VLT Debatt: Demokratin och det politiska klimatet

En modern kraftstation för kolkraft norr om Shanghai.

Sådana kraftstationer bygger Kina ett par stycken varje vecka hemma hos sig och dessutom någon i andra länder. Hälften så många bygger Indien och de snabbväxande “tigerekonomierna” samt U-länderna. Totalt beräknas fler än 3.000 kolkraftverk tas i drift innan 2030.

Vår andel av världens utsläpp är en promille. Dessa fortsätter att ÖKA med 2 à 3 % per år helt oavsett vad vi gör, d.v.s. 20 ggr alla våra utsläpp.

+ – + – + – +

Västmanlands Läns Tidning

2020-09-15 Kyrkoherde em. Per Larsson:

Demokratin och klimatförnekelsen

(Betalvägg)

2020-09-27 Evert Andersson, Mats Kälvemark

Demokratin och det politiska klimatet

Kyrkoherden emeritus Per Larsson gör en betraktelse över boken Upphettning. Det är en märklig upplevelse att läsa på Kultursidan. Detta är mer tro än vetande. Det är inte meningen att det ska ifrågasättas.

Han refererar till Greta Thunberg, António Guterres, Påven Franciskus I, Sveriges biskopar med ärkebiskopen i spetsen, Björn Wiman kulturchef på DN, Anders Wijkman och bokens författare. Ingen av de uppräknade är forskare inom någon vetenskaplig disciplin med koppling till planetens  klimat. IPCC:s arbetsgrupper säger inte att vi bara har tio år på oss att rädda planeten.

Martin Hultman har anslag om 10.6 miljoner för att forska om klimatförnekelse och genusperspektiv på energiförsörjningen.  Varken han, Daniel Lindvall eller Kjell Vowles är klimatforskare. De bokstavligen hamrar in invektivet klimatförnekare. Ett glåpord som länge bara fanns i debattens undervegetation. De redan frälsta nickar fromt, men i demokratins namn gäller ju frågan alla vi andra, som på goda grunder tvivlar på dogmen.

Klimatprofeten professor Johan Rockström är inte heller utbildad inom klimatvetenskap. Han är agronom och har vunnit sin ryktbarhet som klimatkommunikatör. Hans budskap som är värre än IPCC:s värsta och enligt egen bedömning extremt osannolika scenario. Troligen huvudsaklig källa för de ovan uppräknade.

Att Göteborgsposten rankade Martin Hultman som årets mäktigaste person i Göteborgs universitetsvärld säger mer om det politiska klimatet än det fysiska.

Negativa epitet klistras på människor som dristar sig till att ha tvivel på klimatpolitiken. Extremhöger. Klimatförnekare. Vetenskapsförnekare. Att klistra nedsättande epitet på någon annan grupp som etnicitet, kön eller religion är ju otänkbart i en demokrati. Här har man forskningsanslag för att göra det! Är detta en ordning värdigt ett land som nästa år firar 100 år av demokrati?

Vi måste ändå reda ut några grundläggande saker.

Klimatförändring är Jordens normaltillstånd. Är man troende ordnade vår Herre detta i samband med skapelsen. Vi har cirka en grad varmare global medeltemperatur sedan slutet av lilla istiden, vilket i alla väsentligen är något att vara tacksamma för. 1800-talets nödår vill vi inte ha tillbaka.

I kort perspektiv om 100 – 150 år har det varit minst lika varmt som nu många gånger. I det geologiska perspektivet har vi normalt perioder med varmare klimat varvat med kallare.

Utvecklingskedjan på senare år ser ut så här. Global uppvärmning blev farlig global uppvärmning blev klimatförändring när uppvärmningen ‘pausade’, blev sedan global upphettning. Ändamålet helgar medlen.

Vårt lilla land vid polcirkeln släpper ut en promille av världens koldioxidutsläpp. Försumbart. Det tas upp av skogens tillväxt så vi kan med fog säga att vi är nollutsläppare. Om vi upphör att existera från och med nu kommer det att dämpa planetens uppvärmning med 0,002 grader till år 2100 enligt IPCC:s beräkningsmodell.

Mänskligheten bidrar med 4 % av koldioxiden till atmosfären. Resten är naturligt från hav och land. En CO2-molekyl per 10 000 mer på 150 år. En del av den kan människan beskyllas för. Oklart hur mycket.

Mycket skrik för lite ull sa käringen, klippte grisen. Tänk igenom vad artikeln kräver av  oss för att bli av med vårt försumbara CO2 -utsläpp. Jämför med Kina som har  28 procent av planetens. Eller de länder som inte gjort något åtagande om minskning. De har 52 procent. Hela larmet är baserat på datormodeller som utgår från en hypotes, som är falsifierad. Här skriver 840 vetenskapsmän till FN:s ledning att det är inte någon klimatkris. 

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +         

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “VLT Debatt: Demokratin och det politiska klimatet

  1. IPCC-kritikern professor Gösta Pettersson gjorde en kalkyl där människan står för hälften av CO2-utsläppen. Kanske värt att beakta.

  2. Ja, det är ju numera bevisat att färre än hundra egentligen dog av Tjernobyl-olyckan och att man skamlöst lurade folk i manipulativt syfte! Klimathysterin går på högvarv trots att ingen större höjning av den globala temperaturen kan mätas…0.8 grader är inte mycket. Och då ska man komma ihåg att ca 1870 slutade lilla istiden som började ca 1600! Ibland undrar man varför folk bara sväljer fulmedias propaganda men propagandan fungerar som korvstoppning! En annan orsak är ju att vägen till riktig kunskap är knölig och svår att vandra medan vägen till tro är bred och bekväm!

  3. Bra inlägg Evert och Mats! Det är de mest okunniga och extremistiska individerna som har medias öra och så har det varit länge. Jag minns med fasa hur det lät efter härdsmältan i Tjernobyl. Alla som hade kunskap i ämnet motades bort från radio och TV och i stället var det folks oro som sattes i centrum. Vi måste respektera människor oro, hette det. Ingenting sades om att myndigheterna kanske borde hjälpa till och bekämpa irrationell oro, samt förklara för de oroliga hur ofarliga nivåerna var för allmänheten. Präster, skådespelare och andra okunniga inom området anlitades för att sprida oro och skräck. Myndigheterna satte extremt låga gränsvärden och många ton ren- och älgkött kasserades, likaså gjordes med bär och svamp. Jag minns att jag räknade ut att risken för att dö av den radioaktiva strålningen från maten var jämförbar med att drabbas av skrumplever om man dagligen drack ett halvt glas lättöl under ett år. En jämförelse med cigarrettrökning visade att strålningen motsvarade att röka 20 cigarretter, inte om dagen, utan under hela sin livstid. Likheten med dagens klimatdebatt är slående. Det är de lättskrämda och okunniga som får utrymme, medan de kunniga förföljs och får tillmälen som klimatförnekare, konspirationsteoretiker, m.m. Sinnet för proportioner verkar saknas helt bland PK-etablissemanget och man vet att den okunniges röst är lika mycket värd vid valbåset som den kunniges. De okunniga är mycket lättare att manipulera och därför riktar man sina fula övertalningsknep till dem. Detta är ett stort problem för demokratin, som om den ska fungera väl, kräver att medborgarna får saklig och ärlig information. Det har blivit allt tydligare att vi styrs av mäktiga globala krafter, och har så gjorts sedan decennier. Dessa krafter har som mål att omstörta samhället och införa en global FN-ledd diktatur. Jag anser att bekämpandet av dessa totalitära tendenser är det absolut viktigaste målet nu. Det gäller bara att väcka den kraftigt manipulerade valboskapen nu!

Comments are closed.