Jytte Guteland tar Greta och klimatet på allvar

 

Figur 1. Jytte Guteland är sedan 2014 EU-parlamentariker och har varit ordförande för SSU och ett av socialdemokratins främsta framtidshopp.

Jag har inte träffat henne och har inte särskilt följt hennes karriär, men ser henne som en sympatisk, intelligent, energisk, välmenande och drivande politiker. Jag tar upp henne här som ett exempel på vår dysfunktionella demokrati.

Det regeringsförhandlingarna i vintras tydligt demonstrerade var oförmågan hos dagens politiker att skilja stort från smått och tillämpa sunt förnuft med logik. “Topp-politiker” är idag “professionella” politiker utan erfarenheter från övriga sektorer i samhället. De är ofta barn till politiker eller har nära släkt som tunga politiker. Jytte Guteland har en äldre bror som är aktiv inom socialdemokratin.

Vi är alla en produkt av vår omgivning. När folk tar Gretas ord på allvar, inser de inte att det knappast är hennes egna ord utan exempel på vad hon fått höra av vuxna omkring henne. För en ungdomspolitiker gäller detsamma i hög grad. När man växer upp och mognar med en omgivning, som mest är politiker i ett enda parti, blir kunnandet och referensramarna snedvridna och inskränkta.

En av de grundläggande tankarna bakom “demokratin” är att stora beslut bör tas i en församling, där alla hörn i riket är representerade. Med “hörn” menar jag också olika verksamheter, olika erfarenheter och olika intressen. Istället har det blivit en “klass” av verbala begåvningar, vars arbetserfarenheter mest är politik, politik och politik på olika nivåer, men alltid med partiets färg på glasögonen. Dessutom är det personliga aspirationer, som har lockat dem till politiken, där de “kan påverka”. De skall tvinga medborgarna att bli lyckliga på deras sätt, där “rädda klimatet” blivit den stora “grejen”.

Mycket få har fattat att deras uppgift är att ta tillvara medborgarnas intresse av att inte använda deras pengar oansvarigt.

Den som redan är politiker får aldrig se verkligheten vid sina studiebesök i “verkligheten”. Då är alla där angelägna att visa något de önskar att politikern skall tro om dem och deras villkor. Politiker förväntas ju påverka “allt”, om inte direkt så indirekt via politikerkollegor.

Hon hade en debattartikel införd i Barometern den 7/5 med rubriken:

Vi tar klimatkrisen och Greta Thunberg  på största allvar

Jag sände in följande manus, som ännu inte blivit infört:

+ – + – + – +

De som använder skällsordet ”klimatförnekare” visar dels på avsaknad av riktiga argument och dels på bristande anständighet genom att vrida debatten till mobbning. Den mest fundamentala förutsättningen för demokrati är just anständighet. Jytte Guteland visar att hon inte förstår vad demokrati är och att hon inte vet vad hon talar om, klimatets fakta.

Hon förutsätter extrema omställningar av samhället för att minska utsläppen. Men verkligheten är denna: I en takt av tre – fem per vecka byggs nu stora kolkraftverk runt om i världen, främst i Kina, Indien och andra ”tigerekonomier”. De behöver snabbt mera el för att fortsätta utvecklas.

Världens utsläpp växer med 2 à 3 procent per år, medan alla svenska utsläpp utgör 1,6 promille. Om vi plötsligt stänger ner allt i Sverige, så är de globala utsläppen tillbaka inom tre veckor. Vår ”klimatpolitik” är meningslös.

Självklart vill de länderna inte fördärva sitt klimat. De tror helt enkelt inte på klimatpanelen IPCC:s alla larm. Dessa har ju nästan alltid slagit helt fel. Isbjörnarna mår bra och är fler än på länge, c:a 30,000. Söderhavsöarna växer oftare än de krymper. Havet stiger inte mer än det brukat göra i tusentals år, 1- 2 mm/år.

IPCC har ingen trovärdighet. ”Klimatkrisen” är fiktiv, ett påhitt.

Det är väl bevisat att koldioxid inte påverkar klimatet mätbart. Däremot är Solens verkan känd sedan 1801, men det har IPCC inte låtsats om. Den har nu gått in i en passiv fas, som är så extrem att något liknande bara hänt för 200 och 400 år sedan. Då var klimatet kallt, vilket mest troligt är vad vi har att vänta nu.

Ja, ”klimatet” är en överlevnadsfråga. Vi måste ”rädda landet” från överåriga undgdomsförbundares okunniga excesser.

Själva klimatet sköter Solen om, så vi KAN INTE ”stoppa klimatförändringarna” och vi BEHÖVER INTE göra det, eftersom någon katastrofal kris inte är på gång, bara lite kallare klimat, som människorna alltid klarat sig med förr.

Sture Åström

+ – + – + – +

Händelsevis behandlade Heidi Avellan på HD-Sydsvenskan en annan aspekt på samma problem just idag:

Figur 2. Sydsvenskans ledarsida den 18 maj

Men det ger anledning till en jämförelse med dagens journalister, åtminstone dem som skriver ledare. De har också utbildats till ett frälse, som sitter på sina redaktioner hela dagarna och läser vad andra skrivit, samt tycks i övrigt mest umgås med likasinnade.

Verkligheten är ju den att politikens agglomeration av “Politisk Korrekthet” utan kontakt med väljarna hade inte varit möjlig, om media gjort sitt jobb att granska makten och lyfta fram vanliga väljares synpunkter istället för att saluföra egna agendor.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Jytte Guteland tar Greta och klimatet på allvar

  1. Tellus är beroende av 2 kärnreaktorer: fusionsreaktorn solen och fissionsreaktorn i Jordens inre. Prof. Humlums, Oslo univ., åsikt att haven “värms underifrån” har stöd i det faktum, att jordbävningar ökade under senare delen av 1900-talet. CO2-ökningen under samma tid beror i så fall mest – kanske helt –på minskad löslighet i haven. Temperaturen är den oberoende variabeln, inte [CO2].
    Greta kan lugnt ta flyget till Sydamerika. Annars känner man sig frestad att förorda roddbåt “för klimatets skull”.

    Jag har ett stapeldiagram från Chemical & Enigineering News 1997 som jag inte kan överföra till den här rutan. Mailar på begäran.
    SRJ,
    som ser hypotesen att det inte finns någon klimatrelaterad växthuseffekt och inga växthusgaser (värmeeffekten i växthus beror på byggmaterialet glas, planttillväxten därtill på CO2, om sådan införes) värd att närmare utreda.

  2. @Petter Wulff. Jodå klimatet är nog som det ska vara, enligt vetenskapen. Däremot våra folkvalda och andra självutnämnda “experter” på olika discipliner, lämnar en hel del att önska angående normalt beteènde och hyfs..

  3. Att hon inte kan räkna skiljer väl inte henne från de flesta av hennes kollegor i politiken. I klimat- och energifrågor är förståelsen för proportioner och matematik inte detekterbar. Förmågan att skilja på effekt och energi tycks ha varit obefintlig tills helt nyligen när EBT (KD) och UK (M) yrvaket insett att all ny förnybar energiproduktion är väderberoende och per definition intermittent. Hur tokigt ska det hinna bli innan några med inflytande vågar ta sig fria från grupptänkande och flockmentalitet? Det oroar mer än klimatförändringar. Potentialen att ställa till det riktigt rejält finns inom räckhåll..

  4. Du, Petter W., får gärna fortsätta att “tro”, de flesta andra på detta forum bygger sina argument på FAKTA. Mediafolk, politiker och Greta är dina gudar, det är ditt känslomässiga val, som respekteras som just; ditt val.

  5. Kanske är det därför som en TV-reporter nyligen beskrev henne som en “imponerande person”. Jag anser att hon skämmer ut Sverige i EU-parlamentet och hyser gott hopp om att hon inte blir vald.

  6. Inlägget har en nyanserad inledning.
    I övrigt skiljer vi oss i att jag tror politiker och mediafolk är som vanligt men att klimatet inte är det.

  7. Samtidigt är Soraya Posts man och son åtalade för misshandel. Hennes dotter sitter i fängelse för att ha rånat pensionärer i Sverige.

  8. Förmodligen kan tokan (S.P) inte skilja på miljon och miljard, vilket dessvärre är mycket vanligt bland politiker och journalister.

  9. ”Feministiskt initiativs toppkandidat i EU-valet beskriver en krissituation. 3 500 kvinnor i EU dör varje år av dödligt våld, förklarar Soraya Post. Och vet du vad det kostar? Det kostar 2 000 miljarder kronor per år – två svenska statsbudgetar.”
    https://www.corren.se/nyheter/post-fi-befinner-oss-i-en-krissituation-om6114861.aspx
    Mitt sunda förnuft reagerade på kostnaden som verkar orimlig. Kan verkligen varje kvinna som utsätts för dödligt våld kosta 600 miljoner kronor. Mitt tips är att Feministiskt initiativs toppkandidat i EU-valet Soraya Post inte kan räkna.
    EU:s stats- och regeringschefer har antagit en konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet. Detta stöder jag helhjärtat.

  10. Vad man blir trött på alla stolliga politiker som intet förstår. Flera av dem stöttar Greta i hennes klimatkamp. Hon är en niondeklassare och en mångfald av våra politiker förstår säkert inte mer än en niondeklassare när det gäller klimat och naturvetenskap. Därför känner de igen sig i Greta och föredrar känslomässigt dravel framför kunskap. Sannolikt är det för slikt folk en oöverstiglig intellektuell utmaning att läsa av diagram och ta del av vetenskapliga resonemang. Våra politiker måste lära sig att lyssna på andra än flummiga kulturarbetare och murvlar på Södermalm. Miljöpartiet har bara omkring fyra procent av väljarkåren bakom sig, men ett på tok för stort inflytande. Varför tillåts de det?

  11. Alla som kandiderar till en politisk post – på alla nivåer – borde få visa upp ett CV med minst fem årsarbete i en konkurrensutsatt verksamhet. Men gärna också grillas i vad de har skapat för mervärde i samhället och vad de gjort för andra innan de släpps fram till de generösa köttgrytorna!

Comments are closed.