Heidi Avellan 4/5: Vart tog alla vuxna vägen ?

Ledarsidan den 4 maj i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Avellan ställer en fråga. Då vill man förstås ha ett svar.

Kevin Benn sände omedelbart in ett svar och väntade sig att hon skulle publicera det i den spalt hon har för samtal med läsarna: Med Andra Ord. Det har ännu inte blivit infört, varför vi publicerar det här.

+ – + – + – +

En vuxen anmäler sig

Heidi Avellan (Opinion 4/5) undrar vart det vuxna samtalet som demokratin bygger på tagit vägen. Hon beskriver – inte för första gången – den bittra och sura samtalstonen på nätet: ”hån, hot och hat”. Hon fortsätter: ”Pressfriheten undermineras när journalistik avfärdas som fakenews” och ”… hotas när journalister – medvetet eller omedvetet – väljer bort ämnen som kickar igång hatet: invandring, feminism, klimat”.

Jag har studerat klimatfrågor i snart 13 år: läst artiklar, böcker och rapporter och lyssnat på föredrag och deltagit i diskussioner om klimatforskning. Jag har skaffat mig kunskap och bildat mig en uppfattning om vad som tidigare drivit och fortsätter att driva klimatförändringar, som klart skiljer sig från den påstådda konsensusförklaringen om den mänskliga koldioxidens katastrofala påverkan (AGW).

När jag ger uttryck för och försöker motivera mitt ställningstagande upplever jag hur polariserad denna fråga är, både i sociala medier och i mötet med människor i det dagliga livet. Det är som om vi lever i skilda verkligheter, uppfattar varandra som främmande varelser, oförmögna att förena oss i ett gemensamt sökande efter sanningen. Jag är en klimatförnekare, knappt värd att umgås med; du har bråttom att rädda världen . . .

 I politiken finns inget alternativ till AGW. IPCCs ord är lag.

Kvar finns pressen och journalistiken, maktens granskare. Men inte ens här bedrivs det något samtal om det som beskrivs som världens ödesfråga. Ingen av den forskning jag studerat presenteras; inga kritiska frågor om CO₂-teorin ställs. Och inga kritiska inlägg från allmänheten tillåts. Journalister – medvetet eller omedvetet – väljer bort detta brännheta ämne. Och utan denna självklara faktagranskning och vidareutbildning får vi medborgare vackert fortsätta leva i tron att det aldrig varit varmare än nu.

Så skapas fakenews. Så förhindras det vuxna samtalet. Så undermineras demokratin.

Kevin Benn

+ – + – + – +

P. S.

Avellan har givit Benn ett uppmuntrande svar vid middagstid:

Jag får besked att detta ditt inlägg  publicerats på annat håll och tar alltså bort det från det planerade publicering under Med andra ord.

vänligen Heidi Avellan

 

Det bör betyda att vi alla har större chans än tidigare att få med relevanta synpunkter på “Med Andra Ord”.

Jag kan bara se det som en komplimang att hon ser publicering här som jämförbar med den i Sydsvenskan/HD.

+ – + – + – +

Avellan på KLIMATSANS

Här har vi behandlat Avellans agerande ett tiotal gånger.

Redan 2016 förundrades jag av den paradox det är, att en i andra sammanhang så förståndig, ärlig och flitig medborgare som Heidi Avellan demonstrerar total faktaförnekelse beträffande klimatet och stort hyckleri, när hon försvarar hur hon snedvrider informationen till läsarna och ändå hävdar att hon strikt följer de “Pressetiska Reglerna”. De kräver bl. a:

korrekt och allsidig nyhetsförmedling

Felaktig sakuppgift ska rättas

Hör båda sidor

Se posten “Sydsvenskans klimat”

Benns svar 2016: “Benn svarar Avellan”

Total faktaresistens: “Benhård faktaresistens i Sydsvenskans ledare”

Hotet mot demokratin

Avellan oroas av undermineringen av demokratin. Det är lustigt, skrattretande eller snarare djupt tragiskt, att hon inte inser att hon själv ingår i det övergripande problemet:

Pressens likriktning. Beträffande klimatet är denna så total som anstår en fascistisk stat.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather