VÄXTHUS-EFFEKTEN är dubbelt FELTÄNKT

Växthuset har väggar och tak, som hindrar solens värme från att ”blåsa bort”. Det kan bli så varmt att man måste öppna takfönster, för att släppa ut lite värme och släppa in lite turbulens.

Klimatpanelen IPCC utgår från hypotesen om ”växthuseffekten”, d.v.s. ”växthusgasen” koldioxids absorption av värmestrålning från marken. (Notera att en “hypotes” är en gissning, som saknar bevisvärde tills den kunnat bevisas i praktiska experiment.)

I ett växthus sker en uppvärmning genom att den inkommande strålningens energi absorberas av marken, som sedan värmer luften. Det blir varmt där, eftersom väggar och tak hindrar den värmda luften från att blåsa bort.

Det är motsatsen till atmosfären, där alla lokala effekter ”blåser bort” i dess allmänna turbulens. Att försöka förklara vad som sker i atmosfären med liknelser från växthus är således så fel som något kan bli.

Det är totalt feltänkt.

Koldioxidens spektralband överlappas av vattenångans, så att denna tar hand om all strålning i dem. Koldioxid kan inte ha någon mätbar effekt, eftersom det finns 10 – 40 ggr så mycket vattenånga som koldioxid i luften, se förra posten: ”Koldioxidens verkan är TEORETISKT OMÖJLIG”.

Det är dubbelt feltänkt.

På Klimatsans’ två klimatkonferenser har professor Jan-Erik Solheim, redovisat ett norskt försök med olika halter av koldioxid i ett rum utsatt för artificiell solstrålning. Det visade ingen verkan av halten koldioxid på uppvärmningen. Någon annan serie försök, som visar en sådan verkan är inte känd.

Den Atmosfäriska Effekten

Alla luftens gaser blandas av turbulensen, vilket utjämnar de temperaturer, som uppstår av strålning, av konvektion, d.v.s. luftens uppvärmning och avkylning av mark och hav, samt av vattenångans förångning och kondensation. Dessa värmeflöden är helt dominerande jämfört med de som den ljumma markens strålning kan generera.

Turbulensen, vädret, begränsas till de nedersta c:a 11 km av atmosfären, som benämns troposfären. På den höjden balanseras energiutbytet med rymden vid den temperatur, som en himlakropp utan atmosfär skulle ha, c:a minus 60 grader.

Marktemperaturen blir högre på en planet med atmosfär än på en utan atmosfär beroende på gravitationens komprimering av atmosfärens alla gaser oberoende av dennas sammansättning.

Inga effekter av ökad halt koldioxid har kunnat mätas på den globala temperaturen. Det bekräftar att begreppen “växthuseffekt” och “växthusgas” är meningslösa. Det är ”Den Atmosfäriska Effekten” som gör Jorden beboelig.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “VÄXTHUS-EFFEKTEN är dubbelt FELTÄNKT

  1. Observera att professor Jan-Erik Solheim redovisning av sina försök på Klimatkonferensen på Lidingö år 2016 bygger på en beskrivning av NASA på hur den så kallade växthuseffekten kan visas i ett praktiskt experiment. Det har således inte gått att visa.

Comments are closed.