Kallare än vanligt i Arktis med svårare is på havet

Figur 1. I mitten ön Novaja Zemlja, Barents hav i väster, Kara havet i öster och Petjora havet söder om ön. Spetsbergen ligger ovanför kartans nordvästra hörn.

En polarfarare meddelar att hans kollegor i Arktis rapporterar att det länge har varit kallare än vanligt på Spetsbergen och i nordöstra Kanada. Detsamma tycks även gälla norr om Sibirien, där isläget på havet är svårare än vanligt.

Den enda ryska oljeplattformen står i Petjora havet söder om Novaja Zemlja. Den rapporterar att isläget är svårare än de haft någon gång tidigare så här års, vilket refereras av ”The Barents Observer”.

Figur 2. Oljeplattformen Prirazlomnaya och en skytteltanker, som transporterar oljan till Murmansk. Den behöver nu assistans av en stor isbrytare.

Isläget är svårt inte bara söder om Novaja Zemlja utan även öster därom på hela Kara havet. Rosatomflot förklarar att sjöfart är möjlig endast med assistans av isbrytare. Ett tillstånd som gällde på 80- och 90-talen.

Detta kan ses som en bekräftelse på att ingen global uppvärmning är att vänta, men att istället en kommande kall period redan har börjat.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather