Sagan om Golfströmmen !

SVT larmar om att den varma Golfströmmen kan nå en Tipping Point

I gårdagens Rapport påstod klimatforskaren René van Westen vid universitetet i Utrecht att Golfströmmen kunde bli så mycket svagare att temperaturen i Skandinavien kunde bli 20 grader lägre om 100 år och havets nivå en meter högre.

+ – + – + – +

Jag har några synpunkter:

  1. Som vanligt refererade han till “datorsimuleringar”. Mänsklighetens kunnande om hav och atmosfär är ännu så ofullständigt att datorerna måste matas med ett stort antal “antagna”, d.v.s. gissade, indata. Jag anser det helt orimligt att tro på sådana innan de kunnat förutsäga vad som faktiskt hänt under åtminstone 60 år. Påståendet är helt enkelt alldeles meningslöst idag. Och jag tror inte det blir bättre om 60 eller 100 år.
  2. Jag har tidigare sagt att Tipping Points är omöjliga i klimatsystemet, eftersom haven står för mer än 99,9 % av värmekapaciteten ovan jordskorpan. Jag tror det gäller även här. Det är inte jag som skall bevisa detta. Klimatforskarna skall bevisa motsatsen. Utan datorsimuleringar.
  3. Den allmänna hypotesen är att havets nivå kommer att höjas av smältvatten från Grönlands istäcke. Om klimatet blir 20 grader kallare i vår region, berörs säkert även Grönland. Där kan inte avsmältningen öka av att det blir kallare.

Fake News i kvadrat

Återigen används skrämseln för “Tipping Points” till att förmå politikerna att anslå mera pengar till lekstugan med världens snabbaste och dyraste datorer.

+ – + – + – +

Komplettering

Mitt antagande att sötvattnet skulle komma från en beräknad avsmältning av landisen på Grönland var fel. Istället har räknandet baserats på ett konstant tillflöde av sötvatten utan angivande av dess ursprung.

På WUWT har Willis Eschenbach granskat studien och funnit märkliga resultat:

Tipping Is Optional

Simuleringen når en “Tipping Point” om 1.758 år. Då har sötvatten motsvarande FEM gånger landisens volym flutit ut ovanpå Golfströmmen. . .

Och isen innehåller den nederbörd som fallit under 400.000 år. Dess smältning, om den kommer igång, uppskattas ta tiotusentals år.

Tja, datasimuleringar brukar kunna bli någorlunda trovärdiga för vädret om 14 dar, men inte längre. “Klimatforskarna” vågar uttala sig om framtiden år 2100, men med resultat, som vi kan betrakta som helt irrelevanta, eftersom de har så mycket fel redan efter 30 år.

Det förefaller som storslagen idioti att simulera sig fram tusentals år.

Men media sprider den villigt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

20 thoughts on “Sagan om Golfströmmen !

  1. carl-jalmar wisberg
    Det korta svaret är att ingen vet. Men någon (jag hittar inte artikeln) har försökt att beräkna mängden och kom fram till 5 x Grönlands smälta is för att i någon mån påverka Golfströmmen. Den numera avlidne professorn och oceanologen Gösta Wallin skrev 2021 en artikel om Golfströmmen som kan läsas i länken nedan.
    https://www.klimatvett.fi/post/kan-golfstr%C3%B6mmen-stanna-av-helt

  2. En liten undran.
    Jorden roterar med 1666 km/h vilket gör att vattnet på jorden cirkulerar med en form av eftersläpning. Jordens alla kontinenter bildar strömmar som som vattnet cirkulerar i beroende av kontinenternas utformning.
    Hur mycket sötvatten skulle behövas för att minska denna cirkulation i Golfströmmen?

  3. För 23 år sedan konstruerade jag en jacuzzi i trädgården (på Teneriffa) som enbart värms av solen. Nu på morgonen är det 15 grader i luften och 30 grader i jacuzzin. Solenergin fångas upp av en fyra kvadratmeter vattenbärande solpanel. Vattnet pumpas runt med konstant hastighet tack vare en solpanel och en spänningsstabilisering. Vad tror du händer med temperaturen i jacuzzin om jag minskar pumpens hastighet? Just det!

  4. Thomas P
    Varför flyter du med strömmen och tror på alla larm utan att tänka efter?
    Rysk roulett handlar om verklig risk och inte modellgenererad risk.

  5. Eftersom klimatet inte går att förutsäga är det totalt meningslöst att hålla på och diskutera koldioxidens eventuella påverkan på klimatet.

  6. När Svt rapporterar om klimatets utveckling har man bara ett fokus och det är att skrämmas. De är besatta av sensationslystnad och ingenting är för stolligt för att inte rapporteras, så länge det verkar i klimatalarmistisk riktning. Nyligen var det golfströmmens påstått snara kollaps som var i fokus. Vi skulle få 20 grader kallare vintrar, samtidigt som havsnivån skulle stiga dramatiskt. Denna kombination är helt ologisk, då en lägre temperatur på havsvattnet leder till minskad volym och således lägre havsnivåer.
    . Annars handlar den mesta skrämseln om att vi är på väg kokas levande, enligt FN-chefen Guiterres. Vi ska tydlige förgås av värme och kyla samtidigt! Samma kväll hade Svt också ett reportage om hur skrupellösa personer bedrar pensionärer genom att lura av dem bankkoder så de kan skinnas på sina besparingar. En intervjuad bedragare försvarade sitt beteende genom att säga att den produkt de sålde inte var en vara, utan skrämsel och han tyckte det var helt ok att göra så, då det gav mycket fina inkomster. Jag kan inte undgå at dra paralleller mellan de kriminella nätverkens agerande och hur våra pk-fixerade journalister och politiker agerar. I båda fallen anses lögner och bedrägerier vara av godo, bara man når sina mål. Jag kan därför inte finna annat än att dessa spelar i samma liga och förtjänar lika stor avsky och förakt för sina skamliga beteenden.

  7. En forskare var nyligen ut och
    sa att kyligare vintrar väntar för
    att polarvinden är rubbad på grund
    av klimatet ,hur såg.det ut krigsvintrarna
    på 40-talet med sträng kyla flera år.

    Låt dom sitta och mata in strunt i sina
    datorer och ha sina teorier verkligheten
    håller på att komma ikapp människor
    vill inte ge upp sina liv för en massa
    vänstertrams.

  8. Ivar, det är mycket riktigt varningar som kommit och gått. Det är ett väldigt svåranalyserat problem även om vi vet att sådana här stopp inträffat tidigare. Gillar du rysk roulette? För det är ungefär det ni vill ägna er åt. Så länge det finns minsta osäkerhet skall vi inte bry oss, medan en rimligare inställning är att så långe inte risken är försumbar har vi skäl att oroa oss med tanke på konsekvenserna.

  9. Redan för 50 år sedan varnades för att Golfströmmen kunde ändra sig och nästa istid inträffa. Vad är nytt förutom att Thomas P tror på spekulationen.

  10. UffeH jag utgår från att du varken läst rapporten eller min länk som förklarar i lite enklare termer. Man körde avsiktligt simuleringen med en mycket långsam förändring av förskvattentillförsel för att tydligt kunna se vad som hände vid “nära jämvikt”. I och med att man använde en långsam förändring tog den många år och krävde totalt mycket sötvatten. Syftet var *inte* att ha ett realistiskt scenario utan att se vilka tecken man borde se som förvarning innan själva kollapsen tog fart. Det är sen dessa tecken man hittat i mätdata från Sydatlanten.

    Så gratulerar till ditt rejäla självmål i sista stycket.

  11. Thomas P utgår från att du inte läst forskningsrapporten eller tagit del av den kritik som framkommit av de som läst rapporten för då hade du nog inte varit lika positiv till denna datorsimulering.
    För att nå sitt resultat med en mycket svagare/ stoppad golfström hade man varit tvungen att köra simuleringen 2500 år och använda ett färskvatten tillskott som motsvarar ca 5 ggr så mycket is som det finns på Grönland.
    Så hur orolig ska man vara för något som simuleras i en datormodell och som förväntas ske om några tusen år och behöver så mycket färskvatten att befintliga inlandsisar på norra halvklotet inte räcker till, vad tycker du Thomas P.
    Ibland kan det vara värt att läsa rapporten eller lyssna på kritikerna för att inte helt göra bort sig och framstå som en okunnig och enögd alarmist och klimatförnekare, för vad du gör är att du förnekar att klimatet ständig förändras utan att vi människor kan påverka det mer än lite i marginalen och lokalt.

  12. Inläggets punkt 1 innebär att klimatet skulle vara omöjligt att förutsäga. Då är påståenden om koldioxidens verkan omöjliga att bekräfta- och lika omöjliga att vederlägga.

    Punkt 2 tenderar då också vara omöjlig att bekräfta.

    Men punkt 3 har visst fog för sig.

  13. Golfströmmen försvagades tillfälligt av att Aggasiz glaciärsjö i Nordöstra Kanada brast i slutet av istiden där miljarder kubikkilometer smältvatten kom ut i norra Atlanten! Sådana enorma händelser krävs alltså för att störa Golfströmmen i alla fall temporärt vilket inte kan hända nu när isen dragit sig tillbaka till polerna. Så klimatalarmisterna är som vanligt ute och cyklar närmast desperata för att hålla liv i CO2-lögnen.

  14. När Golfströmmen stals av Erik Nyblom brukar jag referera till i sådana här sammanhang. Den finns som delmängd i antologin All världens sällsamma berättelser av Frank Heller.

  15. Lennart Bengtssons uttalande om hur det står till med Golfströmmen: “Det är inga svårigheter att få stopp på Golfströmmen. Det är bara att ändra på jordrotationen. Vem vet kanske detta kan hända som en följd av växthusgasutsläppen?
    En annan möjlighet är att flytta på den Nordamerikanska kontinenten som att släpa iväg den till Sydpolen. Om politikerna fattar ett sådant principbeslut kommer säkert forskarna att fixa till saken om de bara får tillräckligt stöd av forskningsadministrationen.”

  16. Ett talande exempel på klimathysteriker är per holmberg tillika en äkta pajas som inte tvekar att prostituera sig för en hög ersättning och det är för mig en gåta att förnuftigt folk lyssnar till denne pajasen.

Comments are closed.