Belgien har beslutat att avveckla kärnkraften

Kärnkraftens andel av totala elbehovet, sista kolumnen

Fredagen den 30/3 träffades en ”Energiöverenskommelse” mellan de regerande partierna i Belgien: All kärnkraft skall fasas ut mellan åren 2022 och 2025. Landet är mer beroende av kärnkraft än vad Sverige är och saknar vattenkraft för vindstilla dagar. Alla dess 7 reaktorer skall vara avvecklade år 2025.

Istället skall pengar pumpas in i ”förnybar” el, främst vindkraft till havs.

Alternativet för reglerkapacitet torde bli gaskraft.

Jag ser en likhet med den svenska ”Energiöverenskommelsen” i bådas förlitan på önsketänkande. Mellan 40 % och 50 % av elbehovet skall ersättas av ”förnybart” till enorma kostnader. Men det räcker ju inte. För vindstilla dagar behövs lika stor kapacitet gaskraft. Vinden är gratis medan gasen kostar pengar, så gaskraften får producera och tjäna pengar bara de dagar det råder vindstilla, kanske 1.000 timmar om året eller 500 eller 100 timmar.

Ingen vettig människa investerar sina pengar i ett sådant projekt.   

När denna enkla sanning går upp för väljare och politiker, kommer avvecklingen av kärnkraften att tvärstoppas. Om det inte är för sent. Där torde Sverige ha större chanser att klara sig utan total black-out, eftersom den svenska överenskommelsen tillåter att kärnkraften moderniseras.

Energipolitiken i båda länderna vilar på den verklighetsfrämmande tron att koldioxid är skadlig. Alla faktiska data visar nämligen att koldioxid inte påverkar klimatet märkbart och att mer koldioxid i luften ökar skördarna, vilket gör oss alla rikare och minskar fattigdomen i världen.

Sprid detta budskap, så att MP åker ur riksdagen till hösten och de andra politikerna vågar lyssna till fakta !  !

+ – + – + – +

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Belgien har beslutat att avveckla kärnkraften

  1. Har inga data för Belgien men för grannen Tyskland. Tyskland hade i december 2017 installerat 55000 MW I vindkraft och 43000 MW I solceller, totalt 98000 MW I vind och sol. Som max producerades 43000 MW (43%), som medel 21000 MW (21%) och som minst 1300 MW (1.3%). Tyskarna kan nog bara bistå Belgien när blåsten är stark och solen lyser. Lycka till.

  2. Man får väl önska dem lycka till. Men de har ju ännu så länge ett hyfsat grannland som kan exportera, om det nu blir något över till dem när Tyskland abonnerat för sitt behov…

  3. Vad består de andra 48 % av för energiproduktion i Belgien? Detta ska bli väldigt intressant att följa. Avvecklingen av kärnkraften ska gå fort. Kan de ens hinna bygga så många vindkraftverk som behövs?

    Får jag gissa att EU-parlamentet nu kommer bygga en eget kraftverk, så de får ström när vindkraften inte klarar av det.

    Kärnkraften har 6.200 MW installerat. Det blir ungefär 8.500 vindkraftverk som behövs.

  4. I en miljöpartists ögon är detta en briljant lösning som minskar det skadliga CO2 utsläppen. Att sedan reglerkraften istället blir gaseldad med CO2 utsläpp som följd bekymrar inte dessa korkade människor. Helt bakvänt, och som lök på laxen får elkunderna betala ett betydligt högre pris för sin el. MP är ett rejält hot mot nationalekonomin, folkens privatekonomi, mot allas behov av billig el.

    Ett nytt stort Skansen på lämplig plats på några km2 där MP anhängarna själva kan odla och ordna med sin vindel och leva förnybart bäst de kan utan att lägga krokben för människor som vill ha ett anständigt liv. Och fortsätta måla sina båtar med förbjuden giftfärg och köra på fuldiesel.

Comments are closed.