Är trollen på gång igen ?

John Bauers troll är ute och går i jultidningen “Bland tomtar och troll” 1915

Ja, vi vet ju att troll är ute och går i den moderna cybervärlden också. Jag vet inte om jag råkat ut för ett sådant, men det är kanske fallet:

Account suspended

(Kontot avstängt. “Suspend” betyder “hänga”)

Klockan 09:53 kom de första rapporterna om att meddelandet ovan stod tvärs över hela skärmen, när man gick in på vår sajt. Jag visste att jag hade betalt webbhotellet fram till maj, så det kunde inte vara en åtgärd från dem. Eftersom de bor Utah, väntade jag till 15-tiden med att ta kontakt med dem.

Under tiden kom motstridiga rapporter. Somliga kom in på sidan som vanligt, andra inte. Flera testade att länka från Facebook. Det ledde konsekvent till en blank sida med texten ovan. Under några timmar.

När webbhotellet kollade igenom sajten, fann de allt OK. Det bekräftades sedan av mina rapportörer.

Facebook censurerar

I kampen mot “Fake News” har Facebook börjat censurera inlägg. För någon vecka sedan placerade de en varning på en länk till en video med den världsberömde experten på havens nivå Nils-Axel Mörner. De hade anlitat en organisation, som pretenderade på att granska “vetenskap”. (Jag når inte inlägget nu, så jag kan kolla vad de kallar sig.)

Det är helt absurt. “Vetenskap” kan bara granskas av andra vetenskapare inom det aktuella forskningsområdet, så att de besitter jämförbar kunskapsnivå. Och då gäller inte “fel” eller “rätt”. Då gäller bara andra data med en hövlig förklaring till dem.

Se föregående post om konsensus och vetenskap.

Jag kan inte undgå misstanken att någon ambitiös medarbetare på Facebook ligger bakom incidenten.

Stopp även för mejlen

Samtidigt “frös” mejlprogrammet Thunderbird, så att jag kunde inte ta emot, läsa eller skriva och sända mejl. Det problemet står kvar. Min datakonsult förklarade på telefon att det kan bero på en generell uppdatering. Jag kan således hoppas att det inte finns något samband mellan de två problemen.

Konsulten har tid först i morgon eftermiddag. Under tiden kan jag få hundra mejl, som jag nu inte kommer att kunna läsa och besvara. Jag ber om ursäkt för det.

Om du vill mig något viktigt, mejla mig då på lördag.

+ – + – + – +

Uppdatering

2019-10-28

Bloggens problem upphörde efter några timmar utan någon särskild åtgärd av mig. Jag vet således inte om de orsakades av olyckliga sammanfallande omständigheter eller var resultatet av medvetet sabotage.

Problemet med mejlprogrammet visade sig bero på Mozillas klantiga sätt att uppdatera det. Konsulten kände väl till det och fixade det snabbt.

Så här såg skärmarna ut:

Meddelandet på dataskärmen

I förra veckan var det många som inte kom in på bloggen, men också många som inte hade det problemet.

Idag har jag åter fått rapporter om samma problem.

Men de flesta tycks vara förskonade från det. För mig är det ett oroande mysterium.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Är trollen på gång igen ?

  1. Jag har skrivit kommentarer till WWF på deras facebooksida med hänvisning till motstridiga uppgifter hämtade från samma källa som dom själva hänvisar till, men mina inlägg tas bort…censur a,la NWO?

  2. När man kommer till insikt om att man inte längre kan skrämma sina barn med troll bör man överväga att ta till en klimatskeptiker.

  3. Det är ju FN-dagen idag!
    Världsregeringen börjar nu att ta kontroll.
    Greta försöker också ta kontroll över facebook.
    Vad f-n är det som händer?

Comments are closed.