Danish Wind and Sun Energy 2017

 

Framsidan av en synnerligen gedigen rapport av Sören Kjärsgård

Rapporten inleder med att visa hur liten del av Danmarks totala energibehov vindkraften står för, 7 %. Det ställer han i kontrast mot många politikers storstilade utfästelser om ett “Fossilfritt Danmark”.

Senare visas hur faktisk produktion relaterar till faktiskt elbehov. Det bevisar att back-up är absolut nödvändig.

När man hävdar att vindkraften står för 44 % av elbehovet har man missat att vindkraftens effekt är så oregelbunden att den ofta levererar för mycket, ström som måste exporteras. Tar man hänsyn till detta står vindkraften för 38 % av landets elbehov.

Rapporten visar utförligt hur variationerna i effekt samvarierar i grannländerna, varför hoppet att alltid kunna importera vindkraft vid vindstilla är orealistiskt.

Den ofta debatterade möjligheten att lagra ström studeras ingående med slutsatsen att batterier bara kan bli aktuella för att jämna ut kortvariga variationer.

Ibland händer det att en blåsigt vädersystem tar en dag på sig för att röra sig från UK till Danmark. Det har föranlett många debattörer att föreslå en kabel mellan länderna. Ute på havet kunde då en vindkraftpark etableras. Kjärsgård benar sönder projektet utförligt och förklarar dess ekonomi helt omöjlig.

För oss i Sverige är det intressant att se hur beroende Danmark är av svensk kärnkraft. Lägger vi ner den, får Danmark problem. Liksom Sverige !

Jag är mycket glad att få presentera ett så kompetent arbete. På dess 76  sidor finns 47 tabeller och 95 figurer. Det kan laddas ner här.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather