Parisavtalet – ett korthus som kommer att rasa

Jublet över de lyckosamma förhandlarnas resultat 2015

2019-12-10

Inför FN:s 25:e konferens om klimatet i Madrid översköljs vi nu av larmrapporter om hur vi måste ställa om våra liv för att leva upp till ‘Parisavtalet’. I Sverige matas vi dagligen med argument för meningslösa åtgärder som dramatiskt försämrar våra levnadsvillkor.

Men verkligheten och historiken över alla larm sedan 1970-talet visar att de är tomma ord. De har aldrig blivit verklighet.

Vad ‘avtalet’ innehåller är dåligt känt inte bara av allmänheten utan också av politiker av alla nyanser. Media förstärker propagandan. Men Parisavtalet är ett korthus.

Få vet att de fossila utsläppen av koldioxid bara är en nästan försumbar del av koldioxidutbytet med atmosfären. Mindre än felmarginalen på de naturliga från hav och land.

De flesta vet bara att målet är att begränsa global temperaturökning till 2 eller helst 1,5 grader.

Alla nationer har frivilligt gett löften om sina koldioxidutsläpp till 2030. En del får öka och framförallt i västvärlden minska. Men summan av löftena är nästan ingenting av vad man antar krävs. Och ger ingen mätbar temperaturskillnad år 2100.

Världens ledare jublade när Parisavtalet var klart. Men den är ett tomt skal. Tre konfe-renser efter Paris skulle fylla avtalet med innehåll men utan framgång. Man måste enas om höjda ambitioner och hur kontrollera efterlevnaden. Och vem ska betala den ofantliga notan, beräknad till 2700 miljarder kronor. Per år!

Så bra då att klimatkänsligheten för koldioxid har kraftigt överdrivits. Aktuell vetenskap anger en ökning på cirka 1 grad till år 2100.  För detta behövs inga samhällsomstörtande klimatåtgärder enligt 700 vetenskapsmäns brev till FN:s generalsekreterare.

Med hjälp av fossil energi och 1 grad varmare hittills har förutsättningarna för mänsklig-heten blivit  mycket bättre. Omkomna i naturkatastrofer och barnadödligheten har mins-kat. Skördarna har ökat och jorden har blivit grönare etc. 1 grad till välkomnas därför av de flesta. Då når vi en temperaturnivå som vi i mänsklighetens historia haft flera gånger tidigare. Utan fossilt koldioxid.

Korthuset vacklar. Det viktigaste kortet är mänsklighetens användning av fossil energi.  Verkligheten visar att klimatkänsligheten överdrivits. Vi satsar allt på ett överdrivet pro-blem.

Det andra kortet är tron på att förnybar energi är lösningen. Det är orimligt att ersätta nu-varande  85 procent av världens energiförsörjning som är fossil med väderberoende energi som idag knappt är mätbar. I takt med växande globalt  energibehov kommer därför inte utsläppsnivån att minska på decennier.

De länder som gjorde tummen ner för krisrapporten vid förra årets konferens i Katowice står för 58 procent av världens koldioxidutsläpp. De har lyft miljoner ur fattigdom och har några miljoner till att sörja för. De hjälper också andra fattiga länder i Asien och Afrika. Det  planeras och byggs mer än 2000 nya moderna kolkraftverk.

Korthuset börjar rasa när folk ser verkligheten bortom de grönskimrande, politiska  beskrivningarna .  När vi till fullo inser bräckligheten i basen faller korthuset ihop.

(Källor: FN:s klimatpanel IPCC och Parisavtalets text. Lewis & Curry m. fl.  om klimatkänsligheten. . Ingen klimatkris https://clintel.nl/wp-content/uploads/2019/09/ecd-letter-to-un.pdf)

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Parisavtalet – ett korthus som kommer att rasa

  1. Det sägs att COP25 inte blev ett misslyckande eftersom man lovade att anstränga sig mer nästa år.

  2. Kineserna är inte rädda för koldioxid men har problem med smogen.
    1) Kina öppnar 17 nya kolgruvor
    https://detgodasamhallet.com/2019/10/30/kina-oppnar-17-nya-kolgruvor/
    2) Enorm järnväg i Kina ska ta 200 miljoner ton kol https://www.expressen.se/nyheter/klimat/kina-star-for-halften-av-varldens-kolanvandning/
    3) Kinesernas krig mot smogen som påbörjades 2014 har enligt tidningsuppgifter ( science & arts MEGA v.46 ) hittills resulterarat i en minskning av totala mängden utsläpp från kraftverken med 65 % av svaveldixid, 60 % kvävedioxid och 72 % av partikelutsläpp. http://www.klimatupplysningen.se/2019/12/07/oppen-trad-320/#comments

  3. Biståndsminister Peter Eriksson (MP) mycket är generös. Han skruvar upp bidraget till FN:s gröna klimatfond från 4 till 8 miljarder kr per år. Det svenska folket knyter näven men säger ingenting. Vi som flyttat ut från Sverige säger:
    – Skyll er själva!
    Det blir många feta flygresor i business class när FN är ute och fördelar de eventuelle smulorna som blir över.

  4. Den gröna klimatfonden (se hemsidan) som de rika medlemsländerna ska inbetala miljarder till för “omställning av klimatet” ger på ytan en rik meny av fakta om dess verksamhet och organisation. MEN…..det går inte att få inblick i något av alla rubricerade områdena pga att fonden kräver password som tydligen bara tilldelas verksamma personer. Var är demokratin här?

  5. Atmosfären som sådan – oavsett sammansättning – har en värmande effekt på biosfären (där Jordens liv finns). Avgörande är atmosfärens massa och den kompression som Jordens gravitation utövar på atmosfären. Större massa och nästan lika stor gravitation = varmare (som på Venus). Mycket mindre massa och mindre gravitation = kallare (som på Mars). Det är inte just den marginella halten koldioxid utan hela atmosfären som värmer. 5-10 grader varmare eror med flerfalt högre CO2-halt har haft rikare växt- och djurliv än dagens. Kol är Livets bas, och koldioxid är dess gas. (Nästan) allt tidigare och nuvarande liv på Jorden kommer från den koldioxid som tidiga vulkaner sprutat ut men som långa istiders kalla hav nästan helt (!!) absorberat. Dagens klimatdebatt förvandlar kol till livets fiende. Klimatpolitiken bekämpar själva Livet!!

Comments are closed.