Politik för fattigdom och svält med exemplet Haïti

Gränsen mellan fattiga Haïti till vänster och lite mindre fattiga Dominikanska Republiken till höger.

Tjata, tjata, tjata fram fakta

Ibland känns det lite tröttsamt att behöva upprepa och tjata om enkla men avgörande förhållanden. Jag blir både glad och ledsen, när jag läser mina gamla bloggposter, som ofta är högst relevanta fortfarande. Nedan återger jag en av de första från 3:e januari 2014. Då skulle skatten på koldioxid införas. Posten är alltså 6 år gammal !

Det grundläggande förhållandet att extrem fattigdom orsakar de värsta miljöproblemen har fortfarande inte förståtts av MSM.

+ – + – + – +

Dyrare energi gör oss alla fattigare

Förslaget att göra utsläpp av koldioxid dyrare innebär att priset på energi går upp. Sverige skulle ”gå före”, vilket betyder att hela världen skulle följa efter. Det är ju nödvändigt, för att inte vår exportindustri skall utplånas. Dyrare energi kommer att medföra en ekonomisk kontraktion av industrin. Den kan lägre skatt på arbete inte kompensera, eftersom den gör störst verkan inom tjänstesektorn. Följden blir en utdragen lågkonjunktur med ökad arbetslöshet.

Energi är en betydande ingrediens i all produktion av livsmedel. Den behövs för traktorer, skördetröskor, transporter och för tillverkning av gödselmedel, bekämpningsmedel och emballage.

Således blir mat dyrare, vilket gör oss alla fattigare. Det drabbar de fattigaste värst med ren svält i flera områden. Där kommer man inte att ha råd att värna miljön. När svält är alternativet, skövlar man naturen. Ökad miljöförstöring blir följden, rena motsatsen till det som författarna vill uppnå.

Det finns ingen säkrare väg till miljövård än den som ekonomisk trygghet ger. De fattigaste måste lyftas till en anständig levnadsstandard. Den viktigaste faktorn i den processen är billig energi.

Förslagets omänsklighet framträder ännu skarpare, då man inser att koldioxid INTE påverkar klimatet. Som en engelsk parlamentsledamot uttryckte det:

“We’re spending money that we don’t have, to solve a problem that doesn’t exist, at the behest of people we didn’t elect.”

Douglas Carswell, Tory MP for Clacton

“Vi spenderar pengar vi inte har, för att lösa ett problem som inte finns, på befallning av folk som vi inte valt”.

+ – + – + – +

Dagens läge:

Kina och Indien bekämpar fattigdom hellre än koldioxid

Ekonomisk trygghet med pålitlig energi har Kina och Indien insett värdet av. De satsar nu helhjärtat på kolkraft för att lyfta folkets levnadsstandard. De bygger bortåt 2.000 kolkraftverk innan 2030.

De tror inte på IPCC.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Politik för fattigdom och svält med exemplet Haïti

  1. Det Douglas Carswell sade är i alla fall tiotusen gånger mer relevant än vad som sägs i den svenska riksdagen, där avsaknaden av någon som helst kunskap om klimatet är ljusår bort.

  2. Bra resonerat till stor del. Men engelska parlamentariker är väl inte kända som starka klimatexperter.

Comments are closed.