30 år efter storsvindeln

Svindlaren Refaat El-Sayed och den svindlade Volvo-chefen Pehr Gyllenhammar

I Sydsvenska Dagbladet gjorde Daniel Rydén en utmärkt redogörelse för sagan om Refaat El-Sayed på tre helsidor. Kevin Benn såg paralleller med dagens klimatsvindel, som inleddes just då med bildandet av IPCC.

Artikeln hade följande rubrik:

Refaat – mannen som förvandlade mögel till en dröm om global dominans

Artikeln inleddes så här:

Den 19 juli 1989 dömdes Sveriges mest omskrivne företagsledare till fem års fängelse för svindleri. Med en påhittad doktorshatt på huvudet fick Refaat El–Sayed de svenska aktiespararna att tro på drömmen: att en fabrik som jäste mögelsvampar skulle bli världsledande inom bioteknik.

+ – + – + – +

Daniel Rydén påminner oss (19/7) om Refaat El-Sayed och hur han för 30 år sedan duperade en hel nation. Med en fejkad doktorsgrad i mikrobiologi lyckades han tjusa börsen, aktiespararna, företagsledarna och inte minst medierna. Det var forskaren och debattören Björn Gillberg som kollade fakta och stack hål på bubblan. Sakta först, men ändå säkert, pyste luften ur och 3 år senare dömdes El-Sayed för svindleri. ”Varför låter vi oss så lätt bländas?” frågade en ledarskribent. ”För att de flesta av oss är både godtrogna och okunniga,” blev Gillbergs svar.

En annan aktuell 30-åring är FNs klimatpanel IPCC (bildades 1988). Ordalydelsen i panelens återkommande rapportsammanfattningar förhandlas fram av medlemsnationernas egna delegater. Experternas bedömning i 3:e rapporten, att IPCCs datamodellsprognoser var för osäkra att lita på, ändrades i sammanfattningen till raka motsatsen: prognoserna var pålitliga. IPCCs rapporter kallas i folkmun för klimatbibeln. Medierna sprider med stora rubriker ut dessa oklanderliga ”fakta” till politiker och allmänheten. 

Donna LaFramboise, en kanadensisk journalist, avslöjade IPCCs korrupta tillvägagångssätt i boken The Delinquent Teenager who was mistaken for the world’s Top Climate Expert. Det var 2011 och ingenting har hänt sedan dess. Trots att modellprognoserna pekar högt över dagens faktiska temperaturtrend, fortsätter IPCC oförtrutet att påstå att de är mycket pålitliga utan att ifrågasättas.

Och skillnaden mellan Fermenta-svindeln och Klimatskandalen? Vi är väl lika godtrogna och okunniga nu som då? Jo, men nu heter det att debatten är över; den som är kritisk är en förnekare; den som flyger ska känna skam.

Och vi hålls okunniga av en samlad mediekår.

Kevin Benn

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather