Manden bag Al Gore

Al Gore og  professor Sebastian Mernild nomineret til Årets Dansker af Berlingske Tidende

Jeg ser ofte programmet DR2 Deadline. Det er en udsendelse på dansk TV, hvor man går i dybden med et aktuelt emne. I slutningen af 2009 så jeg en udsendelse, hvor man gjorde status over den netop afsluttede COP 15 klimakonference i København.

Deadline værten var journalisten Adam Holm og gæsten var Sebastian Mernild, som blev præsenteret som polar- og klimaforsker. Han var også rådgiver for Al Gore blev der sagt, og han havde bistået Al Gore med at udarbejde en rapport om arktisk klima.

COP 15 førte ikke til en afgørende politisk aftale. Adam Holm spurgte derfor: ”Hvorfor er klimaændringer ikke trængt igennem til politikerne?”

Hertil svarede Sebastian Mernild: ”Det er fordi politikkerne ikke har mærket klimaændringerne på egen krop. Det er omkring Ækvator og i Arktis, at man mærker mest til klimaændringerne.”

Han fortalte videre, at temperaturen i Arktis steg mere end i København, og at indlands-isen som følge heraf smeltede. Han mente, at udviklingen fortsatte. På sigt ville den Grønlandske indlandsis tabe mere og mere masse. Resultatet ville være alvorlige vandstandsstigninger i havene.

Jeg fandt udsendelsen alarmerende, men det skulle senere vise sig at være falsk alarm.

CENPERM er et institut under Københavns Universitet. Forskerne der har i en stor under-søgelse målt temperaturerne i den isfri del af Grønland. De konkluderer, at temperaturen i Grønland ikke er steget siden 2001. Noget tyder på, at temperaturen tilmed er faldet.

Polar Portal er et fællesskab af forskere fra: DMI, GEUS, og DTU Space. Polar Portal indeholder mængder af data om arktisk klima og kan læses på nettet.

De skriver i sin årsrapport 2017, at indlandsisen voksede med 44 Gt, gigaton, i 2017.

På grund af satellitproblemer har Polar Portal endnu ikke offentliggjort resultatet for 2018, men skriver imidlertid i sin årsrapport 2018, at gletsjerne har fortsat de seneste 6 års udvikling, hvor de samlet set har bevaret deres areal.

Sebastian Mernild er i dag professor og direktør for Nansen Centret i Bergen.

Han har været hovedforfatter på FN`s klimapanels 6. rapport. Han mener tilsyneladende, at temperaturudviklingen i arktis er lineær og at temperaturen stiger over tid.

Sådan forholder det sig ikke. DMI har i langt over 100 år målt temperaturerne i Grønland. DMI’s målinger viser, at temperaturtrenden er en bølgebevægelse, hvor kolde og varme perioder efterfølger hinanden. Den nuværende varmeperiode er stort set identisk med varmeperioden i 30`erne og 40`erne. Kilde: DMI, Klimaet i Grønland.

Der er flere indikationer på, at bølgebevægelsen fortsætter.

Professor Sebastian Mernild optræder stadig hyppigt i medierne. Han fortæller, at de fortsatte udledninger af CO2, kuldioxid, og den stadig øgede koncentration af CO2 i atmosfæren vil føre til, at temperaturen vil stige med mere end de 2 grader Celsius, som er målsætningen.

Aftalerne under COP 24 i Polen vil ifølge Sebastian Mernild ikke ændre på dette.

Der er ikke grund til bekymring. CO2 indholdet i atmosfæren har efter min mening ingen indflydelse på klimaet. Det bevis leverer Grønland. I en 30 års periode steg det årlige globale udslip af CO2 fra 4.200 megaton i 1945 til 17.500 megaton i 1975. Kilde: CDIAC, Carbon Dioxide Information Analysis Center of the U.S. Department of Energy (DOE).

I samme 30 års periode faldt årsmiddeltemperaturen overalt i Grønland. Eksempelvis faldt årsmiddeltemperaturen i Upernavik fra – 6,3 grad C til – 7,8 grad i 1975. Kilde: DMI

Der er således ingen sammenhæng imellem CO2 udslip og temperaturudviklingen.

Det er solen , som styrer klimaet.

Jørgen Keinicke, Rødovre.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather