Prata med blommorna !

 

När Rudolf Sillén pratar med blommorna, får de en dusch av sin viktigaste näring, koldioxid, därför att utandningsluften håller c:a 40.000 ppm.

Rudolf skaffade en riktig mätare för halten koldioxid, CO2 och berättar hur han använde den:

Jag funderar på koldioxid – CO2. Koldioxid är en färg- och luktlös gas som är tyngre än luft. Jag har gjort lite mätningar med en CO2 mätare. I atmosfären sägs halten vara 0.04 % d.v.s. 400 ppm. När jag mätte ute i en tallskog i Småland fick jag 417 ppm. Tänkte att det skulle bli lågt eftersom växtlighet suger upp CO2.

Igår var jag med på ett möte där vi var 9 deltagare i ett ganska litet rum. Jag hade med mätaren som visade 508 ppm när vi började. Efter en timme blev det häpnadsväckande 1.590! Efter att ha öppnat ett fönster sjönk halten till 800.

Provade även i sängkammaren. Vid läggdags var det 470. Under natten hade halten stigit till höga 960 ppm! Inte undra på att man ibland vaknar med huvudvärk. Slutsats: sov med öppet fönster.

I vår utandningsluft är CO2-halten 40.000 ppm. Växter behöver CO2 för att leva. Det gamla talesättet att man skall “prata” med sina krukväxter kan nu vetenskapligt motiveras. När man pratar får växten en dusch av livsgivande koldioxid! I växthus tillsätter man ofta CO2 för att öka produktionen.

Rudolf Sillén

+ – + – + – +

Jovisst, CO2 är Livets Gas ! Den är förutsättningen för allt liv på Jorden. Inte ens vid en fyrdubbling av den vanliga halten blir vi allvarligt besvärade.

Ett stort tack till Rudolf för denna praktiska lektion !

S. Å.

+ – + – + – +

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Prata med blommorna !

  1. Hmmm, det verkar som apparaten även mäter Metan, med tanke på det höga mätvärdet i sängkammaren :))…

Comments are closed.