Rekordkyla i september

MetOffice

Figur 1. Den 24/9 noterades Storbritanniens lägsta temperatur i september på 23 år.

För att balansera alla rapporter i media om värmeböljor visar jag här några exempel på ovanligt kalla temperaturer. Rapporten från UK publicerades av Electroverse. Där diskuteras också vad solfläckarna kan indikera om framtida klimat.

Det har alltså varit ovanligt kallt på olika håll i Europa.

tropicaltidbits.com

Figur 2. Temperaturens avvikelse från det normala, dess anomali, den 28/9 i sydvästra Europa

Färgkod som i Figur 4.

Utlagt på nätet av Electroverse, som noterar att Italien hade den kallaste september på 50 år. Bl.a. noterat i Milano och Turin.

Electroverse

Figur 3. I närheten av Rom föll snö, extremt väder för september.

I franska Alperna, bergspasset Col du Gandon, föll så mycket snö att 6.000 får och något hundratal kor blev instängda bakom två meter höga snödrivor. En särskild operation krävdes för att rädda dem.

tropical tidbits

Figur 4. Extremt kallt den 28/9 även i USA ända ner till mexikanska gränsen i Texas

Även där har man fått snö ovanligt tidigt. I Wyoming hade the Beartooth Highway måst stängas i ett bergspass där det kommit en meter snö.

Här på norra halvklotet har det extremt kalla vädret kommit tidigt på året. Men köld- och snörekord har också slagits på södra halvklotet, där september är en vårmånad.

Malayalees

Figur 5. Snö i Australiens Alper, Mount Hotham.

På Mount Buller i Victoria fick man 40 cm snö.

Nya Zeelands Sydö noterade – 20  ̊C, vilket kanske är ett absolut rekord. Snöfall orsakade många inställda flyg.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Rekordkyla i september

  1. Inte för att jag njuter av någon påtaglig höstvärme här i Leksand. Det är förstås väder, men någon värmeblöja är det definitivt inte. På många andra håll noteras ovanligt kallt väder. Med mer kyla krymper atmosfären och får jetströmmarna att bukta sig söder- eller norrut på båda halvkloten. Det skapar oro i atmosfären med mer vind och extremväder. Vänta bara!

  2. Ja, Lars, de flesta människor är, tyvärr, em skock får som lydigt rättar sig efter det de hör för tillfället. Detta faktum vet politiker och journalister, som tävlar i diciplinen “fånga en fårhjärna”……

  3. I Sverige är det däremot ovanligt varmt för årstiden. Då inbillar sig svenska klimataktivister, som inkluderar nästan alla journalister, att det är ovanligt varmt i hela världen och att den håller på att brinna upp.

Comments are closed.