Farliga Vindkraftverk

 

Figur 1. Det händer att vindkraftverk tar eld och kastar iväg en brinnande vinge hundratals meter

Hela samhällsmaskineriet har blundat för verkliga faror med vindkraftverk, som det finns regler för att begränsa. Men reglerna har inte efterlevts och alla ansvariga myndigheter har samfällt undvikit att ingripa mot det som måste kallas olagligt agerande, se posten “Olagliga vindkraftverk i Sverige“.

Men eftertankens kranka blekhet tycks ha drabbat några. I en lokaltidning fanns följande annons:

Figur 2. Annons den 25/10 2018 för att varna allmänheten för olyckor i närheten av de “säkra” vindkraftverken.

Möllorna placeras på mark som skall vara tillgänglig för allmänheten enligt lagen om Allemansrätt. Möllorna får därför inte inhägnas. Annonsen når ortsbefolkningen, men inte gästande turister. Dessa antas läsa skyltar som varnar. Men de kan ju inte stå överallt. Vilket ansvar har ägarna av möllorna, om någon eller något skadas ?

Annonsen nämner snöras och iskast, risker  som endast uppstår på vintern. Men en mölla kan ta eld alla årstider och kasta brinnande delar omkring sig. Dessa kan förstås skada en människa ibland, men den stora risken är naturligtvis att de kan starta en skogsbrand. Täcker de försäkringar Skellefteå Kraft har värdet av ett hundratal hektar skog ?

Ett välkänt problem är fågeldöden. Spetsen på dagens långa vingar har en hastighet på flera hundra km/timme. Dem kan inga djur hinna undan från. Det tragiska är att  det ofta är våra mest skyddsvärda arter som dödas.

De allvarligaste problemen med vindkraftparker har vi nog inte sett ännu. Problem som är totalt onödiga, eftersom möllorna är onödiga. De gör bara elen dyrare.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Farliga Vindkraftverk

  1. Det är precis som Lars Kamél skriver här ovan. Räkningen av kadaver är sporadisk. Asätare rensar noggrant marken under vindkraftverken.

    Undertecknad är aktiv jägare sedan slutet av 60-talet. Rävjakt vid åtel är en av mina favoritjaktmetoder. Traktens rävar lär sig snabbt att mat finns på åtelplatsen. De dammsuger ytan varje natt och hittar minsta köttbit, även gömda och nergrävda. Och under dagen är kråkfåglar och vråkar lika effektiva.

    Under sommaren slarvar jag med att regelbundet lägga ut mat, men predatorerna går dit likväl. Vid ett tillfälle under sommaren hade jag en död råtta, som jag placerade på åtelplatsen en kväll, i avsikt att fotografera räven med råttan i munnen. Jag hann installera mig i skjutkojan / fotogömslet, men innan kameran var på plats flög en kråka över åteln, tvärstannade i luften, störtdök, plockade upp råttan med näbben och flög iväg. Uppenbarligen visste kråkan att mat brukade finnas just där. Vindkraftverken fungerar som en jättestor åtel.

    Självfallet hittar du inga kadaver.

  2. Varför skulle jag ljuga om det? Jag ALDRIG sett någon dött djur vid ett vindkraftsverk.
    Jag säger inte att vindraftverk kan dödar någon fågel, men det är ovanligt.
    Hur många bor i Tjernobyl nu tror du? Nä just ja de går ju inte längre p.g.a strålning, Fukushima hur går det där? bra plats för fåglar? och sedan ska all avfall förvaras också.
    Man bygger inte en vindkraftspark i känsliga områden som kan skada känsligt djurliv exempel häcknings plats för fåglar.

  3. Du kanske inte vill se dem?
    Kärnkraft dödar faktiskt minst antal människor per producerad kWh. Om kärnkraft ersätts med annat, kommer fler människor att dö av elproduktion. Ersätts inte kärnkraften alls utan bara avvecklas, kommer människor också att dö. El räddar nämligen liv.

  4. Hej jag har jobbat som vindkraftstekniker i snart 7 år och besökt flera hundra vindkraftverk i mestadels Sverige men även länder i Europa och Afrika. Har aldrig sett en död fågel eller fladdermus eller något annat djur för den delen. Visst allt är inte bra med vindkraft men hur stor skada orskar inte ett kärnkraftsverk när det går åt helvete? Vi behöver el å vind,vatten och sol spelar en stor roll för att få ner utsläpp.
    Varningsskyltar ska vara på det lokala språket.

  5. För elanläggningar gäller strikt ansvar. Så en isklump i huvudet borde ge ersättning utan att det ska utredas vem som är ansvarig.

    Intressant inlägg om att antalet fåglar kan vara för lite på grund av ologisk räkning av kadaver.

    Jag har för mig att antalet döda fåglar i Sverige är närmare 900 per vindkraftverk och år. Närmare tre om dagen med andra ord. Men, det är fortfarande lite fåglar som dör av vindkraftverk än av fönsterrutor i våra hus.

    Dock slår vindkraftverken hårt mot sällsynta fåglar. I USA beräknas att flera arter kommer att utrotas tack vare vindkraftverken, arter som har funnit på jorden i miljontals år. Jag har tagit upp den frågan med miljöpartister, men de påstår att jag ljuger. Ingen som säger typ, “det var intressent och det måste jag undersöka om det stämmer”.

  6. Vingarna skapar till och med sådana chockvågor i luften att små fåglar och fladdermöss som kommer nära, men inte träffas av vingarna, får sina lungor krossade och dör.
    Typiskt för vindkraftsvansinnet att aktivister och myndigheter ger påhittade dödstal för vindkraftverken. Dödstal som är mycket lägre, upp till tio gånger lägre, än i verkligheten. De vill inte veta av att vindkraftverk är fågel- och fladdermusmördare.
    En typisk studie går till så att någon åker till en vindkraftspark en gång varje vecka eller en gång varannan vecka och räknar alla kadaver på marken. De låtsas inte om att det finns asätare som förtär alla rester på ett par dagar. Då blir dödstalen naturligtvis för små. Eller så görs inga studier alls, utan det bara antas att de flesta fåglar och fladdermöss klarar av att undvika vingarna. Varför de nu skulle göra det, när det är ett helt nytt fenomen som deras gener inte har utvecklats för att klara.
    Varningsskyltar är förmodligen på svenska? Och möjligen också engelska? Vilket det inte är så säkert att turister kan.

Comments are closed.