Kölden emot uppvärmning

Medias larm om värmerekord motsägs av verkliga mätningar

2023-12-08, Wolfgang Kaufmann:

Das Jahr der Kälterekorde

Samtidigt som det talas alltmer om stigande värme, pekar verkliga mätningar i motsatt riktning.

Klimathysterin har ökat markant igen 2023. I juni utropade FN:s generalsekreterare António Guterres slutet på “global uppvärmning” och början på eran av “global kokning”. Dessutom var Copernicus Climate Change Service (C3S), som förvaltas av EU-kommissionen, i bra form i början av november: oktober i år var den varmaste sedan mätningarna började och 2023 var “det varmaste året under de senaste 125 000 åren ”.

Tre avgörande saker togs inte i beaktande.

För det första är uttalandet om det unikt varma året 2023 inte baserat på verkliga mätdata, utan på datormodeller, vars fullständiga oanvändbarhet blir allt tydligare.

För det andra har antalet mätstationer som ligger nära värmeproducerande utrustning ökat dramatiskt. Till exempel uppfyller 96 procent av US Weather Services 8.700 mätstationer inte längre kraven på “acceptabel och oförfalskad” datainsamling, vilket förmodligen inte är någon slump.

För det tredje ignorerar katastrofrapporteringen också det faktum att ovanligt låga temperaturer eller till och med nya köldrekord registrerades i många delar av världen 2023.

Den 14 januari uppmättes minus 62,4 grader Celsius i Tongulakh, Sibirien – det hade inte varit så kallt där på 29 år. Kort därefter, den 4 februari, sjönk kvicksilvret till 25,6 minusgrader i Halifax på Kanadas östkust. Detta värde var 1,2 grader under det tidigare köldrekordet från 1971.

Samma dag uppmättes minus 43,9 grader på toppen av det 1.917 meter höga Mount Washington i den amerikanska delstaten New Hampshire. Med vindhastigheter upp till 43 m/s motsvarade kyleffekten minus 77,8 grader, vilket var nytt rekord för hela kontinentala USA. Det var också massiv frost i Boston den 4 februari. Temperaturen där var minus 23 grader för första gången sedan 1957.

I Paraguay noterades bara mellan 7,7 och 16 plusgrader den 18 februari, mitt under den sydamerikanska sommaren. Och det nationella köldrekordet för februari på 7,0 grader slogs nästan.

I de skotska högländerna, natten mellan den 7 och 8 mars, noterades ner till minus 15,2 grader – det lägsta värdet sedan 2010.

I maj började vintern i Antarktis nästan tre månader för tidigt och orsakade köldknäp-par på ner till minus 75 grader, vilket annars bara inträffar i södra polarområdet i slutet av juli/början av augusti.

I Finland registrerades den lägsta junitemperaturen hittills, nämligen minus 7,7 grader den 1 juni. Senast det var lika kallt var 1962.

Och under samma månad upplevde stora delar av Australien en aldrig tidigare skådad kyla, med 1,8 plusgrader i Sydney den 19 juni, vilket nu är det nya lokala köldrekordet.

Wolfgang Kaufmann

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

20 thoughts on “Kölden emot uppvärmning

  1. @Tomas P.
    “Adepten, ca 100%. Troligen skulle den långsamt avsvalnande trenden fortsatt annars så det är nog aningen mer än 100%.
    Nu så svamlar ni i den berömda “nattmössan”, detta påstående har ni inget som helst vetenskapligt evidensbaserad fakta att framlägga för.

  2. Thomas P, det var primärt svavel från orenade kraftverk som dödade skogen bland annat i Polen enligt alarmisterna. I själva verket var det torka som var orsaken. Alarmister har alltid fel, de gör som fyllhunden och letar under gatlyktan när de tappat nyckeln.

  3. Thomas P

    Ang länken AXIOS;

    Kanske är det så här det ser ut när den negativa trenden för både värme-“extremer” (rekord) och kyla är på väg att cykliskt vända?

    F.ö är det alltid i detaljerna som sanningen ligger. Är använda temp rekord konsekvent baserade på samma UHI-justerade termometrar som används (ska användas)i klimat-sammanhanget? Temp rekord i media kan komma från alla tänkbara håll med i klimatsammanhang bör vi hålla oss till de utvalda officiella.

  4. Thomas P

    Har inte skrivit att bilar släppte ut främst svavel! Det handlade primärt om oförbrända kolpartiklar, olika kolväten och kolmonoxid (och svaveloxider). Samt vattenånga och koldioxid.

    På rak arm vet jag inte proportionerna mellan svavelutsläpp etc (alltså primärt aerosoler) från kraftverk resp bilar på den tiden? Du kanske har uppgifter med länk?

    När det gäller utsläpp från fartyg så är deras utsläpps-begränsningar en mycket sen historia med långsam utfasning som knappast haft större betydelse på minskade aerosoler i luften på senare tid, dvs från typ 80-talet. Snarare tvärtom pga ökad trafik också med äldre tonnage drivna med högsvavlig bunkerolja.

  5. @Petter Wulff
    “För det första vore det absurt att uttala sig om årets temperatur utan att titta på mätdata.”
    Exakt, var sitter alla dessa mätstationer. Sitter de ute i landsbygden långt från värmealstrande omgivning eller sitter de i en värmealstrande omgivning. Finns de utplacerade jämnt över hela jordklotet eller är de placerade mest här på norra halvklotet.

    Är ej säker på om denna stationen fortfarande är i bruk, men så här borde alla mätstationer vara placerade.
    https://www.hitta.se/kartan?usergeo=1&s=6aae74e4
    Är snart tio år sedan jag hade vägarna förbi och då var den i drift.

  6. Thorleaif, precis vid stora vägar eller vid temperatur inversion kan nog biltrafiken gett lokalt betydande effekt, men totalt sett var det snarare kraftverken som var boven. Bilar släpper inte ut mycket till svavel.

  7. För det första vore det absurt att uttala sig om årets temperatur utan att titta på mätdata. För det andra har även en klimatskeptiker som Roy Spencer redovisat höga temperaturer för de senaste månaderna. För det tredje kan extrema köldnoteringar finnas även om medeltemperaturen ökar – om kylan är lokal och kortvarig . Sådana köldknäppar kan ses som evidens för ökande mängd extremväder.

    Så jag köper inte herr Kaufmanns analys.

  8. Vad är detta? Malaga 29,9 grader.

    Kollar man Ventusky är temperaturen stabil i området måndag-onsdag kring strax under 20 gr. Idag 17 gr. Kan det berott på en temporär sydlig vindpust från typ Marocko?

    Varför ens skriva om det? Hetta säljer och det gagnar politiken (med förstås COP28) tycker väl dagens kvällspress-journalister på SVD.

    https://www.svd.se/a/GMW4m6/spansk-rekordhetta-i-december

    Eller visar Ventusky helt fel? Nej! Det har inte funnits några särskilda värme-bälten längs nordafrikanska medelhavskusten nu;
    https://classic.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-4.52,32.96,713/loc=-2.167,37.017

    Ljuger folk med särintressen?

  9. Thomas P

    Så de smogg-bilder vi har från flera amerikanska storstäder från 70-talet och från ex kinesiska dito på 00-talet berodde främst på kraftverks-utsläpp och inte bilavgaser?

    Jag minns mycket väl från tv-reportage i USA på 70/80-talet att det var biltrafiken som vid typiska temperatur-inversioner konstaterades vara boven. Inte några oljeeldade kraftverk i utkanten av städerna! Kanske förstod man mindre i realtid på den tiden?

  10. Thorleif, det var primärt svavel från orenade kraftverk som gav kylande aerosoler. Även sedan vi började rena bort dessa i alla fall i delar av världen ökade svavelutsläpp från fartyg till häromåret då ett avtal begränsade dessa.

    Adepten, ca 100%. Troligen skulle den långsamt avsvalnande trenden fortsatt annars så det är nog aningen mer än 100%.

  11. @Thomas P

    Hur många procent av den ökade globala uppvärmningen står CO2 för?
    Vilka faktorer bidrar mest till den ökade globala uppvärmningen?

  12. Alarmisterna hävdar (efterkonstruktion) att 70-talskylan berodde på storstads-smoggen (i praktiken bilavgaser). Sedan dess finns mätningar som visar ett fenomen som kallas solar brightening. Vi har fått mindre molnutbredning och därför mer solinstrålning till jorden vars yta till 70% består av vatten. Uppvärmningen orsakar mer vattenånga i atmosfären som isig ökar temperaturen i den lägre troposfären. Detta är förstås bara en hypotes av flera.

    Nu vill investerare (konstgjort kött t.ex) som Bill Gates att solens strålar ska hindras genom kontaminering av luften med svavel. Det pågår redan f.ö. Och mest i USA förstås.

  13. Frågan var om temperaturen var uppe för en liten tid sedan. Som jag kommenterade då var 2023 för tiden januari t.o.m. november både kallare och krävde mer uppvärmning (graddagar) ca 7% än 2022.
    December 2023 har hittills varit kallare och krävt mer uppvärmning (graddagar) ca 7% än motsvarande tid 2022.
    Inom snar framtid är hela 2023 klar för jämförelse.
    Det ända ställe där temperaturen ökar verkar vara i IPCC:s datamodeller, inte verkliga livet.
    Sedan 2012 (då jag började med noteringarna) har inte temperaturkurvan pekat uppåt, utan varierat lite från år till år.
    Nu tror jag inte att Klippan i Skåne är särskilt unikt i detta sammanhang.

  14. Thomas P Vilket härligt rött körsbär du plockade fram där.

  15. Dom landbaserade mätningarna är för ofullständiga och osäkra för att kunna ses som tillräckligt statistiskt säkerställda för att kunna ge en korrekt bild av den globala temperaturen. Jämförbara mätningar har vi egentligen bara haft sen 1979 då ett flertal olika NOAA-satelliter började göra mätningar i atmosfärens olika lager för att kunna räkna ut temperaturen.

    Varje månad uppdaterar och sammanställer University of Alabama dessa globala data från NOAA. Det här är den senaste uppdateringen. Trots allt kan vi faktiskt se att temperaturen ökar. Men frånsett varma El Niño-effekter 1997-98, 2015-16 och nu dom senaste månaderna så är ökningen egentligen speciellt stor.

    https://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_November_2023_v6_20x9.jpg

  16. Hur märker klimathetsarna att medeltemperaturen ökat? Jag kan bara känna lokal temperatur och den varierar över året och från år till år.
    Thomas P blev svarslös.

  17. Dags att nyktra till alla klimathetsare. Eller kanske plocka fram argumenten från 1970-talet då vi säkert var på väg in i en ny istid! För dessa demokratins och de självständiga nationernas fiender duger alla typer av katastrofer!

Comments are closed.