Det ligner udelukkende kosmetiske tiltag i grøn omstilling

Världens totala energiförbrukning med väntad tillväxt efter 2015, vilken huvudsakligen omfattar olja, gas och kol.  Med frågetecknen undras varifrån ersättningen skall komma i en “grön omställning”. Antalet nya kraftverk för kol beräknas överstiga 2.000 till 2035.

+ – + – + – +

2018-06-29

I JP den 26-06-2018 plæderer de tre direktører for Landbrug og Fødevarer, for Drivkraft Danmark og for Dansk Energi for flere bevillinger til ”grøn omstilling.” Indlægget brillerer ved sin udtalte mangel på konkrete oplysninger, men giver man sig god tid, kan man da udlede, at biobrændsel står for 5,4% af transportens energiforbrug. Men intet om, hvor disse 5,4% kommer fra.

Vi ved, at destruktionsfedt fra landbruget og rapsolie anvendes til fremstilling af dieselolie. Men det nævnes ikke at både rapsolie og destruktionsfedt er en stærkt begrænsed ressource. Under alle omstændigheder ville det desuden være mere rationelt at forbrænde fedt og rapsolie direkte i kedelanlæg end at underkaste dem omkostningskrævende omdannelser til motorbrændstof. 70-80% af Danmarks energiforbrug er stadigvæk fossilt, så der må være masser af steder, hvor man kunne lade rapsolie og destruktionsfedt erstatte fossilt brændstof uden at bekoste en dyr omdannelse af vegetabilsk og animalsk fedt til motorbrændstof.

I Kalundborg indviede DONG i 2009 en fabrik, Inbicon, til fremstilling af ethanol ud fra halm. Hele eksperimentet kostede skatteydere og elforbrugere tæt på en milliard kroner, men vi har aldrig fået oplyst, hvad der kom ud af det. Dog har det ud fra de meget ufuldstændige, offentligt tilgængelige oplysninger om projektets resultater været muligt at udregne, at processen var en energisluger af rang med et meget negativt kuldioxidregnskab – for slet ikke at tale om økonomien.

EU besluttede for nogle år siden at redde Verden – eller europæiske bønder – ved at forlange en vis andel af biobrændstoffer blandet i benzin og dieselolie.

Denne redning har lange udsigter. Over 93% af Verdens energiforbrug udgøres stadig af olie, kul og gas. I medfør af befolkningstilvæksten og den øgede velstand vokser energiforbruget desuden med ca. 1,5% om året. Sol og vind tegner sig for ca. 1% af forbruget, så alle de talløse milliarder Verden har investeret i vind- og solenergi i de sidste 15-20 år har ikke engang kunnet bringe ydelsen herfra op på 1 års forbrugstilvækst.

Hvis europæiske og andre politikere tog kuldioxidudledning alvorligt, ville de derfor tale om at indføre den kinesiske et barns politik i store dele af Asien og Afrika plus atomkraft. I stedet går de ind for kosmetiske foranstaltninger som biobrændsel til transport og taler hånligt om ”populisme”!

Civilingeniør Søren Kjærsgård

+ – + – + – +

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather