Danmarks bonus till sol- och vindkraftens grannar

I Danmark skall grannarna till anläggningar för sol- och vindkraft numera få betalt för sina olägenheter

Enligt ett pressmeddelande från “Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet” har en överenskommelse träffats mellan nio partier om bättre förhållanden för grannar till förnybar energi. Den innebär bland annat följande:

  1. Möllor skall placeras på ett avstånd från bostäder som är minst 4 ggr deras höjd.
  2. Grannar inom ett avstånd av 4 – 6 ggr möllans höjd tillförsäkras rätten att till energibolaget sälja sin fastighet, för att kunna flytta bort. Priset bestäms av taxeringsmyndigheterna.
  3. Grannar inom ett avstånd av 4 – 8 ggr en möllas höjd eller 200 meter från en solcellsanläggning får en årlig skattefri bonus från energibolaget. Den blir 5.000:-kronor för möllor och 2.000:- för solceller.
  4. Därtill skall energibolaget betala 88.000:-kronor till kommunen för varje installerad MW vindkraft och något mindre för solceller.
  5. Detta gäller för nya projekt, som inte ännu fått bygglov.

Det står inte hur man beräknar möllans höjd, men jag antar att det är den översta vingspetsen som gäller.

Jag är inte klar över den verkan detta kan ha på utvecklingen. Såvitt jag förstår har bonus till grannarna inte varit tvingande förut, medan kommunerna i vissa fall fått viss ersättning. Det kan betyda en viss uppbromsning av byggandet på land. Detta hoppas jag att några kommentatorer kan reda ut.

Kanske gör systemet det dyrare att bygga en möllepark.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Danmarks bonus till sol- och vindkraftens grannar

  1. De som forskar på buller från vindkraftverk säger att 3 km ska vara minsta avstånd och allra helst 5 km.

    Ska man sitta passivt när det byggs ett vindkraftverk som kan förstöra ens hälsa? Jag skulle sabotera dem på ett eller annat sätt.

  2. Nu är det strid i Tyskland, allt fler störs av vindkraften.
    Det tyska Bundeskabinett skulle förra veckan besluta om ett lagförslag om minimiavstånd från vindkraftverk. Så blev det inte. Inom koalitionen har en öppen tvist bröts ut om hur nära anläggningarna kan vara bostadsområden.
    Planer från Wirtschaftsminister Peter Altmaier (CDU) föreskriver att vindkraftverk i framtiden måste vara minst 1000 meter från närmaste bosättning. Regeln skulle gälla om fem bostadsbyggnader ligger tillsammans.
    Den federala miljöministern, Bundesumweltministerin Svenja Schulze (SPD) fruktar att målet för den federala regeringen inte kan uppnås år 2030, att skapa en andel av 65 procent grön el. “Det som Wirtschaftsministerium har lagt fram är ännu inte tillräckligt,” sade hon.
    För Tyskland bästa hoppas jag att man slutar upp med att plåga sitt folk med mer vindkraft.

Comments are closed.