“NEJ” i folkomröstningen om vindkraft på Ripfjället

SVT

Figur 1. Det folkliga engagemanget mot vindkraft vann i söndagens val

Malung-Sälens kommun ligger i Dalarna på gränsen till Värmland och Norge:

Fredrik

Figur 2. Karta med kommunen Malung-Sälen

I kommunen planerades en vindkraftspark med 30 möllor på Ripfjället, c:a en mil väster om Malungsfors. De styrande, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet såväl som oppositionen var inställda på att godkänna etableringen. Men tillräckligt många invånare protesterade och krävde en folkomröstning. Kommunen kunde inte neka till en sådan. Den genomfördes i söndags 27/9.

Det slutliga resultatet av den kommunala folkomröstningen om vindkraftparken på Ripfjället blev:

JA: 44,6% (2227 röster)
NEJ: 52,1 % (2602 röster)
AVSTÅR: 3,3 % (163 röster)

Summa: 4993 röster (61 % valdeltagande)

Tätorten Malung var det enda distriktet där JA-sidan vann med 52 % mot 45 %. I det mest berörda distriktet, Malungsfors, var valdeltagandet 76 % och NEJ-rösterna 73 % därav.

En folkomröstning i Sverige är bara rådgivande

Kommunstyrelsens ordförande Hans Unander ( S) konstaterar att 2.602 kommuninvånare röstade NEJ, men att de som inte röstade nej var 5.578. Bland politiker är det ett relativt vanligt sätt att se på folkviljan. De räknar alla som inte röstar till sin egen sida-

På tisdagen den 29/9 annonserade den samlade oppositionen att de kommer att följa resultatet, medan den regerande koalitionen inte tagit ställning.  Några av dess ledamöter har förklarat att de kommer att rösta JA till etableringen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on ““NEJ” i folkomröstningen om vindkraft på Ripfjället

  1. @Lasse.
    “Inom 10 år kan vi få säkrade elförsörjningsledningar”
    Kom igen nu va? Tror du på Tomten åsså? Har du glömt vilka det är som ska rodda till det? Just det ja, våra “kära” folkvalda.

    “När jag väljer el så hoppas jag det kommer till ett tredje val:
    Förnyelsebart.
    Fossilfritt.
    Enbart Kärnkraft!”

    Och vad menar du med “fossilfritt”? Och energi kan ej skapas eller förnyas, den kan bara ändra form

  2. Inom 10 år kan vi få säkrade elförsörjningsledningar, innan dess kan det uppkomma problem i ökande omfattning.
    Det finns brister i storstadsområden , något som förhindrar anslutning av nya abonnenter.
    Gissar att detta kommer att förhindra fortsatt utbyggnad av kraftverk som inte går att lita på! När jag väljer el så hoppas jag det kommer till ett tredje val:
    Förnyelsebart.
    Fossilfritt.
    Enbart Kärnkraft!

  3. När man gör en omröstning måste man lägga fram det så att det som kräver en förändring är det enda man behöver rösta på. Dessa måste då få majoritet av antalet röstberättigade.

    Allt annat innebär att minoriteten styr över majoriteten. Fast det är så politikerna vill ha det. Folket struntar de i. Fråga er själva vad det är som får folk att vilja bestämma över andra och bli politiker?

  4. Bra är om folk både i Malung och i övriga landet drar slutsatsen att de måste välja andra partier, om det finns några som vågar välja bort vindmöllor. En bra chans för M och Kd att kliva fram, kanske också stackars vilsna L…..

  5. Då återstår det att se om politikerna följer folkviljan. Med tanke på hur de struntat i valresultat tidigare, som när stockholmarna röstade nej till vägtullarna och de styrande, trots löften om motsatsen, ändå införde vägtullar finns det skäl att vara pessimistisk. Risken är stor att politikerna hellre väljer att lyssna på gröna fanatiker och andra klimatcharlataner.

  6. Så bra att väljarna där genomskådade vindkraftsbranschens lögner! Nu får vi hoppas att politikerna, tydligen mer lättlurade än väljarna, accepterar folkviljan.

  7. Har hört att MP isabella Lövin kallade upp Malungs starke man och gav ett löfte om stödpengar om de förklarade RIP fjället som skyddad natur.
    Vi har 200 Miljoner som ni kan få del av!

    Fast det kanske var en dröm?

  8. Alternativ tolkning till kommunstyrelsens ordförande Hans Unander ( S) konstaterande:
    Det var bara 2227 som röstade JA men att de som inte röstade JA var 5953.

  9. På Harvard University har man studerat hur mycket land som skulle krävas för att gå över till sol och vind. För att täcka dagens behov av el, måste 1/3 av USA´s yta täckas av anläggningar för sol och vind. Om alla fordon elektrifieras krävs ytterligare 1/3 av USA´s yta. Stackars fåglar!

    Studien tar också upp frågan om att vindturbinerna höjer temperaturen.
    https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/10/large-scale-wind-power-has-its-down-side/

    Studien bekostades av en fond:
    https://keith.seas.harvard.edu/FICER

  10. Jag har inte sett någonting om denna händelse i de stora tidningarna. Bara SVT hade ett kort inslag igår. Att förtiga fakta är samma sak som att ljuga.

Comments are closed.