Får man diskutera klimatet  från ett annat perspektiv ?

Figur 1. Google Street View från Kruthusgatan i Göteborg, där SMHI:s väderstation ligger

Stationen torde ligga där den vänstra masten står. Den tycks vara ett exempel på den sjuka som Anthony Watts rapporterat om i USA: Samhällets expansion kryper runt stationerna, så att de omges av värmeabsorberande byggnader och vägar med svart asfalt. Här finns nakna stenhögar nära stationen. De lagrar värme och utgör sedan en lokal “värme-ö”, UHI, Urban Heat Island. Den stör mätningarna som blir falska, men ändå rapporteras i de flesta media.

Alldeles i närheten finns en ovanligt tät samling av svängande motorvägar med svart asfalt.

+ – + – + – +

2024-02-10, HD, Helsingborgs Dagblad, Christer Nylander

Får man diskutera klimatet  från ett annat perspektiv ?

Det blir besynnerligt när klimatforskare skyller på vädret, när vintrarna blir kalla, och på klimatet när somrarna är heta. Det skriver Christer Nylander. 

+ – + – + – +

Under flera år har det varit mer eller mindre omöjligt att offentligt problematisera IPCC och klimatforskningen, men kanske är det möjligt nu när vintern stundtals varit iskall – även i Skåne. Det är nog ingen som ifrågasätter klimatförändring och uppvärmning, men det verkar vara många som har avvikande uppfattning om omfattning, orsaker och lösningar.

Befolkningen på jorden har femfaldigats och energianvändningen åttafaldigats sedan andra världskriget. Det har byggts städer under samma period för ungefär fyra miljarder människor. Städer består av hårda material som ackumulerar värme. Därtill har enorma arealer skog skövlats för städer, vägar och ökad livsmedelsproduktion, vilket ökar värmeproduktionen ytterligare.

Även om vi har en naturlig långsiktig uppvärmning vore det märkligt om denna dramatiska ökning av energianvändning, stadsbyggnad och avskogning inte skulle påverka temperaturen. Man kan ifrågasätta om CO2 verkligen är den stora boven, eller om den kanske till och med minskar temperaturen då skog faktiskt växer snabbare med högre CO2 halter.

Michael Tjernström, professor emeritus i gränsskiktsmeteorologi vid Stockholms universitet, skriver den 18 januari i Göteborgsposten att kylan inte beror på klimatet, utan att det är vädret som skiftar.

Det blir besynnerligt när klimatforskare skyller på vädret när vintrarna blir kalla och på klimatet när somrarna är heta, och inte tar hänsyn till uppvärmning och väderförändringar orsakade av den enorma utvecklingen av energianvändning, skogsskövling, städer och vägar. Speciellt när en hel del mätpunkter för temperatur ligger i eller nära städer.

Utfasningen av fossil energi är självklar av många anledningar, men bytet till elfordon är inte lika uppenbart eftersom transportvolymer och naturexploatering ändå ökar globalt liksom komplicerad materialåtervinning.

Kanske borde vi starta en positiv och utvecklande samhällsdebatt om framtidsvisioner som ger oss både bättre väder, klimat och hållbarhet, där CO2 kan ses från mer än ett perspektiv.

Christer Nylander

+ – + – + – +

Kors i taket

Ja, det är väl motiverat, när en tidning i Bonnier-koncernen trycker något som andas lite tvivel på att koldioxiden orsakar en klimatkris. Införandet hänger kanske på bekännelsen: Utfasningen av fossil energi är självklar, något som den förra bloggposten helt avvisar. Att berika atmosfären med koldioxid är en välgärning mot hela mänskligheten.

Många av posterna här behandlar vilseledningen med felaktiga mätningar av temperaturen:

Det finns inga växthusgaser

Mike van Biezen visar att ingen nämnvärd uppvärmning kan noteras, om han bara ute-sluter mätdata för nätterna. Då ger den magasinerade värmen i asfalt och hus störst fel.

96 % av väderstationerna i USA är placerade för varmt

IPCC bluffar del 5, inkompetens i alla led

Redan på 90-talet visade meteorologen Anthony Watts hur mätstationernas rapporterade uppvärmning kunde härledas till storleken av de samhällen de stod i.

Felplacerad markstation överdriver uppvärmningen

En vinterdag mätte man 7 grader högre temperatur inne i Oslo än i landskapet utanför.

Utöver felaktigt placerade väderstationer pågår en utbredd förfalskning av de uppmätta temperaturerna:

Institutionernas fusk med historiska temperaturdata

IPCC:s generella datafusk

År 2019 var nära hälften av USA:s väderstationer avvecklade, men man fortsatte att inklu-dera dem i statistiken med “uppskattade” siffror.

Fusk med temperaturdata

Där finns länkar till ännu fler poster om fusk. Dettas omfattning är helt otrolig ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Får man diskutera klimatet  från ett annat perspektiv ?

  1. Kyla är bara väder och värme är klimatförändring eller hur Thomas P?

  2. SMHI är “roliga” med sin förvanskningar! Som när det var riktigt kallt uppe i Norrland i början av januari så påstod man att temp-mätaren inte fungerade under -43 grader? Skälet var nog i stället att man helt enkelt inte ville ha nytt rekord i svensk kyla för det passar dåligt med deras agenda om global uppvärmning.

  3. Vi har haft en mkt kall vinter förutom 3-4 mildvädersperioder, vissa med flera plusgrader. De kalla veckorna har legat på 20-30 minusgrader ända sedan November. Man får nästan jämt lägga på 2 till 5 minusgrader på smhis prognoser, trots en mätstation i närheten. Smhi avrundar också mkt konstigt, om stationen visar t ex -19,5 kan smhi “avrunda” till -18 ! hur kan det komma sig? Inne i staden bytte man mätstation för några år sedan, från en låglänt som visade kallare, till en höglänt som oftast visar varmare vintertid, kan skilja mellan 3 till 8 grader! Allt detta ger ju högre värden till statistiken.

  4. Thomas P med sina ickesvar är en typisk klimatalarmist som saknar relevanta argument och tar då till semantisk akrobatik men som vanligt är det verkligheten som styr inte vad ett gäng klimathysteriker fått för sig!

  5. TorbjörnR, varför skall jag välja just den temperaturserie, UAH, som avviker från alla de andra och som dessutom skapats av två personer med en tydlig politisk och religiös agenda?

    tompas11 varför vägrar du acceptera de resultat klimatforskningen kommer fram till? Jo jag förstår, du kan förstås inte svara eftersom du inte har något kvalitativt svar.

  6. @ Thomas P
    Vad är det du är rädd för? En smula högre medeltemperatur på jorden som visat sig sig vara positivt och en smula högre CO2.halt, som också är otvetydigt positivt. Varför har du ångest för något som du inte kan påverka? Jo jag förstår, du kan förstås inte svara eftersom du inte har något kvalitativt svar.

  7. Det är ju allmänt känt att RSS visar högst trend följt av marksererna.
    Du kan väl kika på UAH istället som visar 0,15 isf 0,2 grader per dekad.

    Typisk alarmist

Comments are closed.