Klimathot anno 1936

Därför heter öarna Spetsbergen. I Norge och resten av världen heter de Svalbard

2018-03-28

Klimathot är inget nytt. Redan år 1936 hade Norge en medeltemperaturökning med tre grader mätt de senaste 50 åren, utan att livets gas koldioxid, sluta äta kött, sluta köra bensin- och dieselbilar och sluta vedelda, nämndes.

På Svalbard, Spetsbergen, hade medeltemperaturen i november till mars de senaste 28 åren ökat med sju grader. Östra Grönland hade samma temperaturstegring och resultaten i dessa arktiska trakter blev att glaciärerna avtog i storlek.

Det är ingen nyhet att havs- och lufttemperaturerna svänger ganska mycket i naturliga cykler i dessa områden. Meteorologin hade nått ganska långt i Norge på den tiden, samt att de hade erfarenhet från flera polarexpeditioner som kartlade klimat- och isförhållanden.

På grund av kampen om rättigheterna till Grönland hade danskarna tagit flygfoto av glaciärerna. och de visade större tillbakagång på 1920- och 1930-talet än vad vi har i dag.

Så temperaturökningen på Svalbard kan knappast skyllas på mänskliga utsläpp av koldioxid. Den eventuella temperaturökningen där har även stått stilla i 60 år.

Håkan Lidström

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather