt att sänka elpriset. Hur? Det är bara att säga till EU, att nu skiter vi i era elprisområden. Från och med nu är Sverige bara ett enda elprisområde och ingen export kommer att ske om vi inte vill det.

    Kommer det att ske? Så klart inte. Det är viktigare för svenska politiker med Ulf Kristersson i spetsen att slicka EU i baken än att bry sig om svenska folket.

    Kan någon förklara hur vi svenskar är så mesiga att vi låter oss hunsas på detta sätt?

  6. Enligt Björn Gillberg så behövs det typ 2 kärnkraftverk för att bara ladda elbilarna i framtiden. Sedan behövs det ett par kärnkraftverk till fossilfritt stål och gruvdrift. Sedan behövs det minst 3 kärnkraftverk för att ta oss ur problem vi har just nu.

    Tror någon att alla dessa kärnkraftverk kommer att byggas? Det enda som kan bygga dem är med skattepengar. Privat finansiering är inga som helst problem, men inga privata kommer att bygga på grund av att det inte gå att kalkylera dem på grund av politiker som ändrar på förutsättningarna hela tiden.

  7. Adepten

    Tack för din omtanke. Glöm inte bort att rationella överväganden i samband med olika händelser inte sällan övertrumfas av kroppens/hjärnans autonoma system. Jag lider t.ex av PTSD där mina reaktioner i samband med händelser, vilka t.ex kan kontrolleras (upplevs ej negativt av kroppssystemet), istället dyker upp med eftersläpning med ansenlig negativ tyngd. Då pratar jag om lågintensiva händelser som alltså inte ger omedelbara stressreaktioner. Det är PTSD i ett nötskal, dvs de som lider av sådana vet aldrig när och hur det autonoma slår till.

    Mitt inlägg avsåg mest den s.k allmänhetens ovilja att konfrontera saker som strider mot t.ex mediabilden. Folk är inte dumma men oftast bekväma och tyr sig därför till gruppmajoriteter. De är rationella för deras eget välmående. Inte i dess egentliga mening alltså. De undviker problemet och slipper därför känsloreaktionerna. Och de förstår oftast varför! Det kallas t.ex “att sopa under mattan”, dvs en feghet. Den kan ha olika rationalitet och fylla olika behov. Kriser är dock viktiga ur flera perspektiv. Svensken som fredsskadad är ett av Sveriges problem på både kort och lång sikt idag. Sverige och svenskarna var inte mogna för det nya land som skiftade innehåll från 80- men främst från 90-talet.

  8. @Thorleif

    ”Så vem ska man lita på när världen förändras så drastiskt som just nu?”

    Lita på mej 🙂
    Se vilken styrka människor i krig och outhärdliga situationer kan utveckla, vi i västvärlden befinner oss i en madrasserad cell där vi skapar våra egna ”små” kriser helt i onödan 😉

    Följande hanteringsstrategier kan hjälpa till att hantera reaktionsbildning vid stress i samband med överväldigande negativa händelser eller föreställningar?

    Stresshanteringstekniker kan delas in i två kategorier: problemfokuserad hantering och känslofokuserad hantering.
    1) Problemfokuserade (eller lösningsfokuserade) hanteringsstrategier syftar till att eliminera stresskällor eller arbeta med stressfaktorerna själva. Sådant de i Ukraina håller på med.
    2) Känslofokuserade hanteringstekniker hjälper dig att bli mindre känslomässigt påverkad mot de stressfaktorer du möter. De förändrar hur du upplever dessa situationer så att de påverkar dig annorlunda. Fokuserar på att reglera negativa känslomässiga reaktioner på stress som ångest, rädsla, sorg och ilska. Denna typ av hantering kan vara användbar när stresskällan är något som du inte kan förändra.
    Med känslofokuserad hantering behöver vi inte vänta på att våra liv ska förändras eller arbeta med att förändra det oundvikliga. Vi kan helt enkelt hitta sätt att acceptera det vi står inför just nu och inte låta det störa oss, det ger kroppen en chans att återhämta sig från vad som annars kan vara för höga stressnivåer. Sådant vi i Västvärlden håller på med.
    Exempel på känslofokuserade hanteringstekniker finns här:
    https://www.verywellmind.com/stress-management-4157211

  9. Lasse
    De klimathotsreligiösa tror att koldioxid är ett gift och förstår inte att det är fotosyntesen som ger oss mat. Utan koldioxid fungerar inte fotosyntesen. För kunniga människor är rening av kolkraftverkens utsläpp viktigare än att bekämpa koldioxid.

  10. Det bästa vi kan göra för utvecklingen är att hjälpa till med rening av kolkraftverken-fritt efter Elsa W

  11. So one show for the people one another behind the curtains!
    Business as usually then……

    Helt omöjligt att få en vanlig svensk att förstå Ukraina-kriget ur ett geopolitiskt maktperspektiv. Indoktrineringen är total och utgår från propaganda/censur för att skapa lojalitet eller rädsla. Så vem ska man lita på när världen förändras så drastiskt som just nu?

  12. Detta är riktigt roligt på ett sätt. Bara fartygstransporterna av kol från Australien till Europa under ett år lär putta ut mer koldioxid än vad Sverige puttar ut på 10 år.

  13. Hur mycket de gröna ukaserna än ökar så kommer de fundamentala drivkrafterna förr eller senare att slå igenom. Om inte Globalisterna och marxisterna lyckas med sina globala diktaturplaner, vill säga! Då kommer de att håva in alla pengarna för de verkliga behoven.

Comments are closed.