Regeringsförklaringen vilar inte på vetenskaplig grund

Statsminister Stefan Löfvén läser upp regeringsförklaringen vid Riksdagens högtidliga öppnande

2017-09-25

Med all respekt för det lidande som drabbar människor som utsätts för extrema väderhändelser och naturkatastrofer, som orkanen Irma, men årets regeringsförklaring vilar inte på vetenskaplig grund vad gäller klimatfrågan, skriver Sigvard Eriksson. 

Klimatkrisen är här och nu. Vattenbristen i Sverige, värmeböljan Lucifer i Europa, torkan på Afrikas horn, orkanerna Harvey och Irma skrämmer. Extrema väderhändelser följer i klimatförändringarnas spår. Så lyder statsministerns regeringsförklaring i avsnittet om klimatförändringar.

I Västerbottenskuriren 11 september ställde psykologerna Mattias Lundberg och Johan Waara, Umeå respektive Uppsala, frågan: Varför är politiken så dåligt förankrad i vetenskap? De skriver också: Självfallet är det inte rimligt att man som makthavare bara häver ur sig det ena eller andra utan att ha stöd för det man påstår.

Vid riksdagens högtidliga öppnande 12 september visade statsministern ett klockrent exempel på det som oroar de två psykologerna. Citatet ur Stefan Löfvens regeringsförklaring saknar vetenskaplig grund. Låt oss granska hans påståenden.

1. Vattenbristen i Sverige. Sommarens låga grundvattennivåer beror på föregående snöfattiga vinter. Det handlar om väder och säger inget om klimatförändringar. I rapporten The State of the Climate in 2016 skriver professor Ole Humlum vid Oslo Universitet att snötäckets utbredning har varit stabilt sedan 1970-talet, även om lokala och regionala variationer varit stora. Snötäckets utbredning på norra halvklotet har ökat något under höstarna, midvinterutbredningen har varit stabil medan utbredningen under vårar minskat något.

2. Värmeböljan i Europa. I Spanien uppmättes den extrema temperaturen 47 grader. Men det är ingen unik notering. Lika höga noteringar finns för åren 1946, 1959, 1964 och 1967.

3. Torkan på Afrikas horn. De oundvikliga och naturliga perioderna av torka resulterar i matbrist och svår undernäring, men det är inte torkan i sig som är orsaken. I århundraden har nomadfolken på Afrikas horn haft olika strategier för att överleva torkperioderna, bland annat har de minskat boskapshjordarna. Men i dag kan de inte överleva på samma sätt eftersom politiska konflikter och en hög befolkningstillväxt gjort dem extremt utsatta. (Röda Korset, DN 20110717)

4. Orkanerna Harvey och Irma. Harvey rankas nummer 16 bland orkaner som nått amerikanska fastlandet och Irma preliminärt som nummer 2 eller 3. Den värsta uppmätta orkanen sedan 1851 inträffade på Labors Day 1934.

5. Extrema väderhändelser följer i klimatförändringarnas spår. Det finns inga statistiskt signifikanta belägg för att extrema väderhändelser skulle ha ändrats de senaste hundra åren.

De flesta klimatforskare och meteorologer är mycket försiktiga att koppla enskilda väderhändelser och naturkatastrofer till klimatförändringar. Man skiljer strikt på väder och klimat. Det gör inte språkröret Gustav Fridolin när han i Expressen försöker skrämma oss med att orkanen Harvey beror på klimatförändringarna. För honom är det opportunt att parasitera på människors olycka i politiska syften.

Med all respekt för det lidande som drabbar människor som utsätts för extrema väderhändelser och naturkatastrofer, men årets regeringsförklaring vilar inte på vetenskaplig grund vad gäller klimatfrågan.

Sigvard Eriksson, Norrtälje

 + – + – + – +
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Regeringsförklaringen vilar inte på vetenskaplig grund

 1. Den rödgröna regeringen får ju med klimathysterin en anledning att höja en massa skatter. Om inte annat så är det ett motiv man inte vill missa!

 2. Klimatalarmismen är ett extremt potent vapen för att med halvsanningar och rena lögner skrämma upp folket så att man sedan kan ta deras pengar, beskära deras frihet och driva igenom sin egen socialistiska agenda.

 3. Vi borde kunna kräva bevis på att GW är en 100% sanning av regeringen.

 4. Låga grundvattenlobbyn har nu tystnat! I nuvarande regnkaos!! Kanske har dom drunknat i sina brunnar?
  Att Sverige överhuvudtaget, nu eller i framtiden, skulle lida någon som helst brist på dricksvatten kan ingen vettig person påstå!! Sverige är det land i Europa som har det största utflödet av sötvatten till havet! Dessutom har vi bl.a Europas näst störtsta vattenreservoar i Vänern…Ladoga är större. Sveriges samlade vattereservoarer är ofantliga!! Att i detta läge stå o ljuga om vattenbrist i Riksdagens högtidliga öppnande, som Löfven ägnade sig åt…är inget annat än bedrägligt beteende…uppbackat av VA maffia lobbyn, som inget högre vill än att få oss tro att vi är nästan som i Sahara när det gäller vattennivåerna och därför få politikerna att kräva massiva taxehöjningar för konsumenter till deras helt onödiga projekt för att försöka lösa detta!!???? Man vill tjäna pengar på folks ( helt oberättigade) oro!!!
  Vattenbrist i vår brunn, har vi visst haft vissa torra sommrar..men att det är, ett numera konstant problem…håller jag inte med om!! Grannen har aldrig haft det…han säger att han grävde där två vattenådror korsades, därför har ha aldrig haft något problem…trots bara 50 meters skillnad..haha!
  Om nu vissa kommuners vattenreservoarer sjunkit vissa år…är mitt förslag följade:
  Istället för en helt onödig byggnad av höghastighetsjärnvägar i detta glesbefolkade land…där skattebetalarna i dagens penningvärde, tvingas subventionera varje tågpassagerares biljett med 800 kr.. i all framtid, vilket inte låter klokt..!!!!! Så
  föreslår jag att man bygger en rostfri pipeline från norr, genom hela Sverige till typ Malmö…och där leder igenom en liten del av allt dricksvatten som Sverige helt planlöst släpper rätt ut i havet genom floder och älvar!! Ifrån den kan kommuner o byar som tillfälligt har lite brist på vatten, typ Öland, koppla på sig och 24/7, konstant fylla på sina förråd!! Det blir i sammanhanget en blygsam summa jämfört med Högastighetsjärnvägskostnaderna!! Dessutom kan vi ju sälja pipelinesöverskottet till övriga EU länder, vilka är många, många gånger mycket sämre ställda med färskvatten än vi Sverige!! Via ett fortsättningsrör över Öresundsbron o vidare….tex.!
  I skolan fick vi lära oss bl.annat om Rhens vattenflöde…Ifrån, där Rhen börjar i Schweitz, tills den rinner ut i Nordsjön i Holland..har den druckits och kissats ut 11 gånger av människor o kreatur, på sin väg upp genom Europas storstäder och industriområden…..!!! Löfvens katastroftal om vattenbrist i Sverige är rena rama lögneriet i jämförelse med övriga länders problem!!

  1. Parallellt med det vattenröret kan man lägga ett rör för godsbefordran typ rörpost. På så sätt blir hela projektet helt självförsörjande. Men det är en privat idé så den kommer att röstas ner av en socialistisk majoritet.

Comments are closed.