“Hybrit” är än mer idiotiskt än man kan föreställa sig !

Thomas Sowell
Figur 1. Det är svårt att föreställa sig ett mer idiotiskt eller farligt sätt att fatta beslut än att lägga dem i händerna på folk som inte betalar något pris för att ha fel

“Hybrit” är ett strålande exempel, som Peter Wennblad granskar:

2022-12-09, SvD, SVENSKA DAGBLADET, Peter Wennblad:

Hybrits forskning blev bara en powerpoint

I hans ledare kan man läsa:

Då uppskattar Hybrit att man på sikt kommer att behöva 15–20 terawattimmar (TWh) per år.

I dag, 2022, är prognosen 82 TWh. Det är lika mycket som elförbrukningen i hela Finland. Eller drygt två och ett halvt Danmark. . .

Enligt Hybrit har forskningsprojektet ”som övergripande mål att ta fram ett detaljerat tek-niskt koncept för framställning av fossilfritt stål samt hur färdvägen för en sådan omställ-ning ska se ut”. Man utlovar också att resultaten av forskningen fortlöpande ska publiceras och kommuniceras, bland annat på en särskild del av Hybrits hemsida.

Projektet sjösätts i början av 2017. Det pågår till mitten av 2021.

Men den som i dag vill ta del av forskningsresultaten kring Hybrits effekter på Sveriges elsystem får leta förgäves. Det är tomt i forskningsbiblioteket på Hybrits hemsida. Det finns inga avhandlingar eller publiceringar i vetenskapliga tidskrifter. Det saknas tekniska rapporter.

Förklaringen är enkel. Det finns ingen forskning. Den enda utkomsten av drygt fyra års arbete är en powerpointpresentation på tolv sidor, inklusive försättsblad. . .

Och på den återkommande frågan till Hybrit om var elen ska komma från, och hur det på-verkar resten av Sverige, har bolaget i dag rimligen bara ett sanningsenligt svar: Vi vet inte.

+ – + – + – +

Det begränsade forskningsprojektet om effekterna på elsystemet hade fått ett anslag på 52 miljoner kronor.

Värre än SKANDAL

Ordet “skandal” är inte tillräckligt för att beskriva dessa stollerier. LTU, Luleå Tekniska Universitet, uppskattar de direkta kostnaderna, som de förstås kallar “investeringar”, till 2.000 miljarder kronor. Sedan tillkommer följdkostnader för alla som skall anställas: bostäder, skolor, butiker, vård, idrott och kultur. Det blir “pengar i sjön”, om det inte stoppas i tid.

Sammanbrott för det politiska systemet

Det vi bevittnar är ett totalt sammanbrott för det politiska systemet. Det är ett praktiskt fall av den idioti Thomas Sowell beskriver överst. Av de politiker, som tagit besluten att satsa miljarderna, har knappast någon tekniskt kunnande om vare sig stålproduktion eller elsystemets funktion. De är alltså genuint okunniga. Och de har tagit sig rätten att disponera skattebetalarnas pengar utan klart mandat från oss.

Thomas Sowell förklarar politikens grundläggande problem:

Figur 2. Den första lektionen i ekonomi är knapphet: Det finns aldrig tillräckligt av något för att till fullo tillfredsställa alla som vill ha det. Politikens första lektion är att bortse från den första lektionen i ekonomi.

Thomas Sowell

Thomas Sowell, är en färgad nationalekonom född 1930 i North Carolina, som författat ett 40-tal böcker, av vilka många behandlar olika aspekter av marknadsekonomi och politi-kens problem. Han är känd för många kärnfulla formuleringar som ofta citeras.

Wikipedia presenterar honom både på svenska och engelska.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on ““Hybrit” är än mer idiotiskt än man kan föreställa sig !

  1. Bai Bang, Stålverk 80, humanitär stormakt, allt till alla i hela världen utan motkrav, feministisk regering. Varför är någon förvånad över ännu ett projekt som förutsätter total inkompetens, bottenlös naivitet och en obändig tro på den egna oumbärligheten och narcissismen?

  2. Ingen vill köpa hybrit stålet i framtiden eftersom elpriserna kommer att vara så höga. Tänk en redare som beställer ett fraktfartyg och kanske måste betala 10 gånger så mycket när fartyget är färdigt om redaren då väljer grönt stål. Knappast, då blir det Kina stålet som vinner i upphandlingen…

  3. Jag skulle tro att ledningarna i LKAB och SSAB tar sig en funderare när priset på el i Norrbotten är nästan lika högt som i resten av Sverige. Ekonomiska kalkylen måste se helt annorlunda ut nu, och därmed följer att priset på stålet blir ännu högre. Kanske så högt att det inte klarar konkurrensen från det billigare, koks-reducerade stålet?

  4. Exakt JonasW

    Det är människor som skamlöst också inte behöver riskera något när vi senare kommer att se det katastrofala resultatet. Människor som alla gynnas nu. Man kommer att skylla på politikerna och politikerna kommer att skylla på vetenskapen inom IPCC. Politiker betalar aldrig för sina “brott” mer än tillfällig förlust av makt. Allt medan de sedan tidigt 90-tal fyllt sina fickor fulla.

    Vi borde snarast införa schweizisk direktdemokrati nu när vårt monetära system står inför kollaps.

  5. Jag känner folk som jobbat i Hybrit projektet.

    Det är igen ett projekt som visar att det är lönsamt att lalla med. Någon borde ha sagt att Hybrit är ett idiotprojekt som aldrig borde ha startats.

    Sverige idag – om någon sagt det så skulle de omedelbart få sparken.

    Det som händer är att vi (skattebetalare) pumpar in massor med pengar i ett projekt som är dödsdömt redan från början. Enligt den förhärskande doktrinen ska man vara positiv, och tro att den “gröna” industrin kommer skapa massor med jobb.

    Det som händer i den verkliga världen är att vi vräker ut pengar på ett helt meningslöst projekt. Pengar som skulle kunna ha använts inom vård,skola, omsorg. Vilket är precis vad vi borde ha gjort istället.

  6. #Torbjörn R

    Jag hade inte dessa damer i åtanke när jag skrev, men nog tycker jag de uppfyller de kriteriet: “ansvarstagande beslutsfattare som kan sin sak och inte sådana som styrs av önsketänkande, fanatism, tro och vad systemmedia fått för sig.” Detsamma kan absolut inte sägas om nuvarande och närmast föregående ministrar inom klimat- ocg energiområdet.

  7. Christian H

    Du verkar beskriva Elsa Widding och Jessica Stegrud😄

  8. # Lars Kamél

    Jovisst kan man undra om personen i fråga fattade vad projektet innebar. Bokstaven t kommer strax efter bokstaven s. Min tolkning blir därför att hybrit är ännu lite värre än hybris. Stolleprojekt har blivit högsta mode bland våra politiker. Koldioxidinfångning, vätgaslagring i bergrum och Hybitprojektet är alla exempel på hur det kan bli när beslutsfattarna är inkompetenta och personligen inte behöver ta något ekonomiskt ansvar. Vi behöver ansvarstagande beslutsfattare som kan sin sak och inte sådana som styrs av önsketänkande, fanatism, tro och vad systemmedia fått för sig.

  9. Ända sedan jag först hörde om projektet, har jag undrat om den som döpte det med flit valde ett namn som med en enda bokstav skiljer sig från ordet Hybris? Och alltså att den personen egentligen fattade vad projektet är?

  10. Det borde ligga i topp på den nya regeringens agenda att sätta stopp för detta vansinne!

  11. Vi kan ju inte önska människor brist och nöd. Men det tycks som om det först måste gå direkt åt helsike innan folk vid stupets rand – eller medan de faller? – tänker efter och ser de klara fakta och samband som vi hittills förgäves försökt framföra.

    Då blir det nog rusning mot nödutgångar som drivande och ansvariga alarmister försöker hitta för att rädda sina skinn.

  12. Hybrit faller när elen värderas lika i hela Sverige.
    Detta eftersom Tyskland blivit utan billig rysk naturgas, vilket är ironiskt eftersom Hybrit bygger på att inte använda naturgas!

  13. Ja, Hybrit är bara en i mängden av stolleprov i klimathotsagendans tecken, toppen av ett patetiskt isberg av idiotier. Det kommer under luppen nu, såklart, när resultatet av ignorant ledarskap av landet början ge effekter i människor liv, energibrist pga effektbrist.

    När ska alla de andra idiotierna bli avslöjade, allt från plastpåseskatt till koldioxidinfångning och allt däremellan? Miljömupparna gör vad de kan för att dölja resultatet av sin iver att “ställa om” ffa energisystemen, utan tanke/kunskap om dem. Det är nästan så att jag hoppas på ett par rejäla nedstängningar i vinter, direkta konsekvenser är förmodligen det enda som biter på den fredsskadade ignoranta allmänheten…..

Comments are closed.